Infofinanciar > Info > Unde sunt cele mai mari salarii din UE
Info

Unde sunt cele mai mari salarii din UE

Salariul potrivit pentru un trai decent
sursa foto: arhiva companiei

Costul mediu al forței de muncă per oră în Europa Centrală și de Est a înregistrat creșteri cu rate de două cifre în 2023. Asta în contrast cu avansul de +5,3% pe an din media UE (31,8 euro). Cu toate acestea, acest cost rămâne la aproximativ un sfert până la o treime din cel al țărilor vest-europene precum Franța sau Germania, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

În România, costul mediu al forței de muncă per oră a înregistrat o creștere semnificativă în 2023. Acesta a ajuns la 11 euro, cu o rată de creștere anuală de 15,8%. Această tendință ascendentă s-a remarcat și în alte țări din regiune. Printre acestea se numără Ungaria (+19,6% până la 18,3 euro) și Polonia (+16% până la 14,5 euro).

Totuși, România rămâne în urma celor mai dezvoltate țări din regiune în ceea ce privește costul forței de muncă. Cel mai scăzut cost este înregistrat în Bulgaria (9,3 euro, +13,4% pe an). În Italia și Spania costul forței de muncă este semnificativ sub media UE. Acesta este  de 30, respectiv 25 de euro, comparativ cu peste 40 euro în Franța și Germania.

Imigrația pare să influențeze negativ costul forței de muncă. Deficitul de forță de muncă raportat de angajatori este invers proporțional cu nivelul salariilor. În zona euro, costurile orare cu forța de muncă au crescut în toate țările, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Croația (+14,2%), Lituania (+12,4%) și Estonia (+11,7%). Pentru țările UE din afara zonei euro, creșterile cele mai semnificative au fost înregistrate în Ungaria (+17,0%), România (+16,5%), Bulgaria (+14,0%) și Polonia (+12,4%), în timp ce cele mai mici creșteri au fost înregistrate în Danemarca (+2,7%), scrie Profit.ro.