Infofinanciar > Lumea la zi > Unde se câștiga cel mai bine în UE. Budapesta, peste Viena
Lumea la zi

Unde se câștiga cel mai bine în UE. Budapesta, peste Viena

Castelul Buda văzut peste Dunăre noaptea, Budapesta, Ungaria (sursă foto: Castelul Buda văzut peste Dunăre noaptea, Budapesta, Ungaria (sursă foto: dreamstime))
Foto: facebook.com

Datele Eurostat arată că ar mai putea trece 15-25 de ani până când nivelul salariilor din Ungaria va ajunge la cel din Germania și Austria. Dar Budapesta este peste Viena.

Acesta arată că, în companiile cu mai mult de 10 angajați, salariatul mediu din UE lucrează pentru 30 de euro. În Bulgaria, oamenii sunt plătiți cu 8,2 euro pe oră. Ungaria se numără printre țările cu cele mai bune performanțe, cu 10,7 euro.

Luxemburgul este în fruntea clasamentului. În această țară cu puțin peste o jumătate de milion de locuitori, salariile plătite pe oră sunt de aproape șase ori și jumătate mai mari decât în Bulgaria, care se află pe ultimul loc în clasament.

Țările dezvoltate au cele mai mari salarii minime.

Budapesta, peste Viena

Evident, un meniu McDonald’s sau schimbarea plăcuţelor de frână nu costă la fel în Germania sau în Bulgaria. Cu alte cuvinte, valoarea reală a unui anumit venit este complet diferită în vest față de estul UE.

Comparația Eurostat privind produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPP) arată că Luxemburg este cea mai bogată regiune, urmată de Dublin, Bruxelles și Praga.

Capitala Ungariei devansează surprinzător atât Viena, cât și Berlinul, potrivit datelor Eurostat în ceea ce privește nivelul de trai.