Infofinanciar > Esential > Unde se ascunde arta? 10 muzee din lume pe care trebuie să le vizitezi
Esential

Unde se ascunde arta? 10 muzee din lume pe care trebuie să le vizitezi

muzeul national de arta sursa foto MNAR
sursa foto MNAR

Dacă sunteți iubitori de artă și aveți ocazia să plecați în excursii în afara României, sunt câteva locuri pe care nu trebuie să le ratați. De-a lungul istoriei arta a fost oferită publicului prin diferite forme, cele mai cunoscute fiind la momentul actual muzeele și galeriile de artă.

Pe locul întâi, la o distanță considerabilă de România se află institutul Smithsonian, care este cel mai mare complex muzeal și cercetare din lume, cu 19 muzee și galerii, parc zoologic național și diverse stațiuni de cercetare. Aici sunt adăpostite peste 137 de milioane de obiecte care detaliază povestea Americii, așa că ar fi bine să vă pregătiți pentru o săptămână lungă de plimbări. Sunt atât de multe de văzut încât, dacă ați petrece un minut zi și noapte uitându-vă la fiecare obiect expus, în zece ani ați vedea doar zece la sută din întreg.

Principalele atracții: Papucii roșii rubinii ai lui Dorothy, rochiile primelor doamne și originalul Star-Spangled Banner la Muzeul Național de Istorie Americană; Sala pietrelor prețioase (inclusiv Diamantul Hope) la Muzeul Național de Istorie Naturală; și Flyer-ul fraților Wright din 1903, Spirit of St. Louis și modulul de comandă Apollo 11 la Muzeul Național al Aerului și Spațiului.

Le Louvre, Paris, Franța

Louvre sursa foto wikipedia

Imagine cu muzeul Louvre

Le Louvre a fost o fortăreață medievală și palatul regilor Franței înainte de a deveni un muzeu în urmă cu două secole. Adăugarea piramidei lui I. M. Pei i-a șocat pe mulți atunci când a fost prezentată în 1989 ca noua intrare principală, însă aceasta funcționează cumva, integrând elementele disparate ale palatului. Colecțiile muzeului, care se întind din antichitate până în prima jumătate a secolului al XIX-lea, sunt printre cele mai importante din lume. Un loc bun pentru a începe este aripa Sully, la temelia donjonului medieval al lui Philippe-Auguste – este în inima Luvrului, copiii o adoră, și duce direct la sălile egiptene.

Principalele atracții: „Venus de Milo”, „Victoria înaripată din Samotracia” și „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci.

Muzeul Acropolei, Atena, Grecia

Uimitoarea galerie de la parter găzduiește descoperiri de pe pantele Acropolei. Uimitoarea sa podea de sticlă transparentă oferă o plimbare peste istorie, cu o vedere asupra săpăturilor arheologice, în timp ce se înclină în sus spre Acropole, cu sanctuarele atenienilor din fiecare perioadă istorică în apropiere. Au fost excavate așezări mai mici, care oferă o privire de ansamblu asupra vieții atenienilor. Pentru prima dată, exponatele din Galeria Arhaică permit vizitatorilor să cuprindă toate laturile obiectelor, care sunt expuse în spații deschise, caracterizate de lumina naturală schimbătoare.

Principalele atracții: Friza Parthenonului este montată pe o structură cu exact aceleași dimensiuni ca și cella Parthenonului, ceea ce permite vizualizarea completă a fiecărui detaliu. 

Ermitajul de Stat, Sankt Petersburg, Rusia

Poate că Rusia este izolată de centrele artistice din Paris, Roma și Londra, dar Ermitajul a reușit să dobândească o colecție spectaculoasă de artă mondială – peste trei milioane de obiecte – care acoperă anii din epoca de piatră până la începutul secolului al XX-lea. Muzeul ocupă șase clădiri de-a lungul râului Neva, structura principală fiind Palatul de Iarnă, asemănător unei cofetării. Această structură glorioasă, în stil baroc, alb-albastru, a fost finalizată în 1764 și, în următoarele secole, a fost reședința principală a țarilor. Ecaterina cea Mare a fondat muzeul în același an, când a cumpărat 255 de tablouri de la Berlin. Punctul central al muzeului este arta vest-europeană-120 de camere în patru clădiri, din Evul Mediu până în prezent. Rembrandt, Rubens, Tiepolo, Titian, da Vinci, Picasso, Gauguin, Cézanne, van Gogh și Goya sunt toți reprezentați aici. Pentru tururi aprofundate, contactați Glories of the Hermitage.

Atracții principale: Sălile de aur ale Galeriei Comorilor prezintă capodopere de aur din Eurasia, de pe litoralul Mării Negre în antichitate și din Orient. Muzeul găzduiește, de asemenea, piese din colecția privată a lui Nicolae al II-lea, inclusiv picturi, desene și medalii create pentru a comemora încoronarea sa.

Muzeul Britanic, Londra, Anglia

Cel mai mare muzeu din Marea Britanie se ocupă de colecția națională de arheologie și etnografie – peste opt milioane de obiecte, de la oase preistorice la bucăți din Parthenonul Atenei, de la camere întregi de palat asirian la bijuterii de aur rafinate.

Principalele atracții: Galeria egipteană se mândrește cu a doua cea mai bună colecție de antichități egiptene din afara Egiptului, inclusiv cu Piatra Rosetta, sculptată în 196 î.Hr.

Prado, Madrid, Spania

Familia regală spaniolă este responsabilă pentru bogăția de capodopere clasice din Prado. De-a lungul secolelor, regii și reginele au colecționat și comandat opere de artă cu pasiune și bun gust. Pe lângă vedetele picturii spaniole, precum Velázquez, Goya, Ribera și Zurbarán, Prado are mari colecții de artiști italieni (inclusiv Titian și Rafael) și flamanzi. Fernando al VII-lea a deschis colecția pentru public în 1819, în aceeași clădire neoclasică în care se află și astăzi, proiectată de Juan de Villanueva.

Principala atracție: Muzeul de Artă și Artă Veche: „Cele trei grații” de Rubens.

Muzeul Metropolitan de Artă, New York, New York

Muzeul Metropolitan de Artă este cel mai mare muzeu din emisfera vestică. Colecția sa de peste două milioane de obiecte nu este doar vastă, acoperind întreaga lume, din antichitate până în prezent, ci și profundă, cu colecții atât de mari în mai multe domenii încât unele ar putea fi considerate muzee în sine. Picturile sale europene sunt uimitoare: lucrări de Botticelli, Rembrandt, Vermeer, Degas, Rodin și alte personalități. Colecția egipteană prezintă mormântul lui Perneb (aproximativ 2440 î.Hr.) și rafinatul Templu din Dendur (aproximativ 23-10 î.Hr.). Aripa americană conține obiecte de artă și meșteșuguri americane, inclusiv o cameră dintr-o casă din preerie a lui Frank Lloyd Wright. Și lista poate continua la nesfârșit.

Atracții principale: „Adam și Eva”, cunoscuta gravură a lui Albrecht Dürer, este doar una dintre numeroasele piese impresionante pe care le veți descoperi la Met.

Muzeele Vaticanului, Vatican City, Italia

Douăzeci și două de colecții separate alcătuiesc Musei Vaticani, fiecare mai spectaculoasă decât cealaltă. Cele mai faimoase sunt, probabil, Museo Pio-Clementino, cu splendida sa sculptură clasică; Camerele lui Rafael, camere întregi pictate de Rafael; Pinacoteca (galeria de tablouri), care conține crema colecției de picturi medievale și renascentiste a Vaticanului; și, bineînțeles, Capela Sixtină a lui Michelangelo. Dar există și exponatele din Egiptul antic de la Museo Gregoriano Egizio, precum și ofertele etrusce de la Museo Gregoriano Etrusco. Și acesta este doar un început.

Atracții principale: Renumita Capelă Sixtină și Camerele lui Rafael nu trebuie ratate. Galeria Uffizi, Florența, Italia

„Măreț” este un adjectiv prea mult folosit în Italia, unde atât de multe dintre monumentele și operele de artă ale țării se bucură de cele mai mari laude. În cazul Galleria degli Uffizi, acesta abia dacă face dreptate unei galerii care deține cea mai bună colecție de picturi renascentiste din lume. Toate numele celebre ale artei italiene se află aici – nu numai maeștrii renascentiști, ci și pictori din perioada medievală timpurie, barocă și manieristă de glorie.

Principala atracție: Muzeul de artă contemporană: „Nașterea lui Venus” de Botticelli este una dintre ele.

Rijksmuseum, Amsterdam, Țările de Jos

Aproximativ 900.000 de obiecte umplu Rijksmuseum, cea mai mare colecție de artă și istorie din Olanda. Este cel mai renumit pentru picturile sale realizate de maeștrii olandezi din secolul al XVII-lea, printre care Ruysdael, Frans Hals, Johannes Vermeer și Rembrandt van Rijn. Înființat în 1800 pentru a expune colecțiile stadtholders olandezi, Rijksmuseum prezintă, de asemenea, artă din Evul Mediu. Clădirea principală este închisă pentru renovare până în 2013; cele mai importante colecții sunt expuse în aripa Philips și la Rijksmuseum Schiphol.

Principala atracție: Muzeul de Artă și Artă Veche: „Rondul de noapte” de Rembrandt.

Muzee din România

Putem arunca o scurtă privire și peste importantele muzee din România, care nu sunt foarte cunoscute internațional, însă, pentru cei care nu au oportunitatea să părăsească țara este o variantă foarte bună. 

Primul și unul dintre cele mai cunoscute este muzeul din Sibiu, Muzeul Național Brukenthal, care este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai vechi muzee din România. Tradiția acestui muzeu datează încă din anul 1849 când a fost înființat la Sibiu, din dorința unor intelectuali sași de a-și împărtăși pasiunea pentru natură, Societatea Ardeleană de Științe ale Naturii. Tot datorită unei tradiții, a fost deschis în 1972 Muzeul farmaciei ca parte a Muzeului Național Brukenthal. Acesta este găzduit de o clădire în care a funcționat prima farmacie de pe teritoriul țării noastre. 

Să aruncăm acum o privire asupra Capitalei unde se află Muzeul Național de Artă al României. Acesta se află în fostul Palat Regal din centrul Bucureștiului, aici găsiți o colecție de artă medievală și modernă românească, alături de o expoziție de artă internațională colecționată de familia regală.

De asemenea, tot în București se află și Muzeul Țăranului Român care găzduiește cea mai valoroasă colecție din țară de costume țărănești, ceramică, covoare și alte obiecte de uz casnic. În acest muzeul se regăsesc 20.000 sunt articole de îmbrăcăminte și accesorii care reflectă bogăția și originalitatea meșteșugurilor țărănești.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.