Info

Unde cetățenii români pierd, statul câștigă! Milioane de euro pe zi încasate de Guvern pe urma prețurilor uriașe la carburanți

psd-pnl-marcel-ciolacu-florin-citu-usl-premier-1513x1008
afaceri.news

Discuția despre creșterea alarmantă a preţurilor la carburanţi este departe de a se fi încheiat. Soluția nu a fost găsită și încă românii sunt cei care suferă pe urma acestor schimbări. În Parlament, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au lungi dezbateri la această oră asupra posibilelor măsurilor pe care ar trebui să le decidă executivul. Însă nu este nici o grabă, chiar dacă poporul este copleșit de aceste majorări, se pare că statul român are foarte mult de câștigat iar situația mai poate rămâne așa o vreme.

Scumpirile carburanților au un beneficiar direct, statul român, care găsește ca soluție a acestei probleme globale reducerea accizei şi a TVA-ului, în timp ce plafonarea ar face mai mult rău decât bine, conform unei analize realizată de Asociaţia Energia Inteligentă. Așadar, fără nici o exagerare, statul român ajunge să câștige 3,2 milioane de euro pe zi din carburanți.

Preț mai mare cu 63%

Analiză realizată de curând, care estimează costurile pentru produsele petroliere de la pompele benzinăriilor arată comparativ cu anul 2021, un preț mai mare cu 63%, creștere care se bazează pe următoarele considerente:

 creşterea cotaţiilor ţiţeiului cu 64%, faţă de cotaţiile din aceeaşi zi a anului 2021,

creşterea cursului valutar leu/dolar cu 14%, faţă de cotaţiile din aceeaşi zi a anului 2021,

creşterea costurilor de transport maritim al ţiţeiului în Marea Neagră cu peste 500%,

creşterea costurilor cu asigurările pentru navele care circulă în Marea Neagră cu peste 600%, conform Antena 3

Propunerile din Coaliție

PNL propune ca pentru reducerea prețului la carburanți este de a face o înțelegere cu compania OMV-Petrom pentru a scădea preţul la carburanţi.

PSD vrea stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial.

”PSD solicită ministrului Energiei soluții urgente pentru reducerea prețurilor la carburanți. Orice întârziere a unei decizii din partea Guvernului pe tema scumpirilor la carburanți afectează grav atât economia națională, cât și puterea de cumpărare a cetățenilor. Din momentul în care Ministerul Energiei a primit sarcina de a prezenta o soluție de legiferare, prețurile la carburanți s-au majorat cu încă aproximativ 0,5 lei/litru. Nu mai este timp de analize și dezbateri! E nevoie de acțiune! #Guvernul trebuie să intervină urgent pentru a pune capăt acestor creșteri de prețuri! Din perspectiva PSD, stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial, de la producător la benzinărie sunt variante care ar trebui discutate de urgență în cadrul Coaliției de guvernare”, se arată în comunicatul transmis de social-democrați pe internet.