Infofinanciar > Info > Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Maia Sandu! România va sprijini Republica Moldova în crizele sale geopolitice
Info

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Maia Sandu! România va sprijini Republica Moldova în crizele sale geopolitice

sursa: Radio Europa Libera
sursa: Radio Europa Libera

Bogdan Aurescu, ministrul de Afaceri Externe, s-a întâlnit luni, 19 decembrie, cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, dar și cu președintele Parlamentului moldovenes Igor Grosu și prim-ministrul Natalia Gavrilița. Acesta a asigurat Moldova că este susținută în deplin de statul român. 

Discutând cu președintele Maia Sandu, ministrul Bogdan Aurescu a remarcat caracterul deosebit al discuțiilor și cooperării bilaterale dintre cele două state române, reafirmând sprijinul deplin al României în abordarea crizei de amploare cu care se confruntă la momentul actual Republica Moldova și cetățenii săi și pentru a avansa cu pași fermi reformele necesare pentru aderarea la UE, eliminarea lacunelor existente în domeniile fundamentale ale securității energetice și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor moldoveni. 

România va fi alături de Moldova 

Bogdan Aurescu a afirmat ferm că România va fi mereu alături de Republica Moldova și de cetățenii săi și va lupta pentru a găsi soluții de sprijin al Chișinăului pentru ca țara de la nord-vest să facă față provocărilor geopolitice cu care se confruntă în această. 

În acest sens, ministrul român de externe a subliniat că deschiderea la cel mai înalt nivel și strânsă coordonare bilaterală au permis luarea de măsuri rapide și eficiente de sprijinire a cetățenilor Republicii Moldova și eforturile remarcabile de reformă ale autorităților de la Chișinău într-o perioadă atât de dificilă. Aurescu a explicat că acțiunea promptă a agenției de la București a avut ca rezultat asigurarea de către țara noastră a mai bine de 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova într-o perioadă critică a crizei energetice, cauzate de invazia rușilor în Ucraina.  

Atât Bogdan Aurescu, cât și Maia Sandu au afirmat importanța dezvoltării interconexiunilor transfrontaliere de transport electric între cele două țări, iar ministrul român de externe a informat despre noua sesiune a trilateralei România-Republica Moldova-Ucraina care va avea loc la începutul anului viitor, o formațiune inițiată de țara noastră, cu scopul dezvoltării și menținerii securității energetice,  precum și interconectărilor în domeniul infrastructurilor celor trei state. 

Sprijin din partea României pentru aderarea Moldovei la UE 

Totodată, Aurescu a remarcat relevanța deosebită a cooperării cu partenerii europeni și internaționali, prin crearea și funcționarea Platformei de Sprijin a Republicii Moldova, care a fost creată de acesta împreună cu omologii săi di Franța și Germania. Acesta a inițiat organizarea a trei ședințe ministeriale în decursul a 7 luni, co-prezidate de miniștrii de externe a celor trei state: România, Franța și Germania. Acestea s-au angajat în proiect prin finanțare substanțială din partea partenerilor de dezvoltare, dar și prin mobilizarea sprijinului internațional pentru aderarea Republicii Moldova la UE. 

Ministrul de externe a dezvălui că pașii puternici și continui pe care îi fac Președintele României, Prim-ministrul, Parlamentul și Diplomația Română în relațiile cu statele membre UE și instituțiile de la Bruxelles a devenit cu adevărat o prioritate pentru a sprijini eforturile întreprinse de Chișinău în aderarea la Uniunea Europeană, conform Digi24. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.