Info

Prințul necunoscut al României care a organizat funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Se trage din familia Ghica

Christopher Ghika sursa foto Rtv.ro
Christopher Ghika sursa foto Rtv.ro

Descendent al familiei Ghica și Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, generalul-maior, Cristopher Ghika, se va ocupa de supervizarea organizării funerariilor Reginei Elisabeta a II-a. Acest ultim act va fi făcut în numele reginei, dar și în numele Regele Charles al III-lea.

Christopher Ghika este descendet al Dinastiei Ghica, familie veche de boieri din cadrul căreia mulți au urcat pe tronul Țării Românești și al Moldovei.  În calitatea sa  de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, anul trecut, pe 9 aprilie, Ghika se afla în frunte Batalionului 1 Gardă Irlandeză la funerariile Prințului Philip.  Acesta estimează că între 800 și 1.000 de membri ai forțelor armate vor participa la funerariile Reginei Elisabeta a II-a.

Generalul a declarat pentru BBC Radio: „Este o datorie foarte tristă, dar este un privilegiu unic să participi la ultima datorie a forțelor armate față de regina noastră”. „În ceea ce privește imaginile evocatoare ale reginei părăsind Palatul Buckingham pentru ultima dată, aceasta va fi o după-amiază foarte specială”.

Ultima misiune pentru Regină, prima misiune pentru Rege

Mai mult, acesta a evocat ultimul omagiu adus regretatului monarh, susținând că: „Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege,”. Prințul John Ghika, care a servit ca ofițer în armata britanică și în Garda Irlandeză între 1928 și 2003, este tatăl lui Christopher John Ghika. Regimentul de infanterie al Gărzilor Irlandeze, o forță de elită care asigură, de asemenea, securitatea Familiei Regale Britanice, este locul unde Chris Ghika și-a început cariera militară, relatează Digi24. De-a lungul carierei sale, a participat la operațiuni de peste mări, inclusiv la cele din Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak. În cadrul operațiunii multinaționale Inherent Resolve, pe care SUA o conduc și care este însărcinată cu lupta împotriva organizației teroriste ISIS în Siria și Irak, el a ocupat și funcția de comandant adjunct pentru strategie și informații. Din 1642, Garda Irlandeză a servit ca unitate de infanterie a armatei britanice, desfășurând atât acțiuni de luptă, cât și sarcini ceremoniale.

Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11:00 (13:00, ora României), potrivit unui comunicat al Palatului Buckingham. Înmormântarea  Reginei va fi prima care are loc la palat în Marea Britanie de la cea a premierului Winston Churchill din 1965. Trupul reginei va fi adus la Westminster Abbey, unde s-a căsătorit și a fost încoronată, și apoi va fi transferat la Windsor pentru a fi înmormântat în cripta regală.