Infofinanciar > Lumea la zi > Un preot îi îndeamnă pe ruși să meargă la război! „Mai bine să mori pentru Patrie decât înecat în vomă.”
Lumea la zi

Un preot îi îndeamnă pe ruși să meargă la război! „Mai bine să mori pentru Patrie decât înecat în vomă.”

Andrei Tkachev, Sursă foto: Cultură și societate
Sursă foto: Cultură și societate

Preotul rus Andrei Tkachev i-a îndemnat pe conaționalii săi să meargă pe front și să lupte în războiul din Ucraina, deoarece este mai bine să mori pentru „Patrie, ca un erou” și să ajungi în rai, decât să mori „înecat în vomă” după ce ai mâncat și ai băut „ca porcii”.

Predica unuia dintre cei mai cunoscuți preoți ai Bisericii Ortodoxe Ruse s-a răspândit rapid pe canalele rusești de Telegram, transmite Glavcom.

„Oamenii mor ca porcii, se îneacă cu voma, au mâncat și au băut, au căzut sub masă, au râgâit și s-au înecat cu voma, asta e moartea ta. Sau tânărul zatseperi (termen folosit pentru tinerii ruși care merg pe trenuri, cu riscul de a se curenta), a fost curentat de 3000 de volți, a căzut carbonizat pe șine. E mai bine să mori pentru Patrie cu arma în mână, ca un erou, ca un bărbat”, a susținut preotul Tkachev.

Biserica rusă îndeamnă la război

Andrei Tkachev nu este singurul membru al Bisericii Ortodoxe Ruse care i-a îndemnat pe ruși să lupte în „operațiunea militară specială” din Ucraina. Pe această listă pot fi trecuți și capii ortodoxiei, în frunte cu patriarhul Kiril, scrie B1.

Kiril a susținut că păcatele rușilor care vor muri în războiul cu Ucraina vor fi iertate.

„Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică”, a precizat patriarhul Kiril.

„Noi nu căutăm războiul sau să facem ceva ce le-ar putea dăuna altora. Dar am fost crescuţi de-a lungul vremii să ne iubim patria și vom fi pregătiţi să o apărăm, aşa cum numai ruşii o pot face”, a adăugat șeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Afirmațiile lui Kiril, inacceptabile

Preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, a susținut, la începutul lunii decembrie, că Patriarhul Kiril al Rusiei este responsabil pentru moartea celor uciși în Ucraina, deoarece promovează războiul declanșat de Vladimir Putin.

„El binecuvântează tancuri, avioane, pe cine să bombardeze. Ei bombardează case cu bătrâni și copii nevinovați. Eu stau și mă gândesc că la mine în casă temperatura îi ca și la dvs., probabil, destul de joasă, mă gândesc: dar acei din Ucraina, care n-au deloc lumină, n-au deloc gaz, apă și acolo-s bătrâni”, a precizat Borșevschi în emisiunea „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Preotul din Republica Moldova a mai mărturisit că este stupefiat de ceea ce face patriarhul și de preoții care îl slujesc.

„Asta-i ideologie, Papa de la Roma i-a dat o notă care pe mine m-a cutremurat, el doar îl stimează și a zis că: „da, iată, am avut legătură, am discutat cu Papa de la Roma și el m-a înțeles în întrebarea mea”, dar la urmă i-a pus o întrebare foarte-foarte șubredă: «Неужели Вы стали алтарником Путина?» („Chiar ați devenit băiatul de altar al lui Putin?”). Dar asta ce înseamnă? Cel căruia îi dai cădelnița, îi dai unui președinte de țară. Nu degeaba erau acei doi vulturi (двуглавый орёл), care niciodată nu se subestimează unul pe celălalt, rămâne la locul lui fiecare – unul în slujirea lui Dumnezeu și unul în slujirea patriei. E clar că slujirea lui Dumnezeu prevede apărarea patriei, dar…”, a spus Pavel Borșevschi, scrie jurnal.md.

„Și Putin a îndrăznit să spună că celui care își pune sufletul pentru aproapele i se iartă multe păcate, și a speculat cu lucrul acesta și patriarhul nostru Kiril. Zic „al nostru”, pentru că el este și al românilor, pentru că e pomenit la toate sfintele slujbe. Eu când văd împărțirea asta și la noi între mitropolii, și unii din ierarhii tinerei, proaspăt veniți din România spun că „aici nu s-a făcut religie niciodată în Moldova”. Tatăl lui a fost preot în biserica care a fost până acum subordonată canonic Moscovei”, a mai precizat parohul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.