Info

Un nou val de COVID în România! Numărul de îmbolnăviri în ultima săptămână s-a dublat

covid
euronews.com

România, trece printr-un moment de creștere rapidă a cazurilor de COVID-19. Ministrul Sănătății speră ca această creștere să nu pună în pericol sistemul de sănătate, printr-un val mare de internări, a declarat luni, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

„Vârful acestui val este așteptat în Europa la finalul lunii iulie. Cum România a avut în toate valurile COVID un decalaj de aproximativ două săptămâni față de țările vest europene, în țara noastră, vârful valului este așteptat, cel mai probabil, în perioada 14-21 august”, spune ministrul Sănătății. Rafila a mai spus că se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri din cauza subvariantei BA 5, care este foarte contagioasă și care eludează bariere imunitare puse de vaccin sau de trecerea prin boală. Estimările indică 10.000 de îmbolnăviri pe zi, iar acest vârf ar putea fi în România în a doua jumătate a lunii august, a mai precizat Ministrul Sănătății.

COVID, un nou pericol în Europa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat săptămâna trecută că se așteaptă la „niveluri ridicate” de COVID-19 în această vară în Europa și a cerut monitorizarea îndeaproape a virusului după triplarea cazurilor zilnice timp de o lună, conform HotNews.

„Pe măsură ce țările din Europa au ridicat restricțiile care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii. Virusul nu dispare doar pentru că țările încetează să-l monitorizeze. Continuă să contamineze, continuă să se schimbe și încă ucide. Sperăm că programele extinse de vaccinare pe care majoritatea statelor membre le au în vigoare, precum și infecțiile din trecut, vor însemna că vom evita cele mai grave consecințe pe care le-am văzut mai devreme în pandemie. Cu toate acestea, recomandările noastre rămân în vigoare” a declarat, pentru AFP, directorul pentru Europa al organizației, Hans Kluge.

Aproape toate țările europene înregistrează o creștere a numărului de cazuri, Portugalia, Luxemburg, Franța, Grecia, Cipru, Germania și Austria conducând în prezent în topul cu cea mai mare incidență.

Omicron BA.5 este în plină expansiune, numărul de cazuri din aproximativ cincizeci de țări din zona OMS Europa s-a apropiat de 500.000 zilnic în această săptămână, în timp ce la sfârșitul lunii mai era în jur de 150.000 pe zi, potrivit datelor publice. din organizatie. Numărul deceselor rămâne în prezent la un nivel scăzut de aproximativ 500, adică nivelul său din vara anului 2020.