Infofinanciar > Info > Un nou proiect aduce ajutoare financiare de peste 10 milioane de lei! Klaus Iohannis a promulgat legea
Info

Un nou proiect aduce ajutoare financiare de peste 10 milioane de lei! Klaus Iohannis a promulgat legea

Klaus Iohannis, președintele României Sursa foto Hotnews
Sursa foto: Hotnews

Un nou proiectul de lege semnat de Klaus Iohannis include granturi pentru inițiative financiare care au ca scop sprijinirea tranziției țării către o economie circulară. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea de abilitare a Ordonanței Guvernului 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin formarea planului de ajutor de minimis pentru trecerea la o economia circulară. 

Proiectul de lege semnat de Klaus Iohannis își propune să revitalizeze resursele deja existente care au fost risipite și care fac ca fluxurile de apă să dăuneze nu doar întregului nostru spațiu național, ci și teritoriilor statelor care se învecinează cu noi. 

În plus, componenta de digitalizare va simplifica procesele actuale sau va crea altele noi care să aducă valoare adăugată, oferind componentei de cercetare și dezvoltare un avantaj competitiv în economia globală. 

Ce măsuri financiare vizează legea 

Măsurile financiare vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru încurajarea realizării unor investiții și categorii de activități specifice, utilizând fonduri de la bugetul de stat, conform prevederilor prezentei ordonanțe, în scop tranzitoriu.  

Planul pune accentul pe investiții în tehnologii de ultimă generație, utilaje de înaltă performanță, cercetare și dezvoltare de produse și soluții, adaptări semnificative la realitățile economice și de mediu și schimbări în modul în care interacționăm cu resursele naturale, deșeurile și metodele de producție. 

Aceste măsuri se vor desfășura printr-un proces de promovare a eco-proiectării, dat fiind faptul că această etapă este cel mai posibil să fie eficientă în intervenția pentru majorarea posibilității de reparare, precum și durabilitatea și potențialul de reciclare a produselor. 

De asemenea, se are în vedere încurajarea dezvoltării de produse durabile din punct de vedere tehnic, cu utilizări multiple, a căror eliminare respectă principiile de protecție a mediului și care pot fi recuperate în mod corespunzător atunci când devin deșeuri și încurajarea utilizării materiilor prime secundare la fabricarea de noi produse. 

Camera Deputaților a adoptat această lege ca for decizional 

Planul de refacere a economiei cuprinse și promovarea sensibilizării cu privire la utilizarea conceptelor economiei circulare în rândul tuturor părților relevante, inclusiv a producătorilor, consumatorilor, reciclatorilor și autorităților municipale. 

Investițiile vor avea o valoare totală de 25 de milioane de lei, în timp ce valoarea totală a ajutorului de stat acordat va fi de 10 milioane de lei. Bugetul maxim al programului este de 8 milioane de euro, adică 40 de milioane de lei, în lei. Pentru această sesiune, care a avut un buget de 10 milioane de lei și a fost programată să înceapă pe 19 decembrie 2022, au fost depuse 94 de cereri de finanțare, potrivit RomâniaTV.

În limita bugetului alocat, 47 dintre aceste dosare au fost acceptate, în ordinea descrescătoare a punctajului. Planul de minimis permite acordarea unui ajutor de stat de până la 200.000 de euro pentru o singură întreprindere. După ce legea lui Klaus Iohannis va fi publicată în Monitorul Oficial, fondurile vor fi accesate în conformitate cu protocolul.