Infofinanciar > Lumea la zi > Un ministru chinez dispare! Oficialii susțin că acesta este de negăsit
Lumea la zi

Un ministru chinez dispare! Oficialii susțin că acesta este de negăsit

Xi Jinping, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

La câteva ore după ce forul legislativ suprem al Chinei a convocat săptămâna trecută o ședință specială pentru a-l demite pe Ministrul de Externe Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, fotografiile și mențiunile despre acesta au început să dispară de pe site-ul fostului său minister.

Deși o parte din aceste informații au reapărut câteva zile mai târziu, Qin nu figurează pe lista „foștilor miniștrii” de pe site.

Schimbarea ministrului

Scurta explicație a Ministerului de Externe de acum câteva săptămâni, conform căreia acest lucru se datorează unor motive de sănătate, remarcă care a fost ulterior eliminată din transcrierile oficiale, nu a reușit să oprească un vârtej de speculații nu doar cu privire la soarta sa, ci și la modul în care întreaga saga se reflectă asupra omului care i-a susținut ascensiunea meteorică, președintele Xi Jinping.

China l-a numit pe diplomatul veteran Wang Yi în locul lui Qin, dar a oferit puține indicii suplimentare cu privire la motivul schimbării.

Speculațiile variază

Ministerul de Externe al Chinei și Biroul de Informații al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările presei în numele partidului și al guvernului, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la acest articol.

Absența neobișnuit de lungă și inexplicabilă a lui Qin, mandatul său scurtat brusc, precum și alte întâmplări ciudate, cum ar fi site-ul ministerului, înseamnă că speculațiile vor continua să se învârtă.

Analistul politic Wu Qiang, cu sediul la Beijing, a declarat că ar putea „aproape cu siguranță să excludă sănătatea ca fiind motivul real”. Dacă acesta ar fi fost cazul, statul ar fi putut desemna un adjunct care să îl înlocuiască în locul lui, în loc să îl înlăture oficial.

Qin a rezistat abia o jumătate de an în această funcție după ce a devenit unul dintre cei mai tineri Miniștri de Externe ai țării în decembrie 2022, o poziție cu un mandat de cinci ani.

Există precedente în ceea ce privește dispariția oficialilor și ștergerea lor din memoria colectivă în China.

Ministrul Industriei, Xiao Yaqing, a dispărut timp de aproape o lună anul trecut, înainte de a se afla că era anchetat pentru corupție.

Ascensiunea lui Qin

Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului, care s-a reunit marți, nu a eliminat celălalt titlu al lui Qin, cel de consilier de stat, un membru al cabinetului care are un rang mai înalt decât cel de ministru, deși are puterea de a face acest lucru, spun experții.

Și, în ciuda omisiunilor de pe site-ul Ministerului de Externe, un portret al fostului emisar american a rămas joi atârnat în mod proeminent pe peretele ambasadei chineze din Washington.

Analiștii subliniază, de asemenea, că Qin ar fi trecut printr-un proces riguros de verificare pentru a prelua acest rol cu doar câteva luni în urmă.

Regulamentele Partidului Comunist spun că liderii sunt verificați pe baza ideologiilor lor, a performanțelor profesionale și a aderenței la disciplina de partid, în timp ce aceștia trebuie, de asemenea, să declare detalii despre familia lor, inclusiv dacă au locuit în străinătate și ce bunuri au.

De la venirea la putere în 2012, Xi-Jinping a pus în aplicare o serie de reglementări pentru a combate corupția și a impune disciplina de partid, în încercarea de a aborda corupția în moduri care, potrivit analiștilor, au consolidat loialitatea membrilor față de el.

Dar acest lucru ridică miza și în cazul în care îndepărtarea lui Qin are legătură cu ceva mai mult decât cu sănătatea, mai ales că ascensiunea sa meteorică în rânduri a fost atribuită parțial apropierii sale de președinte.

Qin a intrat în atenția lui Xi atunci când a ocupat funcția de șef de protocol în timpul primului mandat al lui Xi, o funcție care îi va oferi acces direct la acesta ori de câte ori se întâlnește cu lideri străini.

Apoi, Qin a făcut un salt uriaș de la director de protocol la ambasador în SUA și apoi la Ministru de Externe și consilier de stat în cinci ani, viteza trenului de glonț după standardele Chinei.

Al treilea mandat al lui Xi-Jinping

Linia finală a conducerii pentru cel de-al treilea mandat al lui Xi, care va deschide un precedent, dezvăluită la începutul acestui an, a fost alcătuită în mare parte din oficiali cu care acesta a lucrat înainte și în care are încredere, spun analiștii.

Xi a renunțat la un proces tradițional care permitea liderilor de vârf actuali și pensionați să voteze potențialii candidați înainte de a finaliza o listă pentru ca un grup mai larg de delegați ai partidului să o aprobe în mod oficial.

În schimb, numele au fost decise sub „conducerea directă” a lui Xi, după ce acesta s-a întâlnit personal cu potențialii candidați și s-a consultat cu alții, conform sursei reuters.com.