Infofinanciar > Lumea la zi > Un hacker a furat datele a un miliard de chinezi! Cea mai mare breșă de securitate din istorie
Lumea la zi

Un hacker a furat datele a un miliard de chinezi! Cea mai mare breșă de securitate din istorie

hackeri chinezi
romanialibera.ro

Un hacker a pretins că a furat un miliard de dosare ale rezidenților chinezi de la poliția din Shanghai, în ceea ce ar putea fi cea mai mare încălcare a securității datelor din istoria țării. 

O postare pe Breach Forums, un site de hackeri, a listat informațiile „despre un miliard de rezidenți chinezi și câteva miliarde de dosare” de vânzare pentru suma de 10 Bitcoin, adică aproximativ 200.000 de dolari.  Posterul, care folosește numele ChinaDan, a declarat duminică că pachetul de informații include „numele, adresa, locul de naștere, numărul național de identificare, numărul de telefon mobil, toate detaliile despre infracțiuni/cazuri”. 

Postarea rămâne neverificată, dar a stârnit un interes imens în China și în străinătate: Utilizatorii de pe platformele Weibo și WeChat din China și-au exprimat o mare îngrijorare și neliniște cu privire la adevărul afirmației. Reuters a raportat că Weibo a blocat #dataleak de la trending pe tot parcursul zilei de duminică. Postări de pe Breach Forums au analizat un eșantion de date și au dezbătut autenticitatea, în mare parte din cauza prețului cerut pentru astfel de informații valoroase. Un poster a calificat 10 Bitcoin drept „prea ieftin” pentru informații guvernamentale, mai ales că „riști să fii vânat și ucis” pentru ele, a relatat Asia Markets. 

Cea mai gravă breșă din istorie

Administratorii forumului au închis discuția duminică seara, o ofertă de 6 Bitcoin fiind pe masă la acel moment. Kendra Schaefer, partener la firma de consultanță Trivium China, a declarat că încălcarea ar fi „rea, din mai multe motive”, dacă se dovedește a fi autentică.  „Cel mai evident, aceasta ar fi printre cele mai mari și cele mai grave breșe din istorie”, a scris Schaefer pe Twitter. „În al doilea rând, legea chineză privind protecția informațiilor personale abia a apărut la sfârșitul anului trecut. Aceasta cere organismelor guvernamentale să protejeze informațiile cetățenilor, ceea ce, dacă sursa este într-adevăr MPS, MPS nu a reușit să facă.”  Schaefer a împărtășit faptul că înregistrările „ar conține, de asemenea, detalii despre dosarele minorilor”, ceea ce face ca încălcarea să fie, de asemenea, o încălcare a Legii privind protecția minorilor. „Aș fi surprins dacă nu conțin și dosare ale unor celebrități și ale unor funcționari minori”, a scris ea. 

Unul dintre motivele pentru care breșa ar fi putut conține atât de multe informații este faptul că poliția din Shanghai ar avea acces la un sistem național de partajare a datelor, oferind acces la mai multe informații decât ar avea o autoritate regională de poliție.