Lumea la zi

Un candidat democrat din statul Pennsylvania a câștigat alegerile, în ciuda faptului că era decedat de o lună de zile

Un candidat democrat din statul Pennsylvania a câștigat alegerile, în ciuda faptului că era decedat de o lună de zile
sursa foto: the israel times

Anthony DeLuca, în vârstă de 85 de ani, a murit cu o lună înainte de alegerile de marți de la jumătatea mandatului. Legea statului stipulează că înlocuitorii, în cazul decesului unui candidat, nu pot fi înaintați după ce buletinele de vot au început să fie tipărite. Urmează a fi organizate alegeri speciale pentru alegerea altui candidat.

Reprezentantul de lungă durată al statului Pennsylvania, Anthony „Tony” DeLuca, a câștigat în ziua alegerilor, o învingere dureroasă pentru adversarul său, deoarece DeLuca nu mai este în viață. Regretatul reprezentant al statului a primit 85% din voturi în alegerile de miercuri de la mijlocul mandatului,  deși a murit în octombrie în urma unui limfom.

Eroarea a fost de natură legislativă

Se pare că momentul morții lui DeLuca a făcut ca momentul să fie prea târziu pentru a alege un alt candidat democrat sau pentru a retipări buletinele de vot actualizate.

„Suntem profund întristaţi de pierderea reprezentantului Tony DeLuca, dar suntem mândri că alegătorii continuă să-şi manifeste încrederea în el şi în angajamentul său faţă de valorile democrate, realegându-l postum”, a transmis pe Twitter comitetul de campanie al democraţilor din Camera Reprezentanţilor.

Cu toate acestea, unele postări pe rețelele de socializare sugerează că alegerea unui candidat decedat este un indiciu al unor alegeri necorespunzătoare sau chiar al unei fraude.

„Aveți oameni morți care votează și oameni morți care câștigă…”, se arată într-un tweet, care a fost urmat apoi de o captură de ecran a unui titlu despre realegerea lui DeLuca. „Nu poți inventa asta, alegerile din America sunt o adevărată mizerie”, relatează NBC.

Un alt utilizator de pe Twitter a reacționat la această știre, declarând: „Exact ceea ce se întâmplă când se primesc cantități masive de buletine de vot false care îi verifică orbește pe democrați. Nicio altă explicație în Pennsylvania”.

DeLuca nu este un caz singular

DeLuca a fost un democrat din comitatul Allegheny care a reprezentat cel de-al 32-lea district legislativ al statului timp de 39 de ani. El a murit de cancer pe 9 octombrie, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri.

În cazul în care un candidat moare, legea statului Pennsylvania permite prezentarea de candidați înlocuitori doar dacă buletinele de vot nu au început încă să fie tipărite.

Au mai fost cazuri când alegeri din SUA au fost câştigate de persoane decedate, între care cazul lui Dennis Hof, care a obţinut un mandat în Senatul statului Nevada în 2018, cu puţin după decesul său, survenit cu aproape o lună înainte.

În anul 2000, democratul Mel Carnahan, din statul Missouri, l-a învins pe republicanul Josh Ashcraft în cursa pentru un scaun în Senatul SUA, deşi acest lucru s-a întâmplat la trei săptămâni după ce acesta a murit într-un accident de avion, relatează Digi24.