Infofinanciar > Lumea la zi > Un buget de 2% din PIB pentru apărare este rezonabil, spun 30% dintre germani
Lumea la zi

Un buget de 2% din PIB pentru apărare este rezonabil, spun 30% dintre germani

Germania vrea să se retragă din UE
Foto: facebook

Cei mai mulţi germani sunt de acord cu alocarea a cel puţin 2% din produsul intern brut al ţării pentru apărare. Într-un sondaj publicat la Berlin, 51% dintre respondenţi susţin angajamentul guvernului de a menţine obiectiv al NATO.

Un buget de 2% din PIB pentru apărare este rezonabil, a reieșit din sondajul institutului YouGov. 21% afirmă că Bundeswehr ar trebui să beneficieze de un buget chiar și mai mare. Numai 24% dintre respondenți consideră că 2% din PIB este prea mult. 25% dintre persoanele intervievate nu au oferit nici un răspuns.

Germania va atinge anul acesta, pentru prima dată în ultimii mai bine de 20 de ani, obiectivul NATO stabilit în 2014.  Guvernul de la Berlin a stabilit acum câteva zile majorarea bugetului apărării, care în prezent este de aproximativ 52 de miliarde de euro, cu doar 1,2 miliarde de euro. Suma este însă considerabil mai mică decât cea de şase miliarde pe care o solicitase ministrul apărării federal, Boris Pistorius. „Am primit semnificativ mai puțin decât am cerut. Mă deranjează acest lucru. Nu pot pune în mișcare anumite lucruri cu rapiditatea pe care o cer vremurile și situația de amenințare”, a declarat Pistorius.

Asociația Forțelor Armate Germane solicită revizuirea deciziei și subliniază noua situație a amenințărilor militare în Europa.

În replică, Olaf Scholz, cancelarul federal, a afirmat că Bundeswehr primește totuși mult mai mulți bani decât în trecut.