Infofinanciar > Info > Ultima zi de școală pentru milioane de elevi din România! Mâine începe vacanța de Paște
Info

Ultima zi de școală pentru milioane de elevi din România! Mâine începe vacanța de Paște

Vacanță de Paște monitorulexpress.ro
Sursa foto: monitorulexpress.ro

Joi, 7 aprilie, este ultima zi de școală pentru elevii din învățământul preuniversitar. Școlarii se vor bucura de aproape două săptămâni de vacanța care cuprind Sărbătorile Pascale catolice și ortodoxe. Anul acesta Paștele catolic va fi pe data de 9 aprilie iar Paștele ortodox pe data de 16 aprilie.

Calendarul școlar aprobat de Ministerul Educației

Cei mici se vor reîntoarce în bănci miercuri, pe data de 19 aprilie, conform calendarului școlar adoptat pentru anul 2022-2023 de către Ministerul Educației. Timp de două săptămâni elevii se vor bucura de vacanța de primăvară, care delimitează Modulul 4 de Modulul 5, Modul final din acest an școlar.

Elevii vor mai avea libere zilele de 1 mai și 1 iunie, Ziua Muncii respectiv Ziua copilului. Aceste zile libere de la Guvern sunt încadrate în lista de Sărbători legale ale anului 2023. Data de mai va pica luni, iar 1 iunie va fi într-o zi de joi. De pe data de 1 iunie, pentru cei mici și pentru angajații care lucrează la stat se va face o punte, ce urmează să lege datele de 1 și 4 iunie, astfel cei mici se vor bucura atunci de un weekend prelungit, pe care îl pot petrece cu părinții, sărbătorind Ziua Copilului.

Următoarea vacanță de care se vor bucura cei mici va fi vacanța de vară, care începe pe data de 17 iunie 2023. Noul an școlar va începe mai apoi pe data de 3 septembrie 2023, ce va debuta anul școlar 2023-2024.

Alte zile libere din programul celor mici

În ceea ce privește celelalte zile libere încadrate în anul școlar curent, elevii se vor bucura și de două săptămâni de activități educative, în care nu se vor desfășura cursuri.

Școlile au autonomia de a decide la nivel individual când se vor organiza săptămânile „Școală altfel” și „Săptămâna verde”, introdusă anul acesta pentru prima dată în programa școlară.

Cele două săptămâni se vor desfășura în intervalul 27 februarie și 16 iunie 2023, iar derularea celor două programe nu se pot planifica în același interval de cursuri, potrivit RomâniaTv.

O excepție de la cele două săptămâni în care se desfășoară activități didactice speciale sunt clasele din învățământul liceal de la filiera tehnologică, fie din învățământul profesional sau cel postliceal. În perioadele dedicate săptămânilor „Școală altfel” și „Săptămâna verde”, pentru aceștia se vor organiza activități de instruire practică.

În „Săptămâna verde” se desfășoară activități didactice interactive cu privire la educarea celor mici despre schimbări climatice, managementul deșeurilor, biodiversitate, păduri, ape, viața terestră și viața subacvatică.

O altă premieră pentru acest an școlar a fost împărțirea pe module, în loc de semestre față de cum a fost până acum, de la schimbarea realizată în anul 1999.

Anul școlar modular a fost împărțit în 5 Module determinate de 5 vacanțe. Primul Modul a fost din septembrie până la vacanța de pe 22 octombrie, Modulul 2 s-a desfășurat între octombrie și ianuarie, iar Modulul 3 a început a doua zi după terminarea celui de-al doilea. Modulul 4 a început în februarie și se termină acum, cu începutul vacanței de primăvară, iar ultimul Modul se va desfășura până la vacanța de vară.