Infofinanciar > Lumea la zi > „Super-marți”. Aceasta este ultima șansă a lui Nikki Haley să-l oprească pe Donald Trump
Lumea la zi

„Super-marți”. Aceasta este ultima șansă a lui Nikki Haley să-l oprească pe Donald Trump

Donald Trump (sursă foto: Bloomberg)
Sursă foto: Bloomberg.com

Super Tuesday ar putea fi ultima șansă a fostului ambasador al ONU, Nikki Haley, de a opri eforturile fostului președinte american, Donald Trump, să obțină nominalizarea prezidențială  pentru 2024.

Cincisprezece state și un teritoriu american organizează alegerile pentru nominalizarea partidului pe 5 martie. Cea mai mare zi de alegeri primare, când peste o treime dintre delegați vor fi desemnați pentru Convenția Națională Republicană din iulie din Milwaukee.

Ultima șansă a lui Haley de a-l opri pe Trump

Super Tuesday descrie ziua din ciclul primarelor prezidențiale americane în care cele mai multe state votează. În cadrul competiției republicane, 874 din cei 2,429 de delegați vor fi în joc. Inclusiv cei din cele două state cele mai populate, California și Texas. Sunt necesari cel puțin 1,215 delegați pentru a câștiga nominalizarea la Convenția Națională Republicană din iulie.

Contând fiecare stat în parte, numărul delegaților republicani pentru voturile de pe Super Tuesday este următorul: Alabama (50), Alaska (29), Samoa Americană (9), Arkansas (40), California (169), Colorado (37), Maine (20), Massachusetts (40), Minnesota (39), Carolina de Nord (74), Oklahoma (43), Tennessee (58), Texas (161), Utah (40), Vermont (17) și Virginia (48).

Aproximativ o treime din delegații democrați vor fi deciși și ei pe 5 martie. Cu alegeri în 14 din cele 15 state, plus Samoa Americană. În Alaska, democrații votează pe 6 aprilie. 5 martie este și ultima zi în care democrații din Iowa pot trimite voturile prin poștă pentru caucusurile statului. Rezultatele vor fi anunțate.

În California, buletinele de vot prin corespondență sunt valide atâta timp cât sunt puse sub pecete în ziua alegerilor primare sau înainte și primite până pe 12 martie. În plus, unele state organizează ,,primare deschise” care permit alegătorilor înregistrați să aleagă dacă să-și exprime votul în primarele democratice sau republicane. Adăugând un strat posibil de imprevizibilitate.

De ce este important?

Haley nu are o cale clară de a-l învinge pe Trump. Acesta ar putea fi ultimul ei prilej de a împiedica fostul președinte pe drumul spre nominalizare.

Sondajele de opinie arată că Trump este favorit covârșitor în California și Texas, precum și în statele Alabama, Maine și Minnesota. Campania sa preconizează că va câștiga cel puțin 773 de delegați în Super Tuesday. Și va obține nominalizarea o săptămână sau două mai târziu.

Trump a câștigat ușor toate cele șase competiții de nominalizare republicană din Iowa, New Hampshire, Nevada, Insulele Virgine Americane, Carolina de Sud și Michigan. El i-a cerut repetat lui Haley să se retragă pentru a pregăti o reluare a alegerilor din 2020 împotriva lui Biden. Unde sondajele arată că mulți americani nu o doresc.

Haley va străbate țara

Haley, fost guvernator al Carolinei de Sud și ambasador al ONU în timpul mandatului lui Trump. A jurat să rămână în cursă. Ea va străbate țara cu un program de călătorii agresiv înainte de Super Tuesday. Iar campania sa a prezentat o echipă de conducere în Georgia. Unde alegătorii se duc la vot pe 12 martie, o săptămână după Super Tuesday. Votanții, a declarat ea după înfrângerea din Carolina de Sud pe 24 februarie, ,,au dreptul la o alegere reală, nu la o alegere de tip sovietic, cu un singur candidat.

,,Am datoria să le ofer această alegere”, a adăugat ea. Rezultatele din Super Tuesday în Carolina de Nord vor fi urmărite cu atenție pentru semne ale forței fiecărui candidat într-unul dintre statele cheie posibile care ar putea decide alegerile generale din noiembrie.

Trump a câștigat statul în 2020 cu puțin peste un procent. Carolina de Nord va acorda 74 de delegați în Super Tuesday. Statul permite alegătorilor care nu sunt afiliați unui partid să participe în orice primară doresc. Ceea ce ar putea spori performanța lui Haley datorită poziției relative puternice pe care o are printre alegătorii independenți comparativ cu Trump, conform reuters.com.