Infofinanciar > Lumea la zi > UE vrea să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, după lansarea unor tiruri de rachete de la o centrală atomică
Lumea la zi

UE vrea să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, după lansarea unor tiruri de rachete de la o centrală atomică

tiruri de rachete Sursa foto Observator
Sursa foto: Observator

Pe parcursul zilei de luni, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene vor discuta despre noi sancțiuni, mult mai dure, împotriva Rusiei. Conform AFP, aceasta este acuzată de faptul că a folosit lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară din Zaporojie.

Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk a transmis faptul că au fost lansate mai multe tiruri de rachete în zonele rezidențiale.

„Salvatorii au găsit două persoane moarte sub ruine”, a spus acesta.

Operatorul național al energiei nucleare din Ucraina a acuzat armata rusă de același lucru.

„Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol”, a spsu președintele Energoatom, Petro Kotin pe Telegram.

Tot el a continuat spunând că pe teritoriul centralei de la Zaporojie sunt aproximativ 500 de soldați ruși.

Situație tensionată, dar sub control

Chiar și în aceste condiții, situația este una tensionată, dar sub control.

„Inamicul continuă să desfăşoare ofensive (…) dar, din lipsă de succes la sol, intensifică loviturile cu rachete şi aeriene”, a spus Kotin.

Conform Agerpres, miniștrii Uniuni Europene au în vedere și propunerile Comisiei Europene în ceea ce privește interzicerea achizițiile de aur din Rusia,  dar și cea care vizează includerea unor noi personalități ruse pe lista neagră a europenilor.

Chiar președinta Comisiei Europene susține faptul că Rusiei ar trebui să i se aplice mai multe națiuni.

„Moscova trebuie să continue să plătească un preţ mare pentru agresiunea sa”, a spus acesta.

Sancțiuni până anul viitor împotriva Rusiei

De asemenea, a făcut trimitere și la faptul că sancțiunile ar putea fi prelungite până în anul 2023.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare. Prin urmare, propunem astăzi să înăsprim sancțiunile noastre dure împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a susținut Ursula con der Leyen.

A fost lansat, de asemenea, cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care vizează mai multe aspecte printre care și aurul rusesc.

Anglia este cel mai mare cumpărător de aur rusesc. Doar în anul 2020, statul a cumpărat de la ruși aproximativ 290 de tone pentru 16,9 miliarde de dolari.

„Pachetul de ‘menținere și aliniere’ adoptat clarifică o serie de dispoziții pentru a consolida securitatea juridică pentru operatori și punerea în aplicare de către statele membre. De asemenea, acesta aliniază în continuare sancțiunile UE cu cele ale aliaților și partenerilor noștri, în special în cadrul G7. Este important faptul că pachetul reiterează poziția fermă a Comisiei de a proteja securitatea alimentară în întreaga lume”,se transmite în cadrul comunicatului Comisiei Europene.