Infofinanciar > Info > UE a reușit să scape de dependența energetică față de Rusia. România ar putea livra gaze naturale pe continet
Info

UE a reușit să scape de dependența energetică față de Rusia. România ar putea livra gaze naturale pe continet

România devine punctul de legătură dintre Turcia și Germania
Sursa foto: dreamstime.com

Au trecut doi ani din momentul în care Rusia a declanșat conflictul militar în Ucraina. În acest timp, conform lui Bogdan Maioreanu, analist eToro, contextul energetic dintre Rusia și UE s-a modificat considerabil.

Dependența Uniunii Europene de energia rusă părea în trecut o problemă care nu avea rezolvare. Totuși, acum, acest lucru s-a întâmplat. Însă, odată cu dobândirea independenței energetice, au venit și mai multe probleme. Inflația s-a majorat semnificativ, alături de costurile guvernamentale. În acest fel, economiile care au suferit în urma celor doi ani de pandemie, au avut parte de o situație și mai dificilă.

Cea mai semnificativă schimbare s-a întâmplat în cazul importurilor de combustibili fosili. La începutul anului 2022, maximul lunar era de 16 miliarde de dolari. Acum, UE a reuși să reducă importurile de combustibili fosili rusești la aproape 1 miliard de dolari până la finalul anului 2023.

Totuși, o șansă se ivește pentru țara noastră, generată de nevoia de autosufiență a UE. România ar putea deveni unul dintre principalii exportatori de gaze naturale de pe continent. Acest lucru s-ar putea întâmpla prin intermediul proiectului offshore Neptun Deep. Prin acesta, țara noastră își propune să extragă aproape 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, informează adevarul.ro