Infofinanciar > Lumea la zi > UE se bazează pe Kiev. Rusia bombardează Ucraina și lasă Europa în lipsă de energie
Lumea la zi

UE se bazează pe Kiev. Rusia bombardează Ucraina și lasă Europa în lipsă de energie

Rușii vor să se răzbune pentru pierderile umane suferite
sursa foto arhiva

Chiar în afara Kievului se află un crater fumegând, unde este una dintre cele mai mari centrale electrice din Ucraina. Ruinele bombardate ale centralei termice Trypilska sunt un simbol al unei schimbări devastatoare care are loc în Ucraina. În ultimele săptămâni, Rusia a început să provoace daune mult mai permanente sistemului energetic ucrainean. Nu numai prin distrugerea unor centrale electrice, ci și prin atacarea vastelor instalații subterane de stocare a gazelor naturale. Pe care UE s-a bazat iarna trecută pentru a evita propriile penurii de energie.

Este o schimbare față de ultimii doi ani. Când Moscova și armata sa invadatoare au vizat în principal transformatoarele de energie ale Ucrainei. Componentele care transferă energia de la un circuit la altul. Astfel de atacuri au fost dăunătoare, dar piesele puteau fi rapid reparate sau înlocuite.

Infrastructura energetică a Ucrainei

Acum, când centrale electrice întregi sunt în vizorul lor, reparațiile vor dura ani de zile. Iar grevele de stocare pot priva Europa de un plan de rezervă esențial. „Centralele noastre termice au fost atacate de 48 de ori în ultimele șase luni, dar, fără îndoială, atacurile Rusiei din ultimele săptămâni au fost cele mai grave de la [invazia] la scară largă din 2022″, a declarat Maxim Timchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK.

Compania, a spus el, a pierdut acum aproape 80% din capacitatea sa de generare. Rezultatele sunt îngrijorătoare și nu doar pentru Ucraina. Oficialii de acolo sunt îngrijorați de modul în care vor trece iarna cu luminile și încălzirea aprinse. Apărarea antiaeriană a Ucrainei este la limită, spun ei. Ceea ce face din ce în ce mai dificilă blocarea rachetelor care vin asupra infrastructurii energetice. Nu există nici multe piese de schimb ușor de accesat pentru aceste centrale electrice degradate.

Rusia strică planurile Europei

Apoi, mai există și repercusiunile în Europa. Iarna trecută, Ucraina a oferit rețeaua sa de depozitare a gazelor naturale comercianților europeni. Care și-au constituit frenetic rezervele în cazul în care Rusia ar fi oprit livrările atunci când temperatura ar fi scăzut. Acum, Rusia vizează această rețea. Ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la faptul că UE este pregătită cu alternative. „Rușii au încercat să folosească energia ca o armă nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii lumi. Aceasta este o provocare pentru noi, dar și pentru Europa”, a declarat Oleg Ustenko, un economist ucrainean care până de curând a fost consilier principal al președintelui Volodimir Zelenski.

Este o evoluție descurajantă într-o zonă care, până de curând, era o sursă de optimism pentru Ucraina. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Ucraina se prezenta ca un centru energetic pentru Europa. Lăudându-se cu exportul zilnic de energie electrică în valoare de aproximativ 1 milion de euro către vecinii săi occidentali.

Industrie de război

Acum, balanța financiară s-a inversat, Kievul golindu-și bugetul precar pentru a importa energie. În timp ce se străduiește să evite pene de curent și să alimenteze o industrie de armament în timp de război. „Există o presiune enormă, în special în regiuni precum Harkov, unde toate activele noastre principale au fost atacate cu rachete și încercăm să restabilim cât mai multă energie posibilă, în timp ce adversarul întreprinde din ce în ce mai multe atacuri noi. Sunt sigur că vom reuși să repunem rețeaua în funcțiune, dar generarea de energie pare să fie principala problemă”, a declarat într-un interviu Volodymyr Kudrytskyi, directorul general al operatorului rețelei electrice de stat Ukrenergo.

Potrivit lui Timchenko, doar sprijinul aliaților Ucrainei poate salva rețeaua de la mai multe distrugeri. „Din păcate, apărarea pasivă instalată de DTEK, cum ar fi blocurile de beton și sacii de nisip, a avut doar un efect limitat împotriva acestor atacuri de precizie. Avem nevoie urgentă de o apărare aeriană mai puternică pentru a salva și proteja sistemul energetic al Ucrainei” a spus acesta.

De la începutul noului val de bombardamente, în martie, Kievul a cerut partenerilor săi să intervină și să îl ajute să își apere infrastructura de Rusia. Vorbind în urma bombardamentului asupra centralei electrice Trypilska, Zelenskyy a declarat: „11 rachete au zburat spre ea. Le-am distrus pe primele șapte; alte patru au distrus centrala. De ce? Pentru că nu mai existau rachete [ucrainene] – am rămas fără toate rachetele care protejau Trypilska”. Deocamdată, însă, un pachet de ajutor critic pentru Ucraina este blocat în cadrul unui impas de luni de zile la Washington.

Discuții de urgență la Bruxelles

Luni, ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a purtat discuții de urgență la Bruxelles cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson. În timp ce situația continua să se deterioreze. Potrivit unui oficial ucrainean care are cunoștință de discuții, ministrul s-a concentrat pe „pașii și asistența internațională suplimentară necesară pentru a sprijini sistemul energetic al Ucrainei. Cu prioritate principală pentru a asigura mai multă apărare aeriană”.

În timp ce Germania a confirmat în weekend că va livra Ucrainei o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot, mulți consideră că acest lucru este prea puțin și prea târziu. În urma atacurilor care au privat țara de independența sa energetică. Acum, în loc să ajute UE să rupă dependența de combustibilii fosili ruși prin furnizarea de energie electrică ieftină, Kievul rămâne să spere că vecinii săi îl vor ajuta. Pentru a ține lumina aprinsă în următoarele luni, și poate ani, conform Politico .