Infofinanciar > Lumea la zi > UE impune taxe provizorii suplimentare la importurile de maşini electrice din China
Lumea la zi

UE impune taxe provizorii suplimentare la importurile de maşini electrice din China

Mașina China BYD Sursa foto Arhiva companiei
Foto: facebook

De astăzi, Uniunea Europeană impune taxe provizorii suplimentare de până la 38% la importurile de maşini electrice din China. Motivele invocate sunt subvenţiile de stat incorecte acordate de Beijing.

Companiile chineze au timp până în noiembrie să furnizeze dovezi prin care să conteste concluziile Uniunii. Dar şi să obţină o eventuală reducere a tarifelor, dacă nu, taxele definitive vor fi aplicate pentru o perioadă de cinci ani.

Ancheta începută de Bruxelles anul trecut a concluzionat că vehiculele electrice cu baterii produse în China beneficiază de o subvenţionare inechitabilă din partea statului. Ceea ce aduce un prejudiciu economic producătorilor de maşini electrice din Uniunea Europeană.

Comisia a impus ca o primă măsură impunerea de taxe compensatorii. Dacia spune că deocamdată nu intenţionează să scumpească modelul electric Spring, care este produs în provincia chineză Hubei. De mai mulţi ani, Renault promovează Springul drept cea mai accesibilă maşină electrică din Europa.

Şi alţi producători chinezi spun că nu vor creşte preţurile. Și că vor căuta măsuri de a limita impactul deciziei luate la Bruxelles asupra clienţilor europeni. În schimb, producătorii auto germani, pentru care China este piaţa principală, au criticat suprataxarea importurilor de vehicule electrice chineze.

În ultimii trei ani, cota de piaţă a vehiculelor fabricate în China a crescut de la aproximativ 3% la peste 20%. Mărcile chineze reprezentând aproximativ 8% din această cotă.