Infofinanciar > Lumea la zi > Finlanda afirmă că UE ar trebui să contribuie la stoparea afluxului de migranți din Rusia
Lumea la zi

Finlanda afirmă că UE ar trebui să contribuie la stoparea afluxului de migranți din Rusia

Finlanda Sursa foto Iasi 4u
sursa foto arhiva companiei

Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să pună capăt afluxului de migranți prin Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo.

Anul trecut, Finlanda și-a închis granița lungă cu Rusia, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din țări precum Siria și Somalia, și a acuzat Moscova că armează migrația împotriva națiunii nordice și a UE, afirmație pe care Kremlinul o neagă.

„Ne pregătim propria legislație, dar avem nevoie și de măsuri ale UE”, a declarat Orpo, fără a da detalii, după ce a vizitat granița țării nordice cu Rusia împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Von der Leyen a declarat la aceeași conferință de presă că Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu țările de origine ale migranților, fiind de acord cu poziția Finlandei.

„Ceea ce vedem este că un stat instrumentează oameni săraci pentru a pune presiune asupra unui alt stat, deci este o problemă clară de securitate”, a spus ea.

Măsurile luate pentru a face față migranților din Rusia trebuie să găsească un echilibru între protejarea securității frontierelor și obligațiile internaționale, a spus ea.

Urmând exemplul Poloniei și Lituaniei la frontierele cu Belarus, guvernul finlandez elaborează o legislație care ar permite polițiștilor de frontieră să blocheze intrarea în țară a solicitanților de azil dinspre Rusia, scrie Reuters.