Infofinanciar > Info > Ucraina vine să negocieze cu România problema tranzitului de cereale. Tot mai multe țări din regiune adoptă interdicții
Info

Ucraina vine să negocieze cu România problema tranzitului de cereale. Tot mai multe țări din regiune adoptă interdicții

Cerealele ucrainene, Sursă foto: Agora md
Sursă foto: Agora md

Mykola Solsky, ministrul ucrainean al Agriculturii, va discuta miercuri cu reprezentanții României problema tranzitului produselor agricole venite din țara vecină.

„Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este destul de important și este lucrul care ar trebui făcut necondiționat, iar după aceea vom vorbi despre alte lucruri”, a declarat ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky.

„În ceea ce privește cifrele, tot ceea ce a trecut granița poloneză (din Ucraina)… reprezintă aproximativ 10% din tot ceea ce a exportat Ucraina (de produse alimentare)”, a spus ministrul în comentariile publicate pe aplicația de mesagerie Telegram de către Ministerul Agriculturii.

Livrările către Ungaria au reprezentat aproximativ 6% din exporturile agricole ale Ucrainei, a precizat Solsky, adăugând că tranzitul alimentelor ucrainene prin Ungaria și Slovacia nu a fost afectat.

Ministrul ucrainean al Agriculturii a mai precizat că vor avea loc discuții suplimentare în această săptămână în România, miercuri, și în Slovacia, joi. Discuțiile dintre Ucraina și Polonia ar urma să înceapă la Varșovia în cursul zilei de azi.

Discuții și la Bruxelles pe tema interzicerii importurilor

Trimișii țărilor membre ale Uniunii Europene de la Bruxelles vor discuta în această săptămână despre inițiativa Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale și alte alimente din Ucraina, a declarat luni un înalt oficial UE.

Reprezentantul CE a declarat că prețurile scăzute la nivel mondial și cererea redusă au făcut ca produsele agricole să rămână în blocul comunitar, în loc să fie vândute mai departe.

„Ne așteptăm ca Polonia și Ungaria să ofere unele explicații și va exista, de asemenea, o reacție din partea Comisiei Europene”, a declarat oficialul, adăugând că problema a fost ridicată la ultimul summit al liderilor naționali ai UE, inclusiv de Slovacia și România.

„Există o problemă și ne așteptăm ca Comisia să vină cu o propunere în acest sens… Vom vedea ce putem face în următoarele săptămâni și luni”, a precizat sursa citată de Reuters.

Polonezii au interzis și tranzitul

Unele porturi de la Marea Neagră au fost blocate după ce invazia Rusiei în Ucraina a început în februarie anul trecut, iar cantități mari de cereale ucrainene – care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană – au ajuns să rămână în țările din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice.

Acest lucru a afectat prețurile și vânzările fermierilor locali, punând presiune asupra guvernelor care s-au adresat Uniunii Europene pentru a lua măsuri înainte ca Varșovia și Budapesta să ia propriile decizii în weekend.

Interdicția poloneză privind cerealele, în vigoare de sâmbătă seara, s-a aplicat și tranzitului prin țară. Oficialii au declarat că este menită să împiedice transportul de cereale să intre pe piața poloneză. La sfârșitul săptămânii trecute și Bulgaria și-a anunțat intenția de a interzice tranzitul cerealelor ucrainene, pentru a putea proteja femierii din această țară.