Infofinanciar > Lumea la zi > Se dă după vânt sau are toane? Deși urăște Ucraina, Trump spune că supraviețuirea ei este importantă pentru SUA
Lumea la zi

Se dă după vânt sau are toane? Deși urăște Ucraina, Trump spune că supraviețuirea ei este importantă pentru SUA

trump (sursă foto: the nation)
Sursa foto Arhiva companiei

Donald Trump a declarat joi că supraviețuirea Ucrainei este importantă pentru Statele Unite. Se remarcă o schimbare de ton cu câteva zile înainte ca Camera Reprezentanților a SUA, condusă de republicani, să voteze un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari.

Fostul președinte nu a aprobat pachetul. Acesta a făcut o postare pe propria platformă Trusth Social. Cea mai mare parte acesteia a dedicat-o pentru a se plânge că aliații europeni ai Americii nu cheltuiesc suficient pentru a sprijini Ucraina. Unii republicani de dreapta au interpretat postarea ca pe un semnal că se opune actualului pachet de ajutor. Totuși, Trump nu a spus acest lucru în mod explicit.

Trump recunoaște nevoie de Ucraina

Cu toate acestea, postarea a părut a fi una dintre primele recunoașteri ale lui Trump că supraviețuirea Ucrainei este un interes important pentru securitatea SUA. Anul trecut, Trump a refuzat să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia atunci când a fost întrebat despre conflict.

„De ce nu poate Europa să egalizeze sau să egaleze banii investiți de Statele Unite ale Americii pentru a ajuta o țară care are nevoie disperată? După cum toată lumea este de acord. Supraviețuirea și puterea Ucrainei ar trebui să fie mult mai importantă pentru Europa decât pentru noi. Dar este importantă și pentru noi! MIȘCAȚI-VĂ, EUROPA!”, a scris acesta.

Trump s-a văzut cu Duda

Postarea lui Trump a venit la o zi după ce a lăudat Polonia. Acest lucru s-a întâmplat în urma unei întâlniri la Trump Tower din New York cu președintele polonez Andrzej Duda. Fostul președinte și liderul polonez au discutat despre propunerea lui Duda. Aceasta a vizat ca membrii NATO să cheltuiască cel puțin 3% din produsul lor intern brut pentru apărare. În prezent, li se cere să cheltuiască cel puțin 2% din PIB.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat că această cameră va vota chiar sâmbătă pachetul de ajutor pentru Ucraina, în pofida obiecțiilor vehemente din partea aripii drepte a conferinței sale, conform reuters.com.