Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina trebuie să învingă în războiul cu Rusia ca să poată intra în NATO! Declarațiile făcute de Volodimir Zelenski
Lumea la zi

Ucraina trebuie să învingă în războiul cu Rusia ca să poată intra în NATO! Declarațiile făcute de Volodimir Zelenski

Zelenski (sursă foto: Axios)
sursa foto arhiva companiei

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg l-a invitat luni pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste la summitul Alianţei care va avea loc în iulie la Washington, dar a avertizat că nu se aşteaptă în stadiul actual la un acord între statele membre care să permită adresarea unei invitaţii de aderare Ucrainei.

„După părerea mea, vom fi în NATO doar când vom câștiga. Nu cred că vom fi acceptați în NATO pe timp de război. Unii consideră că este un risc pentru membrii NATO şi pur și simplu privesc cu scepticism”, a spus Volodimir Zelenski într-o filmare postată pe canalul său de Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.

„Problema NATO este, după cum a spus pe bună dreptate secretarul general ( n.r. Jens  Stoltenberg), o chestiune a majorității. Și majoritatea este o problemă politică. Și pentru ca Ucraina să fie acceptată politic în Alianță, este nevoie de victorie pentru asta”, a adăugat Zelenski.

Planurile lui Zelenski

Stoltenberg a declarat la o conferință de presă comună cu Zelenski că nu se așteaptă la un acord până la summitul din iulie. Cu toate acestea, secretarul general a exprimat încrederea că summitul din 9-11 iulie va fi un pas semnificativ pentru avansul Ucrainei pe drumul spre aderarea la NATO, un proces pe care l-a descris ca fiind „ireversibil”.

El a subliniat că în cadrul NATO s-a convenit consolidarea rolului Alianței în coordonarea asistenței militare pentru Ucraina și a programelor de instruire a armatei ucrainene, oferite de statele membre pentru a sprijini țara în confruntarea cu Rusia.

La reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată la începutul lunii, Stoltenberg a prezentat o propunere pentru constituirea unui fond de 100 de miliarde de euro în cadrul unei finanțări pe cinci ani pentru Ucraina. Această inițiativă a stârnit reacții diverse din partea celor 32 de state membre ale Alianței, însă Stoltenberg a reiterat importanța acesteia în discuțiile de acum din Kiev.

Secretarul general al NATO a insistat că face tot posibilul pentru ca Ucraina să devină membră a Alianţei „când condiţiile politice vor fi îndeplinite”. De partea sa, preşedintele Zelenski amintit că armata ucraineană foloseşte tot mai mult armament din ţările NATO şi a apreciat că Ucraina este membru „de facto” al Alianţei, potrivti Observator.