Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina, tot mai aproape de NATO. Kiev a fost primit în cadrul Centrului de Excelență pentru apărare cibernetică al alianței
Lumea la zi

Ucraina, tot mai aproape de NATO. Kiev a fost primit în cadrul Centrului de Excelență pentru apărare cibernetică al alianței

NATO
FOTO: realitatea.net

Înființat în 2008 și cu sediul în capitala estoniană Tallinn, Centrul de excelență NATO pentru apărare cibernetică în cooperare este un centru multinațional și interdisciplinar, care organizează anual exerciții internaționale în care se discută impactul atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor critice din state străine.

Ucraina s-a alăturat în mod oficial Centrului de excelență în domeniul apărării cibernetice cooperatiste al NATO, care are sediul în Estonia, a anunțat marți Ministerul ucrainean de Externe.

Ucraina a fost primită în cadrul Centrului de excelență NATO

„Astăzi, drapelul național al Ucrainei este arborat oficial la sediul Centrului de excelență pentru apărare cibernetică în cooperare al NATO din Tallinn, marcând aderarea oficială a Ucrainei la ccdcoe”, a scris pe contul său de Twitter, ministrul ucrainean de Externe

Ambasadorul rus în Estonia, Vladimir Lipayev, a declarat la 17 martie pentru Tass că aducerea Ucrainei în Centrul de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică Cooperativă este o încercare de șantaj la adresa Rusiei. Această mișcare „ilustrează planurile Occidentului de a implica treptat Ucraina în sistemul de planificare militară antirusească și de a o integra în infrastructura NATO”, a spus el, adăugând, totuși, că participarea Ucrainei la această structură nu reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei.

Înființat în 2008 și cu sediul în capitala estoniană Tallinn, Centrul de excelență NATO pentru apărare cibernetică în cooperare este un centru multinațional și interdisciplinar de apărare cibernetică, care organizează anual exerciții internaționale în care se discută impactul atacurilor cibernetice asupra instalațiilor de infrastructură critică din state străine.

„Suntem deosebit de bucuroși să vedem Ucraina aici, alături de noi”

„Suntem deosebit de bucuroși să vedem Ucraina aici, alături de noi”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, citat într-un comunicat al CCDCOE. „Acest lucru oferă o oportunitate unică de a contribui simultan la apărarea Ucrainei în războiul brutal al Rusiei și de a învăța din câmpul de luptă cibernetic pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică a tuturor membrilor.”

Ambasadorul Ucrainei în Estonia, Mariana Betsa, a salutat „evenimentul de referință” ca fiind „un pas important pe calea aderării Ucrainei la NATO”. Centrul care se extinde acum la statele membre NATO și la alte opt țări a fost înființat în 2008 în capitala estoniană.

În cadrul centrului, experți în date din întreaga Europă și din Statele Unite lucrează pentru a proteja rețelele de informații ale alianței occidentale de apărare.

„Sunt cu adevărat recunoscător că Islanda, Irlanda, Japonia și Ucraina au decis să ni se alăture. Suntem încântați să avem națiuni care gândesc la fel ca noi, care împărtășesc cunoștințe în domeniul cibernetic și fac schimb de metode pentru a aborda sistematic atacurile cibernetice. Obiectivul nostru este de a promova o cooperare sporită și de a profita de avantajele acestei coaliții la scară largă prin cercetare, formare și exerciții”, a declarat Mart Noorma, directorul CCDCOE

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.