Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina, protejată de schimbările politice. NATO, fond de miliarde de dolari „rezistent la Trump”
Lumea la zi

Ucraina, protejată de schimbările politice. NATO, fond de miliarde de dolari „rezistent la Trump”

Ucraina va deveni membră a NATO
sursa foto arhiva

NATO elaborează planuri pentru a asigura un pachet de ajutor militar pe 5 ani, de până la 100 de miliarde de dolari. În încercarea de a proteja Ucraina de „vânturile schimbărilor politice” care ar putea să aducă o a doua președinție Trump. Așa-numita propunere „Misiune pentru Ucraina” va fi discutată miercuri de miniștrii de Externe ai NATO. Aceasta este înaintată de secretarul general Jens Stoltenberg și ar urma să coordoneze un sprijin estimat la 100 de miliarde de dolari. Care va fi oferit de cei 32 de membri ai alianței militare, potrivit a cinci diplomați ai alianței informați despre acest plan.

Stoltenberg a prezentat propunerea ca pe un mijloc „de a proteja mecanismul împotriva vânturilor de schimbare politică”.  Dacă va fi aprobată, aceasta ar oferi, de asemenea, alianței controlul grupului de sprijin pentru armament Ramstein, condus de SUA. În plus, ar permite ca aceasta să gestioneze furnizarea de arme letale către Ucraina. Lucru întâmplat pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Rusiei din 2022.

NATO, fond de miliarde de dolari pentru Ucraina

Secretarul general norvegian se va retrage din funcție în această toamnă. Acesta își propune să ajungă la un acord înainte de summitul liderilor NATO de la Washington din iulie.
„Acest lucru va însemna trecerea unui Rubicon. NATO va avea un rol în coordonarea sprijinului letal pentru Ucraina. Văd că se conturează un consens și cred că acesta va fi acolo până când ne vom urca în avionul spre Washington” a declarat unul dintre diplomați.

Propunerea misiunii vine în contextul în care administrația Biden se luptă să obțină aprobarea Congresului. Pentru un pachet bilateral de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari. Împotriva căruia s-a pronunțat deschis candidatul republican Donald Trump înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Mulți aliați văd în acest impas un semn prevestitor al modului în care se va schimba politica SUA față de Kiev sub o președinție Trump.

Temeri legate de conflict

Planul a fost elaborat în condițiile în care aliații NATO se tem de starea conflictului din Ucraina. Unde Rusia a recâștigat inițiativa pe teren, depășind forțele ucrainene în efective și în număr. Partea SUA din cele 100 de miliarde de dolari ar fi semnificativ mai mică decât pachetul de ajutor bilateral care este ținut în așteptare. Dezbaterile sunt în curs de desfășurare cu privire la structura finanțării. Unii insistând pentru aceeași defalcare folosită pentru a finanța bugetul comun al NATO. Prin care SUA ar trebui să furnizeze puțin peste 16 miliarde de dolari.

„100 de miliarde de dolari pentru următorii cinci ani pentru a susține forța ucraineană a viitorului. Rezolvă o problemă de împărțire a poverii”, a spus diplomatul. Care a precizat că pentru a calcula cotele individuale din totalul cheltuielilor ar putea fi folosiți coeficienții bugetului comun al NATO.

Rezultat concret pentru Kiev

Este avut în vedere ca un mijloc atât de a bloca finanțarea pe termen lung înainte de potențiala alegere a lui Trump. Cât și de a oferi Kievului un rezultat concret de la summit. În locul progresului către aderarea dorită la NATO. Care este considerată imposibilă de un număr considerabil de membri ai alianței. „Miniștrii de Externe vor discuta cea mai bună modalitate de a organiza sprijinul NATO pentru Ucraina. Pentru a-l face mai puternic, mai previzibil și mai durabil”, a declarat un oficial NATO. Adăugând că se așteaptă ca discuțiile să continue în perioada premergătoare summitului din iulie.

În prezent, o mare parte din armamentul occidental furnizat Ucrainei este gestionat de Grupul Ramstein, condus de SUA. Cunoscut oficial sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei. Care se întâlnește în mod regulat pentru a discuta cea mai bună modalitate de a coordona livrările bilaterale. Doi dintre diplomați au avertizat că este nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de membri. De asemenea, este posibil să urmeze luni de negocieri care ar putea duce la reducerea unor părți ale propunerii.

Război între Rusia și NATO

Este de așteptat o oarecare rezistență din partea statelor care s-au opus furnizării de arme Ucrainei, cum ar fi Ungaria. Dar și a celor care s-au arătat circumspecte față de orice măsuri care ar implica NATO direct în conflict. Președintele rus Vladimir Putin a încercat să prezinte conflictul ca pe un război între Rusia și NATO.

„Continuăm să lucrăm cu prietenii noștri din Europa și Canada pentru a ne asigura că sprijinul [pentru Ucraina] va continua să curgă. Acesta este obiectivul principal în interiorul cartierului general al NATO. Nu văd pe nimeni lăsând piciorul de pe accelerație. Văd țări care vin în față cu idei noi în fiecare săptămână… . Mă aștept ca acesta să fie punctul central al reuniunii ministeriale care începe mâine”, a declarat Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, conform Financial Times .