Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina face noi epurări în cadrul serviciilor secrete. Trădătorii de rang înalt au pregătit terenul pentru invazia rusă
Lumea la zi

Ucraina face noi epurări în cadrul serviciilor secrete. Trădătorii de rang înalt au pregătit terenul pentru invazia rusă

Ucraina face noi epurări în cadrul serviciilor secrete. Trădătorii de rang înalt au pregătit terenul pentru invazia rusă
Credit imagine: Euronews

Ucraina intensifică epurarea agenților dubli din cadrul serviciului său de spionaj, afirmând că trădătorii de la cel mai înalt nivel au pregătit terenul pentru invazia rusă de anul trecut, ajutând forțele inamice să cucerească orașul Herson din sudul țării și centrala nucleară Cernobîl din nord.

Tetiana Sapian, purtător de cuvânt al Biroului de investigații de stat din Ucraina, a declarat că agenții de informații FSB ai Rusia s-au infiltrat atât în serviciul de securitate SBU al Ucrainei, cât și în guvernul local, subminând Ucraina din interior cu ajutorul oficialilor ucraineni pro-Moscova fugari, care au fugit din țară după revolta Maidan din 2014.

Sapian a sugerat că dezvăluirile de până acum s-ar putea dovedi a fi doar vârful icebergului. „Rețeaua este mult mai largă, iar ancheta este angajată în aflarea tuturor circumstanțelor și acțiunilor persoanelor individuale care au cauzat capturarea rapidă a unei părți din sud de către trupele agresorului de pe teritoriul Crimeei anexate”, a spus ea.

Mai multe investigații în desfășurare

La începutul acestei luni, biroul de investigații de stat din Ucraina, în colaborare cu SBU, a încheiat o investigație asupra lui Oleh Kulinich, fostul șef al departamentului din Crimeea al SBU, cu sediul în Herson. Forțele de ordine îl suspectau pe Kulinich că a lucrat ca o cârtiță FSB, care s-a infiltrat în întâlnirile de securitate la cel mai înalt nivel din Ucraina cu ajutorul unor oficiali pro-ruși fugari și al unui fost deputat sancționat de Statele Unite.

„În primele ore ale invaziei, Kulinich a blocat în mod deliberat orice încercare de a informa conducerea cu privire la situația reală din regiune (Herson). El nu a luat nicio măsură pentru a proteja suveranitatea Ucrainei. El a instruit personalul să părăsească locul de serviciu. Mai târziu, a eliberat arme obișnuite unor persoane care nu aveau nicio legătură cu SBU. Și-a părăsit postul și a plecat la Kiev pe 24 februarie”, a declarat Sapian în cadrul unui briefing.

Kulinich a fost arestat în iulie anul trecut și a fost acuzat de trădare. Dacă va fi găsit vinovat de către instanță, Kulinich riscă închisoarea pe viață. Biroul de investigații și SBU au publicat interceptări telefonice între Kulinici și presupusul său colaborator, fostul adjunct al ministrului ucrainean al apărării Volodimir Sivkovych, care a fugit din Ucraina în Rusia în 2014. Nu este încă clar cum va pleda acesta.

Sancțiunile nu întârzie să apară

În ianuarie 2022, SUA l-au sancționat pe Sivkovici pentru cooperare cu o rețea de ofițeri de informații ruși pentru a desfășura operațiuni de influență menite să obțină sprijin pentru transferul oficial al Crimeei către Rusia de către Ucraina în schimbul retragerii forțelor susținute de Rusia din regiunea Donbas din estul Ucrainei. La începutul anului 2020, Sivkovici s-a implicat, de asemenea, într-o campanie de dezinformare împotriva alegerilor prezidențiale americane din 2020, potrivit Trezoreriei americane.

Vasyl Malyuk, șeful SBU, a declarat că Kulinich a primit ordine de la biroul politic al oficialilor ucraineni fugari din Moscova – „așa-numita fermă de cârtițe de informații de care se ocupă al cincilea departament al FSB”. Malyuk a descris cazul lui Kulinich ca fiind o „autocurățare” din partea SBU și a declarat că serviciul de securitate continuă campania anti-FSB, conform unui raport al Politico.Eu.

Sapian a declarat că Kulinich a studiat la Academia FSB din Moscova cu Andriy Derkach, un alt deputat pro-rus fugar sancționat de SUA pentru cooperarea sa cu FSB și interferența în alegerile americane. Kulinich ar fi făcut presiuni pentru numirea lui Andriy Naumov în funcția de șef adjunct al SBU, au declarat anchetatorii. Naumov riscă acum să fie extrădat în Ucraina din Serbia.

Naumov a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de invazia la scară largă a Kremlinului. El i-ar fi ajutat pe ruși să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl în februarie anul trecut. Site-ul media rusesc The Insider a relatat că Rusia i-a oferit azil lui Naumov în schimbul „mărturiei împotriva [președintelui Volodimir] Zelenski”. Naumov este, de asemenea, suspectat de spălare de bani. El neagă acuzațiile care i se aduc.

„Una dintre principalele atribuții ale lui Kulinici era să submineze activitatea guvernului central din interior, să îl infiltreze cu agenți inamici, să îi dezechilibreze activitatea”, a declarat Sapian. Potrivit acesteia, cel puțin din mai 2019, Kulinich a avut acces la secrete de stat de top. El a păstorit în mod informal departamentul de contraspionaj.

„La instrucțiunile lui Sivkovici, Kulinici a numit persoane în unele funcții de conducere în cadrul SBU. El era interesat în primul rând de unitățile regionale din Cernihiv, Sumy, Harkov și alte regiuni de frontieră”, a declarat Sapian. „De asemenea, el a dezinformat în mod regulat conducerea cu privire la intențiile reale ale serviciilor speciale rusești”.

Zelenski l-a concediat pe Kulinich în luna martie a anului trecut. Cu toate acestea, site-ul de știri ucrainean RBC a raportat că, chiar și după aceea, Kulinich a lucrat ca și consilier al fostului șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov. SBU a efectuat un control intern asupra lui Bakanov, dar rezultatele sunt secrete, a declarat Artem Dehtiarenko, purtătorul de cuvânt al SBU, în cadrul unui briefing pe 5 aprilie. Și Sapian a declarat că biroul de investigații nu a găsit nimic penal în acțiunile lui Bakanov.

Cu toate acestea, anul trecut, la o zi după arestarea lui Kulinich, Zelenski l-a concediat pe prietenul său Bakanov din funcție. Motivul: prea mulți colaboratori au fost arestați sub supravegherea sa.

Bakanov nu a fost disponibil pentru comentarii.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.