Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia zice că Ucraina este „rusofobă şi neonazistă” în faţa Curţii de Justiţie de la Haga
Lumea la zi

Rusia zice că Ucraina este „rusofobă şi neonazistă” în faţa Curţii de Justiţie de la Haga

razboi-ucraina, Sursa foto hotnews
Foto: facebook.com

Cele două ţări se înfruntă într-o procedură lansată de Ucraina. Kievul acuză Rusia că a folosit fără temei alegaţiile de genocid pentru a-şi justifica invazia în 2022. Disputa se desfășoară în faţa Curţii de Justiţie de la Haga.

Moscova a acuzat Kievul, calificând guvernul ucrainean drept „rusofob şi neonazist” în faţa Curţii Internaţionale de Justiție (CIJ).

În faţa Curţii de Justiţie de la Haga

Preşedintele rus, Vladimir Putin, justificase declarativ operaţiunea militară declanşată pe 24 februarie 2022 prin acuzaţii de „genocid”. Genocidul era orchestrat de Kiev în estul rusofon al Ucrainei, spune președintele rus.

Două zile mai târziu, pe 26 februarie 2022, Kievul a sesizat CIJ „negând categoric” această afirmaţie. S-a argumentat că utilizarea ca pretext de către Rusia a unui „genocid” este în contra Convenţiei Naţiunilor Unite. Se făcea comparație cu pgenocidul din 1948.

Departe de adevăr

Gennadi Kuzmin este primul diplomat rus care se adresează tribunalului în acest caz. El a reproşat Kievului că nu poate fi mai departe de adevăr”.

Simple „declaraţii” despre genocid nu pot fi reţinute în virtutea dreptului internaţional, a susţinut Kuzmin.

„Cât despre îngrijorările faţă de ameninţarea cu genocidul, asta nu ar surprinde, ţinând cont de politicile regimului de la Kiev. El este ferm ancorate în istoria, doctrinele şi practicile naziste”, a declarat Kuzmin în faţa judecătorilor.

Disputa continuă

În martie 2022, CIJ s-a poziţionat de partea Ucrainei, ordonând Rusiei să „suspende imediat” operaţiunile sale militare, în continuare în desfăşurare în Ucraina.

Peste 30 de alte ţări – toate aliate occidentale ale Ucrainei – vor avea de asemenea ocazia să intervină în favoarea Kievului în zilele următoare.

Putin, un Hitler

Înaintea discursului de la tribuna Naţiunilor Unite, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat un interviu canalului CBS News din SUA. Zelenski a spus că Putin seamănă cu Hitler și a avertizat asupra celui de-Al Treilea Război Mondial.

Zelenski a avertizat și asupra izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial: „Noi apărăm valorile întregii lumi. Iar poporul ucrainean este cel care plăteşte cel mai mare preţ. Noi luptăm într-adevăr pentru libertatea noastră, murim, noi nu suntem ficţiune, nu suntem o carte. Noi purtăm un război adevărat cu un stat nuclear care ameninţă lumea cu dispariţia. Noi murim în acest război. Dacă Ucraina va cădea şi ruşii vor ajunge în Polonia, ce va urma? Al Treilea Război Mondial?”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski şi-a exprimat „recunoştinţa” pentru sprijinul financiar acordat de SUA. El l-a asemănat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu liderul fascist al Germaniei naziste Adolf Hitler. Zelenski a afirmat: „Dacă Ucraina va cădea, cu siguranţă Putin va merge mai departe. Iar când Putin va ajunge în ţările baltice, ce vor face SUA? Suntem foarte recunoscători (SUA)”.