Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina este sufocată de corupție. Zelenski destituie mai mulți șefi din armată
Lumea la zi

Ucraina este sufocată de corupție. Zelenski destituie mai mulți șefi din armată

zelenski la haga
Sursă foto: LBCI

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a demis pe șefii serviciilor de recrutare din armată în cadrul unei operațiuni de combatere a corupției.

Președintele Volodimir Zelenski și-a extins la sfârșitul săptămânii trecute lupta împotriva corupției, concediind toți șefii centrelor regionale de recrutare a armatei ucrainene, în condițiile în care războiul cu Rusia intră într-o etapă critică.

Zelenski a declarat că o anchetă de stat asupra centrelor din Ucraina a scos la iveală abuzuri ale oficialilor, de la îmbogățirea ilegală până la transportarea peste graniță a bărbaților eligibili pentru recrutare, în ciuda interdicției din timpul războiului de a părăsi țara.

Președintele ucrainean a declarat că 112 cazuri penale au fost deschise în cadrul unei anchete de amploare lansate după un scandal de corupție la un birou de recrutare din regiunea Odesa luna trecută.

Zelenski a folosit o retorică dură, care va fi probabil bine primită de ucrainenii îngroziți de cazurile de corupție din timpul războiului.

„Acest sistem ar trebui să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita în timpul războiului reprezintă trădare”, a spus liderul de la Kiev, adăugând că cei concediați vor fi înlocuiți de veterani recent întorși de pe front și de soldați răniți.

Ofițerii concediați sunt trimiși pe front

Ucraina a făcut din combaterea corupției o prioritate în încercarea de a deveni membră a Uniunii Europene și a concediat și a trimis în urmărire penală o serie de oficiali de rang înalt implicați în corupție. Măsura de vineri vine într-un moment delicat pentru Kiev, în condițiile în care contraofensiva de mult timp anunțată este îngreunată de apărarea extinsă a Rusiei în zone întinse din sud-estul țării.

Zelenski a declarat că toți ofițerii de recrutare din armată concediați care nu sunt anchetați ar trebui să se îndrepte spre front pentru a lupta pentru Ucraina „dacă vor să își păstreze epoleții și să își dovedească demnitatea”.

„Dar permiteți-mi să subliniez: armata nu este și nu va fi niciodată un substitut pentru pedeapsa penală. Oficialii care au confundat epoleții cu avantaje vor fi cu siguranță judecați”, a subliniat președintele ucrainean în declarația sa.

Scandalurile din armata ucraineană se țin lanț

Ucraina s-a confruntat din ce în ce mai mult cu probleme de recrutare, pe măsură ce războiul, aflat acum într-o fază de uzură brutală, se apropie de 18 luni. Armata a fost afectată de scandaluri legate de mită și de tactici de recrutare.

Luna trecută, șeful centrului de recrutare din regiunea Odesa a fost plasat în arest preventiv, fiind suspectat de îmbogățire ilegală. Rapoartele din presa ucraineană au arătat că familia sa a achiziționat mai multe proprietăți în Spania.

Totodată, mai multe videoclipuri în care se pretinde că recrutorii armatei îi urmăresc agresiv sau devin violenți cu potențialii recruți au devenit virale pe rețelele de socializare din țară, care se află sub legea marțială de la invazie.

Zelenski a declarat că generalul Valeri Zaluzhni va fi responsabil pentru punerea în aplicare a deciziei de vineri și că noii candidați pentru aceste posturi vor fi mai întâi verificați de serviciul de securitate internă al Ucrainei, SBU.

În pofida măsurilor recente împotriva corupției, Ucraina se află încă pe locul 116 din 180 de țări în cel mai recent indice de percepție a corupției realizat de Transparency International. Un sondaj de opinie comandat de Transparency în iunie a arătat că 77% dintre ucraineni consideră că corupția se numără printre cele mai grave probleme ale Ucrainei, conform Reuters.