Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina semnează un acord de securitate cu Suedia. Zelenski va încerca să obțină sprijin occidental
Lumea la zi

Ucraina semnează un acord de securitate cu Suedia. Zelenski va încerca să obțină sprijin occidental

Zelenski cere arme (sursă foto: Reuters)
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat vineri un acord bilateral de securitate cu Suedia. Unul dintre cele trei acorduri planificate cu țările nordice, în contextul în care el caută sprijin militar suplimentar din partea Occidentului în războiul împotriva Rusiei.

Anunțul are loc în timp ce națiunile occidentale discută dacă să permită Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a lovi obiective militare din interiorul Rusiei care susțin o ofensivă împotriva orașului ucrainean Harkov din nord-estul țării.

„Puteți vedea că Rusia încearcă să extindă războiul … Doar împreună putem opri nebunia de la Moscova„, a declarat Zelenski la semnarea acordului. Al 13-lea acord de acest fel semnat de Kiev cu o națiune occidentală.

Suedia s-a angajat să acorde Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 75 de miliarde de coroane între 2024 și 2026. Ceea ce ridică ajutorul total între 2022 și 2026 la aproape 10 miliarde de dolari.

Suedia va transfera, de asemenea, două avioane de supraveghere ASC 890, considerate cruciale pentru identificarea rachetelor de croazieră și a dronelor care se apropie și pentru identificarea țintelor în aer și pe mare. Precum și întregul său stoc de transportoare blindate cu șenile, potrivit Reuters.