Infofinanciar > Info > Uber și Bolt vor suferi modificări! Cum se va interveni asupra prețurilor
Info

Uber și Bolt vor suferi modificări! Cum se va interveni asupra prețurilor

Uber și Bolt, Sursă foto: Brașov.net
sursă foto: brasov.net

Consiliul Concurenței a lansat o listă de propuneri, pe care autoritățile statului să o implementeze asupra politicilor practicate de Uber și Bolt în țara noastră. Modificările se reflectă și asupra tarifelor și algoritmilor de preț practicate de cele două companii de ride-sharing.

Aceste recomandări vin după ce s-a finalizat investigația sectorială a ride-hailingului.

Ce se întâmplă în cazul tarifelor

Instituția cere celor două companii să fie mai transparente în privința prețului cerut pe kilometru. De aceea, reprezentanții Consiliului Concurenței vor ca toți utilizatorii acestor aplicații, fie că sunt șoferi sau pasageri, să fie notificați prin aplicație și alte mijloace electronice referitor la orice modificare a tarifului standard – preț/km.

În plus, li se recomandă ca celor de la Bolt și Uber să nu practice tarife diferențiate la orele „de vârf”. De asemenea, clienților trebuie să le fie pusă la dispoziție, opțional, o hartă cu zonele de tarif dinamic, cum este cea folosită de conducătorii auto.

Șoferii vor fi protejați

În contextul proiectului de Directivă propus de Comisia Europeană, Consiliul Concurenței susține crearea unei dezbateri privind statutul șoferilor activi în transportul alternativ. Acest lucru este luat în calcul, întrucât protejarea independenței șoferilor este esențială pentru o bună funcționare a pieței, scrie Adevărul.

Totodată, legea va trebui să protejeze independența conducătorilor auto și prin sancțiuni semnificative pentru operatorii platformelor și operatorii de transport alternativ pentru încălcările grave.

Se schimbă modul de fiscalizare

În urma efectuării mai multor analize ale principalelor platforme active pe piața din România, s-a constatat că operatorii de transport alternativ sunt localizați, în realitate, în afara țării (Olanda, în cazul Uber, respectiv Estonia, în cazul Bolt). Astfel, contravaloarea curselor este încasată direct de aceste țări, asta în timp ce entitățile de la nivel național au atribuții și drepturi limitate. Acestea încasează contravaloarea unor servicii prestate către companiile din grup, din afara țării.

Totodată, Consiliul Concurenței sugerează să fie încheiat un protocol de colaborare între autoritățile fiscale și operatorii de platforme, cu scopul de a crește capacitatea de control a autorităților fiscale și, implicit, pentru a îmbunătăți conformarea șoferilor din domeniu.

La finalul anului 2021, Bolt și Uber erau prezente în 18 orașe din România. De altfel, cele două companii acopereau, la acel moment, peste 90% din cursele efectuate.

În ultimii ani, serviciile de ride-sharing au înregistrat creșteri substanțiale. Însă, în perioada pandemiei, în anul 2020, companiile au cunoscut o ușoară scădere. Dar, începând cu anul 2021, piața a început să-și revină, ajungând la aproximativ 11 milioane de curse efectuate în trimestrul doi al anului trecut, comparativ cu 6 milioane de curse, în trimestrul doi din anul 2019, anterior reglementării pieței.