Infofinanciar > Lumea la zi > Donald Tusk, nemulțumit din cale afară de unguri! Budapesta încă nu vrea Suedia în NATO
Lumea la zi

Donald Tusk, nemulțumit din cale afară de unguri! Budapesta încă nu vrea Suedia în NATO

NATO va arbora luni steagul Suediei
sursă foto: arhiva companiei

Premierul polonez Donald Tusk vine luni, 19 februarie, cu critici la adresa conducerii de la Budapesta. Șeful Guvernului din Varșovia consideră întârzierea Ungariei în ratificarea aderării Suediei la NATO drept „inacceptabilă”. Tusk face această declarație în contextul invaziei din Ucraina, care durează de aproape doi ani. Iar țările baltice nu sunt nici ele deloc departe de granița cu Federația.

Ratificarea Ungariei reprezintă la momentul actual ultimul obstacol în calea aderării țării nordice la Alianța Nord-Atlantică. Este vorba despre o aderare pe care autoritățile de la Stockholm și-au dorit să o obțină după începerea conflictului din Ucraina. „Este inacceptabil”, este de părere premierul de la Varșovia.

Donald Tusk, nemulțumit din cale afară de unguri

„Nu doar din punctul meu de vedere. Este inacceptabil ca o țară să o blocheze pe cealaltă. Asta mai ales în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina”, a declarat Donald Tusk reporterilor. Acesta s-a întâlnit luni, 19 februarie, în capitala Poloniei, cu omologul său suedez, Ulf Kristersson.

Pe de cealaltă parte, deși susține această aderare a Stockholmului în principiu, oficialii de la Budapesta au decis să prelungească procesul. Aceștia din urmă au cerut din partea autorităților din Suedia să înceteze să mai „denigreze” guvernul ungar. Executivul de la Budapesta este acuzat de numeroase voci critice din spațiul european că este autoritar.

Cu toate acestea, sâmbătă, pe data de 17 februarie, premierul ungar Viktor Orban a declarat că el și premierul suedez ar fi pe drumul cel bun. Liderul maghiar a declarat atunci că el și omologul său au „făcut pași importanți pentru a reconstrui încrederea” dintre cele două state.

Budapesta încă nu vrea Suedia în NATO

De asemenea, Viktor Orban a mai declarat că: „Disputa pe care o avem acum cu Suedia se îndreaptă spre o concluzie”. Apoi, a adăugat că: Ungaria este „pe drumul cel bun” pentru a ratifica oferta. Dacă totul merge bine, Suedia ar putea intra foarte curând în Alianța Nord-Atlantică, după acceptul de la Budapesta.

Întrebat despre aceste remarci, Kristersson a declarat luni, 19 februarie, că Orban este mai potrivit pentru a răspunde la această întrebare. „Nu știu în mod specific ce a vrut să spună prin asta. Pur și simplu cred că există o voință puternică de a finaliza acest proces de aderare la NATO”, a declarat Kristersson. Autoritățile suedeze au refuzat în repetate rânduri să poarte discuții cu Ungaria pe tema ratificării. Asta în ciuda faptului că Orban l-a invitat pe omologul său suedez să „negocieze” aderarea la NATO.

După invazia Rusiei în Ucraina, Suedia și-a anunțat cererea de aderare la NATO. Se întâmpla chiar în luna mai a anului 2022, în același timp cu Finlanda, care a devenit al 31-lea membru al organizației în aprilie, scrie publicația barrons.com.