Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia exclusă din Consiliul European? Ce decizie au luat cei de la CEDO în privința lui Kavala
Lumea la zi

Turcia exclusă din Consiliul European? Ce decizie au luat cei de la CEDO în privința lui Kavala

Osman Kavala Sursa foto Libertatea
Sursa foto: Libertatea

Turcia nu a respectat decizia de eliberare a filantropului Osman Kavala. Acest lucru a atras după sine procesul care ar putea duce la suspendarea și mai apoi eliminarea țării din Consiliul European, conform Reuters și Agerpres.

Kavala a fost condamnat pe o perioadă de aproape cinci ani prima dată. În luna aprilie a anului curent, el a fost condamnat pe viață deoarece el a avut tentativa de cădere a guvernului de la Ankara. El a finanțat mai multe manifestații antiguvernamentale din 2013, cunoscute ca „Mișcarea Gezi”. Cei trei avocaţi ai lui Osman Kavala au subliniat luni în pledoariile lor lipsa de dovezi şi încrâncenarea puterii în acest proces maraton eminamente politic.

Dosarul filantropului a fost returnat instanței în luna februarie într-o nouă inculpare fără nicio faptă. Kavala se află în continuare în spațiile grațiilor chiar dacă trei decizii au fost în favoarea eliberării acestuia. De asemenea, acesta ar trebui să primească de la Turcia despăgubiri de 7.500 de euro.

CEDO a decis că Turcia a încălcat a Convenția Europeană a Drepturilor Omului deoarece filantropul nu a fost eliberat în urma decizie din decembrie 2020 a curții.

Oficialii turci s-au arătat extrem de dezamăgiți de decizia luată de CEDO. Erdogan a susținut că această decizie nu se va aplica deoarece sentința de condamnare a fost dată înainte.

Acest proces este un prim pas pe un lung drum de decizi a încălcării regulilor organizației. Cu toate că este una dintre țările fondatoare de la CEDO, Turcia ar putea fi suspendată din Consiliul Europei.

Erdogan nu bagă în seamă Consiliul Europei

Această încălcare a drepturile era de așteptat, în condițiile în care președintele Turciei, Erdogan nu va lua în calcul decizia Consiliului dacă nu a respectat deciziile instanțelor turce.

A fost cerută de către Parlamentul European și suspendarea statului turc de a adera la Uniunea Europeană. O primă cauză ar fi nerespectarea standardelor democratice din țară.

„Îndemnăm celelalte instituții UE să condiționeze de reforme democratice orice agendă pozitivă pe care ar urmări-o vizavi de Turcia”,conform raportului Nacho Sánchez Amor.

Annalena Barbock, șefa diplomației germane a cerut, de asemenea, eliberarea lui Kavala , confrom AFP ȘI Reuters.

„Ne aşteptăm ca Osman Kavala să fie eliberat imediat”, a declarat ministrul de externe al Germaniei într-un comunicat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) „i-a cerut Turciei să facă aceasta”, a continuat șefa diplomației germane.