Infofinanciar > Vocile afacerilor > Tudor Vlad, președintele Fundației „Nouă ne pasă”: „Avem nevoie de profesioniști de elită pentru a fi competitivi”
Vocile afacerilor

Tudor Vlad, președintele Fundației „Nouă ne pasă”: „Avem nevoie de profesioniști de elită pentru a fi competitivi”

Tudor_Vlad_Fundatia_Noua_Ne_Pasa
Sursa foto: Arhiva personala

Fundația „Nouă ne pasă” s-a implicat activ, de peste 10 ani, în derularea de programe prin care facilitează accesul copiilor la educație. Iar rezultatele obținute înregistrează o evoluție ascendentă, în ciuda provocărilor cu care se confruntă.

Anul trecut, 5.855 copii care se antrenează pentru performanță au beneficiat de 11.800 de ore de pregătire susținute de 340 de profesori de elită care participă la programul „Hai la Olimpiadă!” derulat de Fundația „Nouă ne pasă”. Totodată, prin intermediul centrelor after-school „Nouă ne pasă” au fost distribuite copiilor 123.300 de mese calde, iar 2.422 de elevi din zone rurale au participat la 36.432 de ore de educație remedială susținute de 377 de profesori înscriși în programul „Nouă ne pasă”.

„Cele mai importante proiecte concepute și implementate la Fundație sunt „Hai la Olimpiadă!” și Nouă ne pasă”. „Hai la Olimpiadă!” îi antrenează pe copiii buni din toată țara la matematică, fizică și informatică, iar noi vedem în acești copii acei profesioniști de elită de care avem nevoie pentru a fi competitivi în lumea de mâine. În fiecare an aducem peste 5.000 de copii cu potențial alături de cei mai buni profesori din țară, iar aceștia nu numai că știu cum să-i antreneze pentru performanță, dar le și cultivă aspirația către excelență”, ne-a declarat Tudor Vlad, președintele Fundației „Nouă ne pasă”.

Prezență în 90 de comunități rurale

Programul „Nouă ne pasă” a fost lansat în 2016, după ce „Hai la Olimpiadă!” ajunsese deja la maturitate, ne-a precizat președintele fundației.

„Tot cu profesori de excepție lucrăm și aici, dar nu pentru a-i aduce pe copii la performanță, ci pentru a-i ajuta să termine 8 clase. Cifra oficială a abandonului școlar pentru zonele rurale este de 26,6%, adică mai mult de unul din patru copii care merg la școală în mediul rural părăsește prematur sistemul educațional. Aceasta înseamnă că din 80.000 de copiii care încep școala în mediul rural în fiecare an, aproximativ 20.000 se pierd pe drum. (…) Programul nostru este prezent în 90 de comunități rurale și se ocupă de 3.000 de copii. Este încă foarte puțin, dacă ne gândim că ar fi nevoie de o astfel de intervenție pentru aproximativ 160.000 de copii”, a precizat Tudor Vlad.

Rezultatele cantitative arată că – 42% dintre copiii care au participat la programul „Nouă ne pasă” și care au terminat clasa a-VIII-a în 2022 au promovat Evaluarea Națională. Aceste procente erau sub 20% la începutul programului, în anii 2017 și 2018. Dintr-o altă perspectivă, simplul fapt că acești copii au terminat clasa a VIII-a este o realizare, prezența la școală s-a îmbunătățit cu 80% față de perioada anterioară participării la cursurile after-school.

Continuitatea, principala prioritate pentru anul în curs

Fundația „Nouă ne pasă” a lansat anul trecut două programe noi – „Școala de programare” și Granturi pentru școli sau ONG-uri mici care au proiecte pentru educație. Totodată, alături de eMAG, a încercat să aducă în atenția publică o problemă care afectează evoluția țării, precum și o recunoaștere a profesorilor care fac parte din program, prin intermediul a două campanii: „Educația nu se oprește niciodată” și „Orarul clasei care nu se lasă”, în care s-au implicat și clienții eMAG prin donații.

Prioritatea pentru anul în curs rămâne însă asigurarea continuității celor două programe. „Aceasta înseamnă atât măsurarea impactului și intervenție acolo unde se dovedește necesar, cât și colectarea sumelor necesare implementării programelor. Costurile cresc de la an la an, pe de-o parte pe fondul creșterii prețurilor – de exemplu, masa caldă pentru copiii din programul Nouă Ne Pasă nu mai costă la fel ca acum 2 ani – dar și pentru că, din 2016 până în prezent, acest program a fost într-o continuă extindere”, a mai precizat Tudor Vlad, președintele Fundației „Nouă ne pasă”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.