Infofinanciar > Lumea la zi > Devine Donald Trump vulnerabil? Acuzațiile și dosarele par a-i veni de hac
Lumea la zi

Devine Donald Trump vulnerabil? Acuzațiile și dosarele par a-i veni de hac

Trump: SUA rămâne în NATO dacă țările europene joacă corect
sursă foto: arhiva companiei

Fără privilegiile și prestigiul președinției care să îl protejeze, Donald Trump se confruntă cu procese grave și acuzații penale în New York, Florida, Georgia și Washington. Toate acestea în timp ce desfășoară o campanie pentru realegere și se află în pole position (poziție de preferat – tradus din limba engleză) pentru a obține nominalizarea republicană pentru funcția de președinte.

Oficiali federali, procurori locali și persoane fizice îl urmăresc la orice mișcae. De la comportamentul chiar și în viața privată, până la manevrele sale politice din timpul alegerilor din 2020 și până în prezent. Totul ajunge să fie „disecat”. Dacă măcar unul dintre aceste eforturi se dovedește a avea succes, SUA ar putea vedea pentru prima dată un fost președinte în spatele gratiilor.

Publicația The Independent explică fiecare caz major cu care se confruntă Donald Trump. O problemă a acestuia cu origini în New York  implică „bani oferiți în scopul tăcerii”, vedete din filme pentru adulți și ziare tabloide. Domnul Trump este sub lupa oficialilor din New York și acesta va fi primul proces cu care se va confrunta fostul președinte. Căci acesta va începe pe 25 martie 2024.

Devine Trump vulnerabil?

La 30 martie 2023, un mare juriu din Manhattan a votat pentru a-l pune sub acuzare pe fostul președinte pentru că ar fi falsificat documente de afaceri referitoare la plățile de „bani oferiți în scopul tăcerii” pe care le-a făcut vedetei din filmele pentru adulți Stormy Daniels. Acești bani ar fi fost oferiți pentru a o împiedica pe aceasta să dezvăluie o presupusă relație extraconjugală pe care ar fi avut-o cu un aproape deceniu înainte, în timpul alegerilor din 2016.

Trump se confruntă cu 34 de acuzații de infracțiune de gradul întâi pentru că ar fi lucrat prin intermediul fostului său avocat Michael Cohen și al fostului editor al National Enquirer, David Pecker, pentru a „afla și elimina” povești jenante despre fostul președinte. S-ar fi împărțit în acest sens sute de mii de dolari pentru a reduce la tăcere acele persoane ce ar fi putut aduce acuzații cu privire la aventuri și poate chiar un copil născut în afara căsătoriei. Apoi, s-ar fi falsificat înregistrări pentru a ascunde plățile.

„Nu putem permite ca întreprinderile din New York să manipuleze registrele pentru a ascunde un comportament infracțional”, a declarat într-o declarație procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, care conduce urmărirea penală. Trump a pledat nevinovat în fața acuzării.

Un caz de conspirație electorală în Washington DC

În ceea ce ar fi putut fi primul caz care să ajungă în instanță împotriva lui Trump, acesta a fost pus sub acuzare pentru la Washington DC. Motivul este exprimat de o posibilă încercare a lui Donald Trump de a influența rezultatele alegerilor din 2020. Momentul istoric a fost punctul culminant al unei anchete care a început în noiembrie 2022. Adică odată cu numirea consilierului special al Departamentului de Justiție, Jack Smith.

La 1 august 2023, un mare juriu a aprobat un rechizitoriu care îl acuză pe Trump de conspirație pentru fraudarea Statelor Unite. Acesta mai este acuzat și de obstrucționarea unei proceduri oficiale și privarea de drepturi civile sub culoarea legii. Această din urmă acuzație folosind o lege de după Războiul Civil, concepută pentru a urmări penal Klu Klux Klanul. În acest dosarul cu patru capete de acuzare se susține că Trump și aliații săi știau că au pierdut alegerile din 2020. Dar au încercat să se agațe de putere oricum.

Au făcut acest lucru, potrivit procurorilor federali, prin presiuni asupra oficialilor pentru a ignora votul popular. Adică prin organizarea de liste de electori ilegitimi, prin efectuarea unor investigații false ale Departamentului de Justiție privind numărarea alegerilor în stat. Dar și prin constrângerea vicepreședintelui american de atunci, Mike Pence, să refuze să certifice rezultatele legitime ale alegerilor în cadrul unei sesiuni comune a Congresului.

Inculpat sau persecutat?

Donald Trump a pledat nevinovat la acuzații și a susținut că este victima unei persecuții politice. A invocat adesea că este victima unei „vânători de vrăjitoare”, așa cum a făcut pe tot parcursul anchetei Mueller privind presupusele sale legături cu Rusia în 2018. „Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată în America. Aceasta este persecutarea persoanei care conduce cu un număr foarte, foarte mare de voturi în alegerile primare republicane și care conduce cu mult în fața lui Joe Biden. Așa că dacă nu poți să-i învingi, îi persecutezi sau îi urmărești penal”, a declarat el pe 3 august.

Judecătoarea Tanya Chutkan, de la tribunalul districtual din SUA, a stabilit data începerii procesului său la 4 martie 2024 la Washington. Dar Curtea Supremă analizează acum dacă Trump are dreptul la imunitate prezidențială pentru acte comise în timpul mandatului. În decembrie, judecătoarea Chutkan a suspendat temporar procesul.

A amânânat toate termenele pentru a permite Curții Supreme a SUA să ajungă la un verdict cu privire la faptul dacă apărarea imunității prezidențiale a echipei Trump merită să fie menținută. Acesta este un argument menit să îl protejeze de orice urmărire penală din cauza caracterului sensibil al atribuțiilor sale la Casa Albă.

Un (alt) caz de conspirație electorală în Georgia

Acesta este poate cel mai complicat caz împotriva lui Trump. La 14 august 2023, Donald Trump și 18 aliați au fost acuzați în comitatul Fulton din Georgia pentru conspirație în vederea subminării rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020 din acest stat. Procurorul districtului Fulton County, Fani Willis, a început să îl investigheze pe fostul președinte la scurt timp după ce acesta a părăsit funcția în 2021.

La acea vreme, tocmai fusese făcută publică o înregistrare infamă în care Trump îl presează pe secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, să îi „găsească” cele 11.780 de voturi de care avea nevoie pentru a câștiga statul.

Un mare juriu convocat de Willis a constatat că existau dovezi convingătoare că Trump și 18 coinculpați, inclusiv locotenenți de profil înalt precum Rudy Giuliani și fostul șef de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, au încercat să manipuleze rezultatele alegerilor din acest stat decisiv prin diverse scheme. Cum ar fi constrângerea oficialilor locali și încercarea de a trimite o listă de falși alegători la Washington pentru procesul final de certificare de către Colegiul Electoral, scrie The Independent.