Infofinanciar > Lumea la zi > Trump câștigă în statul lui Haley. Ex-președintele domină cursa pentru Casa Albă
Lumea la zi

Trump câștigă în statul lui Haley. Ex-președintele domină cursa pentru Casa Albă

donald trump xenofobie (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: Dreamstime

Alegătorii din Carolina de Sud au votat sâmbătă în alegerile primare republicane pentru prezidențiale, iar fostul președinte a ieșit câștigător. Donald Trump a dominat campania de la bun început, în pofida faptului că se confruntă cu zeci de acuzații penale.

Fostul președinte american Donald Trump și-a consolidat statutul de candidat prezidențial al Partidului Republican în Carolina de Sud. Singura sa contracandidată rămasă, Nikki Haley, nu a reușit să obțină o performanță mai bună în statul său natal.

Trump a fost favorit la câștigarea scrutinului de sâmbătă. El a dominat primele patru campanii, eliminând numeroșii candidați republicani. „Nu am văzut niciodată Partidul Republican atât de unit cum este acum”, a declarat Trump, în discursul său după închiderea urnelor. „Joe (Biden), eşti concediat!”, și-a avertizat el adversarul direct.

Sondajele de opinie aratau că ex-președintele deținea un avans mediu la nivel de stat de 30 de puncte procentuale. Candidatul republican urmează să se confrunte cu președintele democrat Joe Biden în alegerile generale din 5 noiembrie.

Haley nu renunță

Nikki Haley, este originară din Carolina de Sud și a fost guvernator al acestui stat între 2011 și 2017. Fosta ambasdoare ONU a respins săptămâna trecută sugestiile că o înfrângere pe teren propriu ar determina-o să pună capăt candidaturii la Casa Albă.

„Noi nu ungem regi în această țară”, a declarat ea săptămâna trecută în timpul unei apariții de campanie în Greenville. Haley a declarat că „nu pleacă nicăieri”, indiferent de rezultatul alegerilor primare. Ea a promis că va merge mai departe până când vor vota 15 state.

Dar victoria zdrobitoare de sâmbătă a lui Trump, la 77 de ani, crește presiunea asupra lui Haley. Fosta ambasadoare ONU, care are 52 de ani, ar putea renunța la candidatură, astfel încât fostul președinte să își poată îndrepta atenția spre campania împotriva lui Biden. Președintele îl tratează deja pe Trump ca pe candidatul republican și îl zugrăvește ca pe o amenințare mortală la adresa SUA.

Atacuri directe

Spre deosebire de primele etape ale campaniei, Haley l-a atacat dur pe Trump înainte de votul de sâmbătă. Ea i-a avertizat pe alegătorii republicani că o a treia nominalizare consecutivă a lui Trump se va încheia cu o înfrângere.

Haley, ale cărei acreditări în materie de politică externă se află în centrul campaniei sale, s-a concentrat în ultimele zile asupra poziției lui Trump față de Rusia, după moartea lui Alexei Navalnîi, principalul lider al opoziției din această țară.

Haley l-a criticat pe Trump pentru că a așteptat câteva zile înainte de a comenta moartea lui Navalnîi și apoi pentru că nu l-a învinuit pe președintele rus Vladimir Putin. De asemenea, a condamnat recentele remarci ale fostului președinte potrivit cărora nu ar apăra aliații NATO de un atac rusesc.

Trump a pus sub semnul întrebării inteligența lui Haley, poreclind-o „creier de pasăre”. Ex-președintele le amintește frecvent alegătorilor că republicanii de top din stat, inclusiv guvernatorul Henry McMaster, i-au susținut campania, potrivit Reuters.

„Nu ar trebui să-ți pierzi statul natal”, a declarat Trump săptămână trecută la o adunare publică de la Fox News. Cu toate acestea, originar din New York, Trump și-a pierdut statul natal, dar a câștigat alegerile generale în 2016.