Infofinanciar > Lumea la zi > Trump se bucură de laudele lui Putin. Ce a spus liderul rus despre fostul președinte american
Lumea la zi

Trump se bucură de laudele lui Putin. Ce a spus liderul rus despre fostul președinte american

Donald-trump
Sursa foto: arhiva companiei

Lui Donald Trump i-a plăcut să audă că a atras laude din partea liderului rus Vladimir Putin. Este declarația pe care a făcut-o fostul președinte american și favorit la nominalizarea republicană la Casa Albă în 2024. Când i s-a spus, în timpul unui interviu cu Kristen Welker, că Putin i-a lăudat poziția cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, Trump a răspuns: „Îmi place că a spus asta. Pentru că asta înseamnă că ceea ce spun eu este corect”.

Una dintre temele principale în timpul singurului mandat al lui Trump în Biroul Oval s-a axat pe amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, pe care le-a câștigat. Înaintea interviului de duminică, Putin a susținut laudele repetate ale lui Trump că ar putea pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina în câteva ore. Asta dacă ar fi ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

Declarația lui Putin

„Domnul Trump spune că va rezolva toate problemele arzătoare în câteva zile, inclusiv criza ucraineană”, a declarat Putin la un forum economic desfășurat recent în Rusia. „Nu putem să nu ne bucurăm de acest lucru”.

Laudele lui Trump pe această temă i-a atras ironiile adversarilor săi republicani și democrați. Aceștia spuneau că aceasta ar presupune o capitulare în fața cererilor lui Putin. Ale cărui forțe au invadat Ucraina în februarie 2022. Dar, în conversația cu Welker, Trump și-a dublat poziția. Acesta spunea că pur și simplu i-ar aduce pe Putin și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, „într-o cameră și aș obține o înțelegere”.

Întrebat de Welker de detalii cu privire la modul exact în care ar aduce o concluzie rapidă la războiul din Ucraina, Trump a refuzat să răspundă. Acesta a răspuns că „Nu, nu, nu: Dacă vă spun exact, îmi pierd toate atuurile de negociere”.

„Adică, nu poți spune cu adevărat exact ce vei face”, i-a spus Trump lui Welker, potrivit NBC. „Dar i-aș spune anumite lucruri lui Putin. I-aș spune anumite lucruri lui Zelesnki”:

Distrugerile provocate de Rusia

Welker i-a remarcat lui Trump că bombele rusești au distrus maternitățile. Și că forțele aflate sub comanda lui Putin au atacat în mod deliberat civili. În plus, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin. Acuzându-l de crime de război în legătură cu răpirea copiilor ucraineni.

„Totul este teribil”, i-a spus Trump lui Welker.

Trump se confruntă cu peste 90 de acuzații penale în patru rechizitorii separate. Acestea îl acuză de subminarea alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața rivalului său democrat Joe Biden. Și de păstrarea de informații clasificate după ce a devenit președinte. De asemenea și de plata unor sume de bani pentru tăinuire către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels.

Cazurile civile cu care se luptă includ un proces de 250 de milioane de dolari intentat de procurorul general din New York afacerilor sale. Precum și o plângere pentru defăimare care rezultă dintr-o acuzație de viol pe care un judecător a considerat-o ca fiind „substanțial adevărată”. Cu toate acestea, Trump neagă orice abatere. A încercat să se prezinte ca fiind victima unei persecuții politice. De asemenea, el își menține un avans substanțial în sondajele naționale și în sondajele din statele-cheie în ceea ce privește alegerile primare republicane pentru președinția din 2024, informează theguardian.com