Infofinanciar > Lumea la zi > Ce se întâmplă dacă Donald Trump ajunge președinte din nou? Aliații SUA iau totul în calcul
Lumea la zi

Ce se întâmplă dacă Donald Trump ajunge președinte din nou? Aliații SUA iau totul în calcul

Donald Trump Sursa foto Vox
Sursa foto Vox

Întrebarea adresată de jurnalistul finlandez președintelui Biden la întâlnirea liderilor nordici și americani de luna trecută care s-a ținut la Helsinki a fost una directă: „Ce măsuri veți lua pentru a asigura Finlanda că Statele Unite ale Americii vor rămâne un partener de încredere al NATO pentru deceniile următoare?”.

„Garantez cu desăvârșire acest lucru. Nu există nicio îndoială. Există un sprijin copleșitor din partea poporului american”, înainte de a adăuga avertismentul: „Știți, nimeni nu poate garanta viitorul, dar acesta este cel mai bun pariu pe care cineva l-ar putea face… La fel de sigur cum se poate spune ceva despre politica externă americană, vom rămâne conectați la NATO, conectați la NATO, la început, la mijloc și la sfârșit”, este răspunsul pe care l-a oferit președintele SUA, Joe Biden.

Cine pune piedică dezvoltării Americii?

Într-un interviu acordat cu câteva săptămâni înaintea acestui eveniment, Richard Haass, care a demisionat recent din funcția de președinte al Consiliului pentru Relații Externe, a declarat că cea mai gravă amenințare la adresa securității lumii în acest moment este reprezentată de Statele Unite. „Suntem noi”, a declarat el pentru Peter Baker, jurnalist la New York Times. „Ar trebui să am o monedă pentru fiecare ne-american, fiecare lider străin care mi-a spus: ‘Nu mai știu care este norma și care este excepția’. Este administrația Biden o întoarcere la America pe care o consideram de la sine înțeleasă, iar Trump va fi o barieră istorică? Sau este Biden excepția, iar Trump și Trumpismul sunt noua Americă?””.

Aceste probleme încep să fie resimțite în Australia și în alte țări care sunt aliate ale SUA. Mulți văd deja în 2024 o reluare a evenimentelor șocante succesive din 2016, votul Brexit din iunie ca precursor al tulburărilor anunțate de alegerea lui Trump în noiembrie, și ceea ce a urmat în timpul celor patru ani de mandat ai lui Trump. Știm din numeroasele cărți explozive, ale jurnalistului veteran Bob Woodward până la fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, John Bolton, și atâția alții între timp, de ce este capabil Trump, și că ar aborda un al doilea mandat cu gândul la răzbunare împotriva celor care l-au contrazis sau i-au stat în cale.

Cooperarea dintre Australia și Statele Unite

În ceea ce privește Australia, angajamentul profund cu SUA a început pe frontul de vest în primul război mondial. De atunci, Australia a sprijinit trupele americane în numeroasele războaie purtate de SUA. Tratatul de la Anzus se află în al 71-lea an, iar „o sută de ani de prietenie” au fost sărbătoriți. Se poate spune cu siguranță că alianța Australiei cu SUA este cea mai puțin tulburată dintre toate relațiile bilaterale pe care Statele Unite le au cu alte țări, inclusiv cu Israel, Canada și Regatul Unit. Australia este parte integrantă a Dialogului cvadrilateral de securitate (Quadrilateralul) cu India, Japonia și SUA. Acordul Aukus reunește SUA cu Regatul Unit și Australia într-un parteneriat strategic pentru a promova stabilitatea și securitatea în regiunea Asia-Pacific.

Dar ce se întâmplă cu această rețea de legături dacă Trump revine la președinție? Trumpismul are patru piloni pe care îi mânuiește ca pe niște săbii. America prima, pentru a se asigura că interesele SUA sunt întotdeauna primordiale în orice decizie de politică externă și militară luată. Izolaționismul, în care poziția implicită este de a pune capăt angajamentelor americane în străinătate și de a aduce forțele americane acasă. Protecționismul, exprimat prin războaie comerciale și tarifare, cu scopul de a asigura surplusuri comerciale pentru SUA cu toți partenerii săi comerciali, din China, Canada, Mexic, Europa și înapoi prin toată Asia. Și nativismul, pentru a construi ziduri la granița sudică a Americii și pentru a închide porțile acesteia migranților care caută visul american, informează theguardian.com