Infofinanciar > Lumea la zi > Pentru Trump începe haosul! Judecata de dinaintea alegerilor
Lumea la zi

Pentru Trump începe haosul! Judecata de dinaintea alegerilor

Trump: SUA rămâne în NATO dacă țările europene joacă corect
sursă foto: arhiva companiei

Donald Trumpa a sosit luni, 22 aprilie, la un tribunal din New York. Acesta s-a prezentat pentru a asculta procurorii de ce presupusa sa mușamalizare a unei plăți de bani pentru tăcerea unei vedete de filme pentru adulți în timpul campaniei din 2016 a încălcat legea. Asta în timp ce începe primul proces penal din istorie al unui fost președinte american.

Trump a cerut susținătorilor să protesteze pașnic la tribunale „din toată țara”. Chiar și așa, puțini au fost prezenți pentru a-l întâmpina când a sosit la tribunalul din centrul orașului într-o coloană de SUV-uri negre. „Protestatarilor care iubesc America ar trebui să li se permită să protesteze pe treptele din fața tribunalelor, în toată Țara”, a declarat Trump pe platforma sa de socializare Truth Social.

Avocații candidatului republican la președinția SUA vor face, de asemenea, declarația de deschidere în ceea ce ar putea fi singura dintre cele patru procese penale ale lui Trump care va ajunge la proces. Asta înainte de revanșa electorală din 5 noiembrie cu președintele democrat Joe Biden.

Pentru Trump începe haosul

Procurorii spun că plata de 130.000 de dolari făcută de fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, către starul Stormy Daniels pentru tăcerea acesteia în legătură cu o presupusă întâlnire sexuală cu Trump cu un deceniu mai devreme a înșelat alegătorii în ultimele zile ale campaniei lui Trump din 2016. Atunci, candidatura avea de a face cu alte conflicte ce au la bază comportamentului sexual nepotrivit.

Trump a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare pentru falsificare de documente de afaceri formulate de procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg. De asemenea, republicanul neagă că ar fi avut o întâlnire de ordin intim cu Daniels. Cazul este considerat de mulți experți juridici ca fiind cel mai puțin important dintre procesele intentate împotriva lui Trump. Un verdict de vinovăție nu i-ar interzice acestuia să preia funcția, dar i-ar putea afecta candidatura.

Judecata de dinaintea alegerilor

Sondajul Reuters/Ipsos arată că jumătate dintre alegătorii independenți și unul din patru republicani spun că nu l-ar vota pe Trump. Aceste rezultate deschid o nouă problemă pe mai departe, dacă acesta va fi condamnat pentru o infracțiune. Procurorii au declarat că plata lui Daniels a făcut parte dintr-o schemă mai amplă de a „prinde și ucide” pusă la cale de Trump, Cohen și David Pecker.

Acesta din urmă este fostul director executiv al editorului de tabloide American Media. Iar întreg scenariul făcea referire la plata persoanelor ce dețineau informații potențial dăunătoare despre Trump înainte de alegerile din noiembrie 2016. Trump a învins-o pe democrata Hillary Clinton la momentul respectiv.

Pecker este primul martor pe care procurorii intenționează să îl cheme după declarații, au relatat New York Times și CNN. Potrivit procurorilor, Pecker a fost de acord, în timpul unei întâlniri din august 2015 cu Trump și Cohen, să acționeze ca „ochii și urechile” campaniei. Acesta era atent la poveștile negative despre Trump.

strategii marca Trump

American Media, care publică National Enquirer, a recunoscut în 2018, ca parte a unui acord pentru a evita urmărirea penală, că a plătit 150.000 de dolari fostului model din revista Playboy Karen McDougal. Banii erau destinați pentru drepturile asupra poveștii acesteia despre o aventură de câteva luni cu Trump în 2006 și 2007. American Media a declarat că a lucrat cu campania lui Trump și că nu a publicat niciodată o poveste.

Tabloidul a ajuns la o înțelegere similară pentru a plăti 30.000 de dolari unui portar care căuta să vândă o poveste despre faptul că Trump ar fi fost tatăl unui copil în afara căsătoriei. La final, această poveste s-a dovedit a fi falsă, potrivit procurorilor. Trump a declarat că plățile au fost personale și nu au încălcat legea electorală. De asemenea, el a negat aventura cu McDougal, scrie Reuters.