Infofinanciar > Info > Pensionarii întâmpină probleme! Au nevoie de documente de la angajatori care nu mai există
Info

Pensionarii întâmpină probleme! Au nevoie de documente de la angajatori care nu mai există

Pensionarii aleargă din stânga în dreapta!
sursă foto: playtech.ro

Ministrul Muncii a transmis un mesaj încurajator pentru pensionarii care se confruntă cu dificultăți în obținerea documentelor de la angajatori care nu mai există.

El a asigurat că specialiștii din Ministerul Muncii lucrează activ pentru găsirea soluțiilor potrivite. Astfel încât seniorii să nu mai fie nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru rezolvarea acestei probleme.

Pensionarii aleargă din stânga în dreapta!

De asemenea, s-a subliniat că există preocupare pentru eliminarea unor taxe excesive asociate eliberării acestor adeverințe, care pot reprezenta o povară financiară pentru persoanele în vârstă. Mulți pensionari se confruntă cu o provocare majoră atunci când trebuie să depună documentele necesare la Casele de Pensii pentru recalcularea pensiei.

Printre aceste documente se numără și adeverințele care atestă vechimea în muncă. Mmulți dintre acești vârstnici se găsesc în situația dificilă în care angajatorii lor anteriori nu mai există. Arhivele acestora au fost preluate de companii private.

Din acest motiv, seniorii sunt nevoiți să parcurgă distanțe mari și să meargă de la o instituție la alta în căutarea documentelor necesare. Mai mult decât atât, întâmpină dificultăți și în ceea ce privește tarifele mari percepute de acești prestatori privați pentru eliberarea acestor documente. Această situație îi aduce deseori în pragul disperării pe mulți dintre acești pensionari.

În prezent, nu sunt disponibile soluții imediate pentru a ușura povara pensionarilor în ceea ce privește aducerea documentelor necesare pentru recalcularea pensiei. Ministrul Muncii transmite asigurări că se depun eforturi considerabile pentru găsirea unor soluții în acest sens.

Se caută soluții ca pensionarilor să le fie mai ușor

„Am făcut o lege bună care să le permită românilor încă 6 luni. Începând de la 1 septembrie, să aducă aceste documente necesare recalculării. Faptul că am recunoscut dreptul, acum noi nu avem în acest moment dovezile pentru acest drept. De aceea pensionarii trebuie să aduca acele documente. Problema este generată de angajatorii care acum nu mai sunt in stare de funcionare. Și-au inchis activitatea si ale caror arhive au fost preluate de prestatorii privati.

Căutăm să găsim soluții, dar acestea nu țin mereu de noi. Atat timp cat acei angajatori care nu mai exista au dat arhivele la prestatori privați. Căutăm soluții ca pensionarilor să le fie mai ușor. Pentru pensionarii care au fost în activitate înainte de anul 2001 nu este simplu să-și procure actele doveditoare ale tuturor veniturilor pentru care s-au platit contributii la stat.

Totalul punctelor acumulate e generat de totalul punctelor contributive

Legea arhivelor naționale reglementează obținerea acestor adeverinte, dar si ordinul pe care președintele Casei de Pensii a fost obligat să-l dea în baza acelei legi. În momentul acesta avem în vigoare legea arhivelor care stipulează clar cum se iau aceste adeverinte si cum se stabilesc acele tarife.

Prevederile noii legi sunt bazate pe toată filosofia legii, în primul rand pe contributivitate. Totalul punctelor acumulate e generat de totalul punctelor contributive. Avem acea perioada in care se va tine cont de toate veniturile. Avem punctele necontributive asimiliate care tin de educatia pe care o au . Perioadele de studii superioare, de armata, de somaj sau de prizonierat. Dacă e cazul, si nu in ultimul rand de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca si stagiile mai lungi de cotizare.

Sensul legii pe care am creat-o nu este de a-i pune pe pensioari pe drumuri. Ci de a le recunoaste drepturi care pana acum nu le-au fost recunoscute”, a spus ministrul Muncii, conform dailybusiness.ro.