Infofinanciar > Lumea la zi > Trump își cheamă susținătorii să „păzească votul”. Biden contraatacă
Lumea la zi

Trump își cheamă susținătorii să „păzească votul”. Biden contraatacă

Trump și Biden Sursa foto USA Today
Sursa foto: Arhiva companiei

Donald Trump, candidatul favorit la nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale, a lansat sâmbătă un apel către susținătorii săi. Fostul președintele le-a cerut să „intre” în Philadelphia și în alte două orașe conduse de democrați pentru a „păzi votul” în 2024.

Prin apelul lansat, Donald Trump reia afirmațiile sale privind frauda electorală pe scară largă din 2020. Chiar și în timp ce se confruntă cu acuzații penale pentru eforturile sale de a inversa înfrângerea din 2020, el a încercat să îl prezinte pe câștigător, președintele Joe Biden, ca pe un autocrat periculos, numindu-l comunist, fascist și tiran.

Trump a declarat că este important să se analizeze cu atenție votul din statele care probabil vor determina rezultatul. El a evidențiat cele mai mari orașe din Michigan, Pennsylvania și Georgia.

„Așa că cea mai importantă parte a ceea ce urmează este să păzim votul. Și ar trebui să mergeți în Detroit. Ar trebui să mergeți în Philadelphia. Și ar trebui să mergeți în Atlanta.”, a declarat ex-președintele SUA în cadrul unui recent discurs.

Echipa lui Biden ripostează

Comentariile fostului președinte prefigurează niște alegeri controversate în noiembrie 2024. În ultimele săptămâni, campania de realegere a lui Biden s-a îndreptat mai agresiv împotriva lui Trump. Aceasta a subliniat problemele juridice tot mai mari ale lui Trump. Dar și politicile promovate de el, despre care partizanii lui Biden susțin că ar afecta economia și fundamentele democrației.

„America lui Donald Trump din 2025 este una în care guvernul este arma sa personală pentru a-și închide dușmanii politici”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei, Ammar Moussa, ca răspuns la declarațiile lui Trump din Iowa.

Trump are în prezent patru procese penale. Două dintre acestea îl acuză că a încercat să submineze alegerile din 2020, ajutat de susținătorii săi care au devastat Capitoliul la 6 ianuarie 2021, conform Reuters.

Fostul președinte devine tot mai vehement

Comentariile lui Trump, președinte din 2017 până în 021, au început să fie examinate tot mai amănunțit. Recent, acesta s-a referit la dușmanii săi politici drept „paraziți”, un cuvânt despre care unii istorici au spus că amintește de limbajul Germaniei naziste.

La un eveniment din Cedar Rapids, echipa de campanie a lui Trump a distribuit pancarte pe care scria „Biden atacă democrația”. În timpul discursului său, Trump a repetat afirmația că Biden se folosește de Departamentul de Justiție pentru a-l urmări.

„Joe Biden vrea să facă din această cursă o întrebare despre care candidat va apăra democrația noastră și ne va proteja libertățile. Această campanie este o cruciadă dreaptă pentru a ne elibera republica de Biden și de criminali.”, a spus Trump.

Tot sâmbătă, Trump a revenit asupra comentariilor făcute cu câteva zile mai devreme, în care arăta că vrea să facă schimbări semnificative la Affordable Care Act, cunoscut sub numele de Obamacare. Fostul președinte a catalogat programul de asigurări de sănătate folosit de milioane de americani drept „un dezastru”.