Infofinanciar > Lumea la zi > Un alt truc rusesc! Cum se obțin cele utile în timpul sancțiunilor
Lumea la zi

Un alt truc rusesc! Cum se obțin cele utile în timpul sancțiunilor

Rusia sancțiuni (sursă foto: ft.com)
sursă foto: arhiva companiei

În iulie 2022, personalul de la aeroportul Vnukovo din Moscova a găsit un obiect neobișnuit în bagajul unui pasager. Este vorba despre un echipament pe care inginerii îl numesc „unitate de referință inerțială de date aeriene”. Avioanele moderne de pasageri sunt pline de tehnologie sofisticată și puține dispozitive sunt mai delicate decât aceste piese avansate de avionică. Cele care folosesc giroscoape și accelerometre pentru a monitoriza virajele.

Potrivit documentelor care au fost depuse ulterior de către ofițerii vamali, obiectul cântărea 11 kg. Și era listat ca având un preț de 40.000 de dolari. Acesta era destinat S7, a doua cea mai mare companie aeriană din Rusia. Nu a fost vorba nici de un eveniment izolat. Până la sfârșitul anului 2022, alte 10 ADIRU trimise în bagaje de pasageri destinate S7 au fost raportate în formularele vamale de pe aeroporturile din Moscova.

Un alt truc rusesc

Comerțul cu bagaje este un exemplu izbitor al rutelor de aprovizionare pe care companiile aeriene rusești au fost nevoite să se bazeze de la invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Lovite de sancțiuni radicale și de controale la export, acestea au fost nevoite să reinventeze modalitățile prin care se aprovizionează cu piese pentru a-și menține avioanele în aer.

Sancțiunile reprezintă o amenințare masivă la adresa transportului aerian în Rusia. Avioanele necesită asistență continuă și actualizări regulate de software. Precum și un regim de verificări. Iar companiile rusești sunt acum în mare parte izolate de furnizorii lor. Airbus, de exemplu, a declarat pentru Finnancial Times că „nu există nicio modalitate legală prin care piesele, documentația și serviciile originale ale aeronavelor să ajungă la transportatorii ruși”.

Înainte de război, avioanele Boeing și Airbus reprezentau mai mult de 70% din flota rusă de avioane în serviciu. Cirium, o companie de date despre aviație cu sediul în Marea Britanie, estimează că, până în martie 2024, 87% din numărul total de ore de zbor înregistrate de companiile aeriene rusești au fost în aeronave Boeing sau Airbus. Chiar și aeronavele construite în Rusia depind de o multitudine de piese de schimb fabricate în străinătate.

Cum arată situația acum

Până în prezent, există puține semne că sancțiunile au perturbat în mod semnificativ transportul aerian în Rusia. Datele Cirium arată că orele de zbor se situează în jurul nivelului de dinainte de război. Dar datele colectate de FT arată că în ultimii doi ani s-a înregistrat o scădere bruscă a cantităților de componente care au intrat în Rusia. Folosind datele vamale rusești de la Maxim Mironov, profesor la școala de afaceri IE din Madrid, Corisk, o firmă de consultanță în domeniul managementului riscului, și surse comerciale, FT a reușit să analizeze fluxul de componente în Rusia.

Aceste declarații, pe care autoritățile ruse au continuat să le colecteze, dar care nu sunt destinate publicării, arată în mod constant prăbușirea volumelor de importuri. Atât pentru componente specifice, cât și pentru sectorul aerian rusesc în ansamblu. De exemplu, capacitatea S7 și a filialelor sale de a obține piese în voie a fost devastată, de la vârfuri de peste 100 de milioane de dolari pe lună la sfârșitul anului 2021 la mult sub 20 de milioane de dolari în majoritatea lunilor din ultimii doi ani.

Cum se obțin cele utile în timpul sancțiunilor

Companiile aeriene rusești au compensat o parte din acest deficit prin utilizarea unei rețele tentaculare de companii, uneori de tip fly-by-night. Istoricul sector aerospațial al țării, plin de nume celebre precum Sukhoi, Tupolev și Ilyushin, se bazează în prezent pe o serie de mici furnizori artizanali, mulți dintre ei cu sediul în EAU.

De asemenea, Rusia ia măsuri pentru a prelungi durata de viață a pieselor fabricate în străinătate. Andrei Litvinov, un fost pilot Aeroflot care s-a retras după o carieră de 40 de ani, a declarat pentru FT: „Să luăm, de exemplu, Superjet 100, un avion regional de pasageri. Ar trebui să fie făcut din piese rusești, dar filtrele sunt franțuzești. Și când se înfundă, trebuie înlocuite. Dar, din cauza sancțiunilor, acum le scot, le curăță și le pun la loc”.

Îngrijorările privind siguranța companiilor aeriene rusești sunt din ce în ce mai mari. Organizația Aviației Civile Internaționale, agenția ONU responsabilă de traficul aerian, a dat Rusiei un „steguleț roșu” în 2022 pentru că nu a îndeplinit criteriile sale de „navigabilitate”.