Infofinanciar > Lumea la zi > Trotinetele electrice au fost interzise în Paris! Modelul ar putea fi preluat de mai multe orașe
Lumea la zi

Trotinetele electrice au fost interzise în Paris! Modelul ar putea fi preluat de mai multe orașe

trotinete electrice sursa foto ecodomedia
Sursa foto: ecodomedia

Parizienii au votat pentru a scăpa străzile capitalei franceze de trotinetele electrice de închiriat, 90% din voturile exprimate susținând în proporție covârșitoare interzicerea, arată rezultatele oficiale.

Parisul a fost un pionier atunci când a introdus trotinetele electrice în 2018, autoritățile orașului încercând să promoveze forme de transport urban nepoluante. Dar, pe măsură ce vehiculele pe două roți au crescut în popularitate, în special în rândul tinerilor, a crescut și numărul accidentelor: în 2022, trei persoane au murit și 459 au fost rănite în accidente de e-scooter în Paris.

În ceea ce a fost prezentat ca o „consultare publică”, alegătorii au fost întrebați: „Pentru sau împotriva scuterelor cu autoservire?” Douăzeci și una de secții de votare au fost amenajate în tot orașul și au fost deschise până la ora locală 19.00.

Interzicerea a obținut între 85,77% și 91,77% din voturi în cele 20 de districte pariziene care au publicat rezultatele, potrivit site-ului web al orașului Paris. Rezultatul a fost prezentat ca o rară „consultare publică” și a determinat cozi lungi la urnele de vot din oraș. Votul nu a fost obligatoriu, dar autoritățile orașului au promis că vor urmări rezultatul.

Trotinetele electrice sunt „o sursă de tensiune și îngrijorare”

Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a promovat mersul pe bicicletă și folosirea în comun a bicicletelor, dar a susținut interzicerea trotinetelor electrice.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută Agenției France-Presses, Hidalgo a declarat că „trotinetele în regim de autoservire sunt o sursă de tensiune și îngrijorare” pentru parizieni și că o interdicție ar „reduce deranjul” în spațiile publice.

Parisul are aproape 15.000 de trotinete electronice pe străzile sale, operate de companii precum Lime, Dott și Tier. Criticii susțin că utilizatorii de e-scooter nu respectă regulile de circulație și încalcă în mod regulat interdicția de a circula pe trotuare. De asemenea, vehiculele sunt adesea parcate la întâmplare sau aruncate în râul Sena.

În iunie 2021, o italiancă în vârstă de 31 de ani a fost ucisă după ce a fost lovită de un e-scooter cu doi pasageri la bord în timp ce se plimba pe Sena.

Parisul merge împotriva curentului

Ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune, a declarat săptămâna trecută pentru postul de radio Europe 1 că se așteaptă ca votul să ducă la o interdicție, adăugând că „această consultare importantă va fi urmărită de multe alte orașe din Franța și de peste hotare”.

„Mi se pare o rușine că am caricaturizat și amuțit dezbaterea”, a spus ministrul citat de The Guardian. Beaune a argumentat că trotinetele electrice reprezintă o soluție valoroasă de transport care a înlocuit până la una din cinci călătorii în Paris care ar fi fost făcute anterior cu vehicule poluante.

Între timp, operatorii de trotinete electrice se tem că o interdicție ar încuraja alte orașe să le urmeze exemplul. „Parisul merge împotriva curentului”, a declarat pentru AFP Hadi Karam, directorul general pentru Franța al Lime, cu sediul în California, citând deciziile de a crește numărul de e-scootere sau de a prelungi contractele în Washington, Madrid și Londra.