Infofinanciar > Info > Tribunalul de Arbitraj Sportiv l-a suspendat pe viață pe președintele Federației Române de Haltere! Care este motivul
Info

Tribunalul de Arbitraj Sportiv l-a suspendat pe viață pe președintele Federației Române de Haltere! Care este motivul

Nicu Vlad - sursa foto - fanatik.ro
Sursa foto - fanatik.ro

Dopajul este un lucru condamnabil de către cei din lumea sportului. Oamenii care se folosesc de astfel substanțe și sunt descoperiți sunt imediat, fie sancționați, fie dați afară. Acest lucru se aplică și pentru cei care au funcții de conducere în sport. Cel mai recent caz de la noi din țară este Nicu Vlad, fost campion la haltere și președinte al Federației Române pentru această disciplină. Acesta a fost sancționat prin suspendare pe viață, pedeapsă impusă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Nu este prima dată când Nicu Vlad are probleme de acest gen. În anul 2021, acesta a avut de plătit o amendă în cuantum de 30.000 de dolari pentru fiecare sportiv care a fost prins că a folosit „substanțe” din anul 2012 și până în acel moment.

2021, amendă pentru încălcarea regulilor antidoping

Este vorba despre: Florin Croitoru, Gabriel Sincrăian, Răzvan Marțin, Chrstina Iovu, Paul Dumitrașcu și Alexandra Alexe, potrivit celor de ProSport. Tot conform aceeași sursă, amenda trebuia plătită până pe 5 noiembrie 2021, adică la 30 de zile de la momentul informării. Atunci Nicu Vlad a fost acuzat de „complicitate și manipulare”.

Sancțiunea dată acum îl vizează și pe Tamas Ajan, un maghiar care a deținut funcția de președinte în cadrul IWF pentru douăzeci de ani, după ce , în anul 2020,a  fost forțat să își dea demisia.

Potrivit publicației Agerpres, Camera antidoping de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a suspendat pe aceștia pe viață, sancțiuna intrând în vigoare joi, 16 iunie 2022. Motivul, conform Tribunalui a fost faptul că cei doi au fost implicați „în manipularea porcesului de control antidoping și complicitatea lor la încălcarea regulamentului antidoping internațional în cazul mai multor halterofili, pe o perioadă de mai mulți ani, începând cu anul 2012.”.

Ungurul în vârstă de 83 de ani și Nicu Vlad au fost în centrul unui scandal enorm de dopaj și copruție, după ce o anchetă a fost pornită în anul 2020 de canalul german ARD, potrivit agenției de presă din România menționată mai sus.

Este posibil ca România să nu participe nici la Jocurile Olimpice din 2024

Din cauza acestor evenimente nefericite, halterele sunt atent supravegheate de Comitetul Internațional Olimpic. De asemenea, tot din ilegalităților, nu este garantat faptul că reprezentativa țării noastre o să aibă dreptul de a participa la Jocurile Olimpice din anul 2024 care au loc la Paris.

Tot potrivit Agerpres, Federația Română de Haltere nu a avut dreptul de a-și trimite sportivii la Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza mai multor cazuri de dopaj și nerespectarea regulilor antidoping.

Nicu Vlad, este un fost halterofil din România care, de-a lungul carierei sale, a reușit să câștige trei titlui de campion mondial: în 1984, în 1986 și 1990 și din anul 2001 ocupă funcția de președinte al Federației Române de Haltere.