Infofinanciar > Info > Ce trebuie să știe românii care au mai multe case sau mașini. Legea mai puțin cunoscută
Info

Ce trebuie să știe românii care au mai multe case sau mașini. Legea mai puțin cunoscută

asigurare locuinta pad (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: Arhiva companiei

Românii care dețin două case sau două mașini trebuie să știe că vânzarea celei de-a două mașini sau a celei de-a doua locuințe în același an aduce cu sine costuri suplimentare.

O lege mai puțin cunoscută de către oameni a fost scoasă în evidență. Aceasta prevede ca atunci când o persoană vrea să vândă mai mult de un autoturism sau imobil într-un an, trebuie să plătească TVA. De asemenea, acest lucru se aplică și dacă suma tranzacțiilor depășește 300.000 lei. Individul în cauză este nevoit să se înregistreze ca o entitate comercială.

Ce trebuie să facă românii care vor să vândă o a doua mașină sau locuință

Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a spus că, din perspectiva impozitării, tranzacțiile care trec de o anumită sumă se consideră vânzare continuă. Ele se încadrează la vânzare ocazională până într-un anumit punct.

Cei care își doresc să vândă o a doua mașină sau o a doua locuință în același an sunt obligați să se înregistreze ca plătitori de TVA. Acest lucru se aplică în conformitate cu legislația în vigoare. Totodată, cei care închiriază locuințe trebuie să se pună la curent cu obligațiile lor fiscale.

Cosmin Dumitrașcu a declarat și faptul că toate contractele de închiriere trebuie anunțate la ANAF în termen de 30 de zile de la încheierea sau modificarea acestora. Veniturile din chirii sunt impozitate cu 10%. Acest lucru se întâmplă după ce se deduce o cotă de cheltuială de 20%.

Pentru cine se mai aplică această lege

Persoanele care obțin diverse venituri, pe lângă salariu, trebuie să plătească contribuții. Respectarea legii este fundamentală, astfel fiind evitate penalitățile și amenzile.

De asemenea, cei care dețin apartamente trebuie să contribuie la costurile de întreținere, dar și la reparațiile comune ale blocului. Regulile trebuie respectate, astfel existând armonie între locatarii blocului. Orice intervenție care poate afecta structura sau aspectul clădirii trebuie efectuată în conformitate cu reglementările legale. De asemenea, sunt necesare și autorizările corespunzătoare în acest context.

Cei care au nevoie de informații sau clarificări în plus, cu privire la implicațiile fiscale și legale , pot care sfaturi unui expert contabil. Mai mult decât atât, pot apela la un avocat specializat în domeniul fiscal și imobiliar, scrie RomâniaTV.net