Infofinanciar > Info > Tranzacție încheiată între Romgaz și ExxonMobile! Cel mai important contract din istoria României privind gazele din Marea Neagră
Info

Tranzacție încheiată între Romgaz și ExxonMobile! Cel mai important contract din istoria României privind gazele din Marea Neagră

exxon romgaz sursa hotnews
sursa hotnews.ro

În urma îndeplinirii condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între S.N.G.N Romgaz S.A şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, tranzacția a fost finalizată cu succes. 

Romgaz, în urma finalizării tuturor procedurilor stabilite în prealabil, anunță finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Cea mai importantă investiție

„Finalizarea cu succes a tranzacţiei este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinaţi să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulţumesc echipei Romgaz pentru eforturile susţinute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum şi tuturor părţilor implicate în această tranzacţie.” declară directorul genral al Romgaz, Aristotel Jude.

Potrivit Romgaz, Consiliul de Administrație al producătorului de gaze naturale controlat de statul român Romgaz a avizat anterior încheierea contractului de cumpărare a subsidiarei românești a gigantului petrolier american ExxonMobil care deține 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze Neptun Deep din Marea Neagră după ce unele clauze din contract au fost ajustate pentru acoperirea unor riscuri fiscale ale companii românești, a fost anunțat atunci.

 „(…) Romgaz a negociat împreună cu vânzătorii ajustarea unor clauze din contractul de vânzare – cumpărare a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, în special în sensul acoperirii în favoarea SNGN ROMGAZ SA a unor riscuri fiscale (…)”, după cum susține conducerea Romgaz.

La rândul său, directorul economic al Romgaz declară: „Tranzacţia reprezintă o investiţie importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităţilor necesare în vederea asigurării nevoii de finanţare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.”

Legea engleză

„La semnarea contractului, Romgaz a avut obligatia de a achita Vânzătorilor o suma egală cu 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. La finalizarea Tranzacției se plăteste diferența dintre prețul de achiziție și avansul/depozitul achitat”, se precizează într-un referat al companiei pus la dispoziția acționarilor. Faptul că gigantul american vrea să încaseze toți banii într-o singură tranșă, la finalizarea tranzacției, pare a spulbera speranțele unor oficiali autohtoni că Exxon ar putea da în continuare o mână de ajutor celor două companii române în dezvoltarea proiectului. Contractul va fi guvernat de legea engleză.

O parte din sumă, 375 milioane de dolari sau 325 milioane de euro, va fi împrumutată de la bănci. Totodată, compania precizează că „în analiza aferentă proiectului Neptun Deep, atât în analiza tehnică, cât și cea economică, se estimează că decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep va fi adoptată în trimestrul 4 2022”, conform Profit.