Infofinanciar > Lumea la zi > Trădarea lui Biden față de Israel, o eroare de calcul
Lumea la zi

Trădarea lui Biden față de Israel, o eroare de calcul

sua israel (sursă foto: foreignpolicy.com)
sursa foto arhiva

Începând cu 7 octombrie, Joe Biden a avut o poziție neobișnuit de clară în ceea ce privește conflictul din Israel și Gaza. În timp ce unii republicani sperau că va face un pas greșit, el a fost de la început un aliat loial și vocal al Israelului.

El și-a exprimat sprijinul pentru războiul Israelului de returnare a ostaticilor și de înfrângere a Hamas. Și a furnizat țării armamentul de care avea mare nevoie. Uneori în pachete de urgență care i-au permis să ocolească Congresul și Senatul.

Aceasta în ciuda faptului că, încă de la început, extrema stângă a partidului său a încercat să-l tragă într-o direcție diferită. Răspunsul Israelului la atrocitățile comise de Hamas a stârnit murmure în Partidul Democrat.

Potrivit cărora, un război prelungit în Orientul Mijlociu ar putea afecta perspectivele electorale ale partidului în alegerile de la sfârșitul acestui an. Într-un an electoral, totul, chiar și chestiunile care ar trebui să fie mai presus de ciclul electoral, intră în sfera de competență a acestuia.

Trădarea lui Biden față de Israel, o eroare de calcul

La început, Biden a respins aceste apeluri venite de la extremele sale. El știa că, deși există o minoritate vocală de americani care sunt adversari fervenți ai Israelului, majoritatea americanilor păstrează un sprijin puternic pentru statul evreu. De asemenea, îl recunosc ca fiind cel mai bun aliat al Americii într-o regiune problematică. Dacă ar fi să ne luăm după retorica lui Biden, am fi crezut că sprijinul său este puternic și chiar hotărât. Apoi, pe măsură ce lunile au trecut, această rezoluție a fost șubrezită.

În ultimele săptămâni a început să sugereze că războiul durează prea mult sau că este gestionat greșit. Gluma de la Washington susține că Biden este de acord cu o soluție cu două state. Cele două state în cauză fiind Minnesota și Michigan (două state cu un electorat musulman relativ mare pentru SUA). Este adevărat că un număr tot mai mare de membri ai Partidului Democrat au început să se îngrijoreze. Deoarece sprijinul total al lui Biden pentru Israel ar putea să le facă să piardă aceste două state în noiembrie.

Dar, cu toate acestea, Biden a continuat livrările de arme. Timp de câteva săptămâni, strategia sa părea să fie aceea de a liniști din ce în ce mai mult extrema stângă a partidului său. Continuând în același timp să înarmeze Israelul ca de obicei.

Schimbarea poziției SUA

Apoi, săptămâna trecută, ceva s-a schimbat. Marți, el a ținut un discurs care sugera sprijinul său de neclintit pentru statul evreu. Pentru ca apoi, în aceeași seară, să rețină două transporturi de muniții către această țară. Este pentru prima dată de la începutul conflictului când Israelul s-a confruntat cu o problemă reală de aprovizionare cu arme. Biden a trecut de la a spune lucruri critice despre Israel, în timp ce îl susținea, la a spune lucruri frumoase despre Israel, în timp ce îl abandona.

Motivul aparent este acela că Biden nu susține mișcarea IDF în Rafah. Din punct de vedere militar și strategic, acest lucru nu are sens. Campania de returnare a ostaticilor israelieni rămași și de distrugere a conducerii Hamas nu poate fi realizată decât dacă Israelul intră în Rafah. Pentru a împrumuta o expresie a ministrului israelian centrist Benny Gantz, nu are rost să stingem trei sferturi dintr-un foc. Distrugerea a trei sferturi din conducerea Hamas nu este suficientă. Dacă Hamas este lăsată parțial intactă, atunci nu numai că acest război nu va fi câștigat de Israel. Dar focul va izbucni din nou la un moment dat în viitorul foarte apropiat.

Critici din partea comunității internaționale

Există critici din partea comunității internaționale care susțin că războiul afectează prea mulți dintre civilii din Gaza. Acest lucru este inevitabil. Hamas operează într-o zonă dens populată și își încorporează în mod deliberat infrastructura militară în clădiri civile, precum și în moschei, spitale și alte locuri. Pe care legile războiului le exclud în mod normal ca fiind situri militare. Dar Israelul este blocat în situația de a trebui să intre oricum în aceste zone dens populate. Dacă se oprește la periferia orașului Rafah, o mare parte, dacă nu chiar tot războiul de până acum va fi fost în zadar.

Deci, de ce face Biden asta acum? Unul dintre motive este o simplă chestiune de politică electorală internă. Dar un altul este dorința aparentă a democraților de la Washington de a schimba structura de putere în Israel. La începutul acestui an, senatorul democrat Chuck Schumer, cel mai important lider evreu din partidul democrat, a declarat că Benjamin Netanyahu ar trebui să fie demis din funcție.

Lider ales al unei democrații

A fost o intervenție extraordinară în afacerile israeliene. Netanyahu este un lider ales al unei democrații. Aliații și prietenii țării sale pot să nu fie de acord cu el. Dar în mod normal nu se consideră politic să ceri ca un aliat să înlocuiască un lider ales în mod democratic. Este la fel de scandalos ca Schumer să declare o schimbare de conducere la Ierusalim cum ar fi ca Netanyahu să ceară înlăturarea lui Chuck Schumer la Washington. Este o intervenție intolerabilă în afacerile unei țări democratice.

Dar ideea pare să câștige teren în partidul democrat că o schimbare de conducere la Ierusalim ar schimba faptele de pe teren, inclusiv desfășurarea războiului. Poate că mișcarea lui Biden împotriva Israelului este menită să schimbe piesele de șah ale guvernului de coaliție de la Ierusalim.

Trădare și obiective

Dacă este așa, este o eroare de calcul fantastică. După ce am vorbit cu majoritatea, dacă nu cu toți politicienii din toate taberele care ar putea într-o zi să-l înlocuiască pe Netanyahu, pot spune cu o certitudine considerabilă că nu există o figură majoră de stânga, centru sau dreapta. Care ar conduce acest război în mod distinct diferit de Netanyahu. Toți sunt de acord asupra obiectivelor. Toți cunosc importanța returnării eventualilor ostatici supraviețuitori și a obținerii unei victorii militare împotriva Hamas.

Poate că președintele Biden speră ca Netanyahu să facă un pas greșit. Dar, din motive interne înguste și din cauza politicii partizane în străinătate, Biden este cel care a călcat strâmb. Trădarea unui aliat este un lucru. Să-ți încalci cuvântul dat este altceva. În decursul unei singure săptămâni, Biden a reușit să le facă pe amândouă, conform The Telegraph .