Infofinanciar > Esential > Totul despre politica, populația și economia Irlandei. Cum s-a dezvoltat Insula de Smarald
Esential

Totul despre politica, populația și economia Irlandei. Cum s-a dezvoltat Insula de Smarald

Kylemore Abbey, o mănăstire benedictină fondată în 1920 pe terenul castelului Kylemore, în Connemara, comitatul Galway, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Irlanda reprezintă una dintre importante țări europene. Aceasta se numără printre cele mai mari economii mondiale și are un rol extrem de important în ceea ce privește zona în care se află. Economia Irlandei are multe puncte forte instituționale intacte.

Fundamentele libertății economice sunt susținute de o protecție bine instituționalizată a drepturilor de proprietate și de un sistem judiciar stabil. Eficiența reglementărilor și deschiderea către comerțul și investițiile globale sprijină competitivitatea Irlandei.

Irlanda este o națiune insulară situată la extremitatea vestică a Europei. Este a doua insulă ca mărime de pe continent, după Marea Britanie.  Irlanda ocupă 80% din această masă de uscat, în timp ce o mare parte din teritoriul din nord face parte din Regatul Unit.

Irlanda, una din țările Europei cu cele mai frumoase peisaje

Peisajele magnifice ale coastei atlantice a Irlandei se confruntă cu o întindere de 3.200 km de ocean, iar izolarea sa geografică a ajutat-o să dezvolte un bogat patrimoniu cultural și tradițional, legat inițial de limba galică. Scăldate de ploi abundente, pajiștile omniprezente ale țării creează un peisaj cu nuanțe verzi, responsabil pentru porecla populară Emerald Isle.

Stânci din Moher sub un cer înnorat, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Stânci din Moher sub un cer înnorat, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Irlanda este, de asemenea, renumită pentru bogăția sa folclorică, de la poveștile despre spiridușii mici cu oale de aur ascunse, până la cea a sfântului patron, Patrick, cu legendara sa eliberare a insulei de șerpi și cu presupusa sa utilizare a trifoiului cu trei frunze ca simbol al Trinității creștine. Dar, deși mulți se pot gândi la Irlanda ca la un tărâm fermecat, republica a fost asaltată de preocupări perene: emigrația, identitatea culturală și politică și relațiile cu Irlanda de Nord (care cuprinde cele 6 dintre cele 32 de comitate ale Irlandei din provincia Ulster care rămân parte a Regatului Unit).

La începutul secolului XXI, problemele economice de lungă durată ale Irlandei se atenuau, datorită economiei sale diversificate, bazată pe exporturi, dar calamitatea a lovit din nou în 2008, când o nouă criză financiară și economică s-a abătut asupra țării, culminând cu o salvare foarte costisitoare a economiei irlandeze de către Uniunea Europeană  și Fondul Monetar Internațional.

Clădiri pline de culoare, bărci vechi și catedrală, portul Cobh, County Cork, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Clădiri pline de culoare, bărci vechi și catedrală, portul Cobh, County Cork, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Irlanda, stat independent

Apariția Irlandei ca țară independentă este un fenomen destul de recent. Până în secolul al XVII-lea, puterea politică a fost împărțită pe scară largă între o rețea destul de slab construită de mici condeie în alianțe care se schimbau adesea. În urma așa-numitei „Fugă a conților”, după o revoltă nereușită la începutul secolului al XVII-lea, Irlanda a devenit efectiv o colonie engleză. A fost încorporată oficial în Regatul Unit în 1801. În 1914, a fost adoptată o lege privind reglementarea internă, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare din cauza militantismului pro-sindicat din nord, a debutului Primului Război Mondial și a Războiului de Independență irlandez care a urmat.

În 1920, insula a fost efectiv divizată prin crearea Irlandei de Nord, o zonă de șase comitate cu puteri descentralizate în cadrul Regatului Unit, în timp ce, în temeiul Tratatului anglo-irlandez din 6 decembrie 1921, celelalte 26 de comitate au devenit Statul Liber Irlandez, un dominion autonom în cadrul Commonwealth-ului și Imperiului Britanic. În 1937, statul sudic a adoptat o nouă constituție care oferea o expresie mai robustă a suveranității, iar în 1949 a părăsit oficial Commonwealth-ul sub numele de Republica Irlanda.

Farul Cromwell. Insula Valentia, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Farul Cromwell. Insula Valentia, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

De atunci, Irlanda s-a integrat în restul Europei de Vest. A aderat la Comunitatea Economică Europeană (precursoarea UE) în 1973. Deși țara și-a păstrat, în general, un rol neutru în afacerile internaționale, în 2008, Irlanda a devenit un obstacol în calea adoptării Tratatului de la Lisabona – un acord menit să raționalizeze procesele UE și să îi confere un profil internațional mai important – atunci când irlandezii au votat împotriva adoptării tratatului în cadrul unui referendum național. Cu toate acestea, tratatul a fost aprobat de alegătorii irlandezi în cadrul unui al doilea referendum, organizat în anul următor.

Economia Irlandei, dependentă de agricultură

Dependentă de agricultură, Irlanda s-a numărat mult timp printre țările Europei ce au fost extrem de sărace, ceea ce a reprezentat o cauză principală a migrației în masă din Irlanda, în special în timpul ciclului de foamete din secolul al XIX-lea. Aproximativ 40 de milioane de americani își au strămoșii în Irlanda ca urmare a acelui exod traumatizant, la fel ca milioane de alte persoane din întreaga lume. În fiecare an, membrii acestei diaspore își vizitează patria strămoșească și stabilesc legături cu rude demult pierdute.

Priveliște panoramică a Gap of Dunloe, County Kerry, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Priveliște panoramică a Gap of Dunloe, County Kerry, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Capitala Irlandei este Dublin, un oraș populat și bogat, a cărui zonă metropolitană găzduiește mai mult de un sfert din populația totală a țării. Vechile cartiere portuare ale orașului au făcut loc unei noi dezvoltări rezidențiale și comerciale. Cork, al doilea oraș ca mărime al Irlandei, este un frumos oraș catedrală și port din sud-vest. Alte centre principale includ Waterford, Wexford și Drogheda pe coasta de est, Sligo în nord-vest și Limerick și Galway în vest.

Deși în prezent Irlanda este atât urbanizată, cât și europenizată, cultura sa păstrează multe caracteristici unice, iar poporul său păstrează tradiții folclorice și sociale care derivă în mare parte din trecutul rural al țării și îl celebrează. În „Meditații în timp de război civil”, William Butler Yeats, probabil cel mai cunoscut poet irlandez, evocă peisajul rural idilic și idealizat, un loc central în amintirile milioanelor de expatriați din țară și ale descendenților acestora.

Pe urmele „Galway Girl”

Deși Irlanda a fost invadată și colonizată în timpuri istorice de celți, norvegieni, normanzi, englezi și scoțieni, nu există distincții etnice corespunzătoare. Irlanda a fost întotdeauna cunoscută ca un loc primitor, iar diversitatea nu este un fenomen nou pentru această țară.

Castelul Kylemore din Irlanda Sursa foto dreamstime.com

Castelul Kylemore din Irlanda Sursa foto dreamstime.com

Minoritățile etnice și rasiale reprezintă aproximativ 12 % din populația Irlandei, o proporție care s-a dublat în primul deceniu al secolului XXI. Imigrația din restul Europei, Africa și Asia a fost semnificativă începând cu ultimele două decenii ale secolului XX. Factorii cheie în creșterea imigrației au fost piața forței de muncă mai deschisă oferită de Uniunea Europeană și natura globalizată a economiei irlandeze contemporane, care au atras un val de noi rezidenți.

În prezent, polonezii constituie cea mai mare populație minoritară din Irlanda. Deși sunt puțini la număr, nomazii nomazi Travellers („Tinkers”) sunt un grup etnic minoritar autohton – definit prin obiceiurile, tradițiile și limba lor comună care trăiesc în Irlanda de secole.

Constituția prevede ca irlandeza să fie prima limbă oficială, iar engleza a doua. Toate documentele oficiale sunt publicate atât în irlandeză, cât și în engleză. Limba irlandeză modernă, care este foarte asemănătoare cu galica scoțiană, a fost vorbită pe scară largă până în perioada foametei cartofilor irlandezi din anii 1840 și a emigrărilor ulterioare. Utilizarea limbii irlandeze a continuat să scadă chiar și după 1922, când limba a fost introdusă în școli; în ciuda declinului, irlandeza nu a încetat niciodată să exercite o influență puternică asupra conștiinței irlandeze.

Steagul Irlandei pe cardul de credit, Sursa foto dreamstime.com

Steagul Irlandei pe cardul de credit, Sursa foto dreamstime.com

Deși utilizarea sa ca limbă vernaculară a scăzut și este concentrată în câteva zone mici din Gaeltacht (adică vorbitoare de irlandeză), irlandeza este mai larg citită, vorbită și înțeleasă astăzi decât a fost în cea mai mare parte a secolului XX. Engleza este vorbită în mod universal. Obligativitatea limbii irlandeze în școli a fost criticată de sectorul de afaceri, care ar prefera ca elevii să dezvolte competențe lingvistice mai diverse. Cu toate acestea, deși societatea modernă ar putea pune la îndoială utilitatea limbii, aceasta rămâne un element important al identității irlandeze.

Religia, printre cele mai interesante mistere

Religia celtică a avut o influență majoră asupra Irlandei cu mult înainte de adoptarea creștinismului în secolul al V-lea. Ritualurile și credințele sale precise rămân oarecum obscure, dar numele a sute de zei celți au supraviețuit, iar elemente ale religiei, în special cultul Mariei, un ecou al lui Danu, zeița Mamă a Pământului pe care o venerau celții, și al Sfintei Brigid, unul dintre sfinții protectori ai Irlandei și câteva festivaluri sezoniere, au fost păstrate și în perioada creștină.
De la convertirea la creștinism, romano-catolicismul, cu sediul ecleziastic la Armagh, în Irlanda de Nord, a fost principala religie a insulei.

Catedrala Sfântul Patrick din Dublin, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Catedrala Sfântul Patrick din Dublin, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

După Reformă, catolicismul a devenit strâns asociat cu naționalismul irlandez și cu rezistența la dominația britanică. Cu toate acestea, sprijinul bisericii pentru naționalism atât atunci, cât și acum, a fost ambivalent. După foametea devastatoare a cartofilor irlandezi din anii 1840, a existat o creștere remarcabilă a sprijinului devoțional al bisericii catolice, iar în secolul următor numărul preoților, călugărițelor și misionarilor irlandezi a crescut dramatic.

În prezent, aproape patru cincimi din populația republicii este romano-catolică, cu un număr mic de alte grupuri religioase (inclusiv Biserica Anglicană a Irlandei, prezbiterieni, metodiști, musulmani și evrei). În Irlanda nu există nicio biserică stabilită oficial, iar libertățile de conștiință și de religie sunt garantate prin constituție.

Începând cu ultimele decenii ale secolului XX, Irlanda a înregistrat un declin semnificativ al numărului de credincioși obișnuiți. Acest declin a corespuns cu apogeul așa-numitei economii a Tigrului Celtic când, în special în anii 1990, creșterea economică robustă a făcut țara semnificativ mai bogată și, de asemenea, cu dezvăluirile privind abuzurile asupra copiilor comise de clerul catolic, care au ieșit la iveală în primul deceniu al secolului XXI. Cu toate acestea, Biserica Romano-Catolică continuă să joace un rol proeminent în țară, menținându-și inclusiv responsabilitatea pentru majoritatea școlilor și multe spitale.

Catedrala Christ Church Dublin Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Catedrala Christ Church Dublin Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Așezarea pe insulă

Dimensiunea țării a contribuit la omogenitatea istorică a populației sale și ajută la explicarea caracterului distinctiv al „irlandezilor” care a apărut de-a lungul timpului. De asemenea, această omogenitate istorică a lucrat împotriva dezvoltării unor diviziuni regionale sau locale semnificative. O distincție regională este cea dintre partea de țară situată la est de râul Shannon cu locurile de muncă industriale, terenurile agricole fertile, creșterea economică și creșterea nivelului de trai – și zonele mai sărace din vest  în special vestul Donegal, Leitrim, vestul Mayo, vestul Galway, Clare, vestul Cork și sudul Kerry, unde veniturile au fost în mod tradițional scăzute (deși acum sunt completate de dezvoltarea industrială și de turism).

Fertilitatea terenurilor a fost în multe cazuri insuficientă pentru a asigura un nivel de trai acceptabil pentru populație. Aceste zone vestice includ districtele cunoscute sub denumirea colectivă de Gaeltacht, în care limba irlandeză și cultura națională tradițională sunt cel mai bine conservate. Emigrarea în străinătate sau în orașele din Irlanda a fost întotdeauna una dintre principalele amenințări la adresa supraviețuirii acestui patrimoniu cultural.

Vedere aeriană a pășunilor luxuriante și a terenurilor agricole nesfârșite din Irlanda. Sursa foto dreamstime.com

Vedere aeriană a pășunilor luxuriante și a terenurilor agricole nesfârșite din Irlanda. Sursa foto dreamstime.com

Din ce în ce mai mulți emigranți în Irlanda

Ratele căsătoriilor, nașterilor și deceselor din republică sunt comparabile cu cele din țările învecinate. De exemplu, speranța de viață este de aproximativ 75 de ani pentru bărbați și de 80 de ani pentru femei. Din punct de vedere istoric, rata de emigrare, care a depășit cu mult următoarea rată din Europa, a epuizat populația Irlandei. Ca urmare a emigrării, sute de mii de persoane născute în Irlanda trăiesc în prezent în afara țării lor natale, iar milioane de cetățeni din alte țări sunt de origine irlandeză.

Cu toate acestea, în anii 1990, imigrația în Irlanda a depășit emigrarea din țară. Noii imigranți au inclus un număr mare de irlandezi americani care s-au mutat înapoi în țară. Această tendință s-a inversat dramatic începând cu 2008, când economia lăudată a Tigrului Celtic s-a prăbușit și a început un nou val de emigrare irlandeză. Spre deosebire de valurile anterioare, acest nou set de irlandezi care pleacă a fost alcătuit în mare parte din muncitori cu înaltă calificare și persoane cu un nivel de educație ridicat.

Cum s-a dezvoltat economia Irlandei

Economia Irlandei este una mixtă. Constituția prevede că statul trebuie să favorizeze inițiativa privată în industrie și comerț, dar statul poate furniza servicii esențiale și promova proiecte de dezvoltare în absența inițiativelor private. Astfel, organismele sponsorizate de stat („semistate”) operează transportul feroviar și rutier al țării, unele dintre posturile de televiziune și de radio, sistemul de generare și distribuție a energiei electrice și industria turbei.

Banca Irlandei din Dublin, 2015, Sursa foto dreamstime.com

Banca Irlandei din Dublin, 2015, Sursa foto dreamstime.com

Companiile de stat sunt, de asemenea, active în domeniul transportului aerian și al asigurărilor de sănătate. Apariția unei piețe unice europene în anii 1990 a încurajat multe dintre aceste întreprinderi să se privatizeze și să devină mai competitive. Sectorul de înaltă tehnologie al Irlandei, făcut atractiv de o rată foarte scăzută a impozitului pe profit de 12,5%, a stimulat creșterea economică în anii ’90 și a contribuit la reducerea șomajului la un nivel scăzut din punct de vedere istoric. Boom-ul economic, în timpul căruia creșterea economică a țării a fost mai mult decât dublă față de cea a majorității celorlalte țări din UE, a dus la etichetarea țării drept „Tigrul Celtic”.

Până în 2001, însă, beneficiile noilor locuri de muncă create de investițiile străine directe prin intermediul corporațiilor multinaționale au început să încetinească. Concentrându-se în continuare pe o creștere ridicată, conducerea politică a Irlandei și sectorul bancar s-au orientat către industriile ipotecare și de construcții pentru a menține creșterea. Până în 2008, a devenit clar că o mare parte din creșterea din sectorul bancar și din construcții a fost o bulă fără capital care să o susțină. În scurt timp a urmat colapsul, iar Irlanda a intrat într-o recesiune economică profundă timp de mai mulți ani.

Salvarea sistemului financiar irlandez de către Uniunea Europeană (UE) și Fondul Monetar Internațional (FMI), în 2010, a fost însoțită de cerințe de reducere drastică a cheltuielilor de austeritate, ceea ce a redus și mai mult perspectivele economiei Irlandei.  Aceasta este una dintre țările Europei ce a beneficiat în anii 1990 și la începutul anilor 2000 de o combinație de rate scăzute de impozitare și programe sociale receptive. Cu toate acestea, ambele au contribuit la provocările bugetare semnificative care au apărut ca urmare a colapsului financiar din 2008.

Steagul Irlandei peste o imagine urbană, Sursa foto dreamstime.com

Steagul Irlandei peste o imagine urbană, Sursa foto dreamstime.com

Agricultura, stâlpul economiei Irlandei

Odată ce a fost pilonul principal al economiei Irlandei, agricultura continuă să fie importantă. Cea mai mare parte a terenurilor agricole din Irlanda este folosită ca pășune sau pentru cultivarea fânului. Clima favorizează o creștere abundentă a legumelor și a altor plante și este deosebit de benefică pentru pășunile bogate care permit păstrarea animalelor pe pășuni aproape tot timpul anului. Cele mai multe ferme sunt ferme familiale; doar un mic procent dintre cei angajați în agricultură lucrează cu contract de muncă. Agricultura mixtă este un model general, cu tendința de a predomina producția de bovine de carne în zonele centrale și de lapte în sud. Cultivarea cerealelor este o activitate importantă în est și sud-est. Creșterea ovinelor este larg răspândită pe dealurile și pantele muntoase accidentate din întreaga țară.

Cea mai mare parte a producției agricole brute constă în animale și produse de origine animală, carnea de vită fiind cea mai importantă, urmată de lapte și porcine. Alte produse importante sunt cerealele, în special orzul și grâul, păsările de curte și ouăle, oile și lâna, precum și culturile rădăcinoase, inclusiv sfecla de zahăr și cartofii. Într-adevăr, se cultivă suficientă sfeclă pentru a satisface necesarul de zahăr al țării. Începând cu anii 1980, producția de brânzeturi de fermă a înflorit, iar producția de alte alimente specializate, de exemplu, legume produse organic, a crescut. Industria de creștere a animalelor de rasă este un sector economic înfloritor și a câștigat faima mondială a calului de curse irlandez.

Cereale de grâu cu steagul Irlandei, conceptul de comerț, export și economie, Sursa foto dreamstime.com

Cereale de grâu cu steagul Irlandei, conceptul de comerț, export și economie, Sursa foto dreamstime.com

Condițiile nefavorabile de pe piețele de export de după cel de-al Doilea Război Mondial au împiedicat expansiunea agriculturii irlandeze, iar creșterea ulterioară a producției agricole a fost mai lentă decât cea din sectorul industrial și cel al serviciilor. Această situație a fost ameliorată odată cu intrarea republicii în CEE în 1973. După un declin de două decenii, veniturile agricole au început să crească în anii 1990.

Când Irlanda a fost înființată ca țară independentă în 1922, pădurile reprezentau mai puțin de 1% din suprafața totală a terenului, dar replantarea de către stat după cel de-al Doilea Război Mondial a crescut de aproape opt ori suprafața împădurită și împădurită. Eforturile private de împădurire au crescut, de asemenea, la sfârșitul secolului XX. O companie de stat a fost înființată în 1988 pentru a gestiona silvicultura comercială a republicii. Resursele de pescuit maritim și de acvacultură au fost dezvoltate de la mijlocul secolului al XX-lea, dar, deoarece cele mai extinse zone de pescuit din UE se află în largul coastelor Irlandei, concurența internațională este intensă.

Cum se descurcă o țară fără resurse

Irlanda nu este bogată în resurse minerale. Descoperirile de argint, plumb, zinc și gips au fost exploatate cu succes, dar dependența țării de importuri pentru necesarul de energie este mare. La începutul anilor 1980, au început să se producă puțuri de gaze naturale offshore în Marea Celtică, la sud de comitatul Cork. Rezervele offshore erau însă limitate, iar în anii 1990 a fost construită o conductă din Marea Britanie pentru a asigura aprovizionarea de înlocuire.

Timp de secole, turba tăiată manual, sau turba, a fost principalul combustibil casnic al populației rurale. În prezent, aproape toate gospodăriile rurale sunt conectate la rețeaua națională de electricitate, care se bazează parțial pe centrale hidroelectrice și pe centrale termice de dimensiuni mici și medii care ard turbă. Deși producția de turbă a fost mecanizată și industrializată în secolul al XX-lea, turba a fost în mare parte suplinită de gazele naturale și de importurile de cărbune și petrol.

Parcul eolian Ballywater. Wexford. Irlanda Sursa foto dreamstime.com

Parcul eolian Ballywater. Wexford. Irlanda Sursa foto dreamstime.com

În prezent, există încă un anumit potențial de explorare a gazelor naturale în largul mării teritoriale irlandeze, dar principalele domenii de inovare provin din potențialul de dezvoltare a energiei eoliene și a energiei valurilor. În iulie 2009, țara a stabilit un record național în ceea ce privește producția de energie eoliană, generând 999 de megawați  suficient pentru a alimenta peste 650 000 de case, adică aproximativ o treime din necesarul zilnic de energie al Irlandei.

Producțiile de pe insulă

Până la cel de-al Doilea Război Mondial și timp de câțiva ani după acesta, politica oficială în domeniul producției a fost naționalistă și protecționistă. Tarifele și cotele ridicate protejau industriile tinere, care asigurau locuri de muncă extrem de necesare și ajutau la aprovizionarea pieței interne, dar care aveau un potențial de export redus sau inexistent.

De la mijlocul anilor 1950, politicile protecționiste au fost inversate progresiv. Principala bază a programelor guvernamentale de expansiune economică a fost o politică de dezvoltare industrială concepută prin intermediul unor facilități fiscale, subvenții financiare și alte stimulente: în primul rând, pentru a încuraja industriile existente să își sporească puterea competitivă și să caute piețe de desfacere în străinătate și, în al doilea rând, pentru a atrage în republică noi întreprinderi de producție, fie ele străine sau cu capital irlandez.

Centrul orașului Dublin, Sursa foto dreamstime.com

Centrul orașului Dublin, Sursa foto dre

Această politică a avut un mare succes. Până la sfârșitul secolului al XX-lea, o proporție mai mare din forța de muncă era angajată în industria prelucrătoare decât în agricultură, iar sectorul industrial reprezenta cea mai mare parte a veniturilor totale din export ale Irlandei. O economie competitivă a devenit cu atât mai dezirabilă având în vedere obligația guvernamentală de a demobiliza tarifele de protecție în conformitate cu piața unică europeană și cu Organizația Mondială a Comerțului. Începând cu anii 1970, echipamentele informatice și software, precum și serviciile financiare internaționale și alte servicii au devenit sectoare economice importante.

Cum sunt finanțele în Irlanda

Lira irlandeză a fost legată de lira sterlină britanică până în 1979, când republica a aderat la Sistemul Monetar European. În prezent, euro, moneda unică a UE, este moneda oficială a țării. Banca Centrală a Irlandei, înființată în 1942, este autoritatea monetară națională. Printre responsabilitățile sale se numără acordarea de licențe și supravegherea instituțiilor financiare ale țării și supravegherea Bursei de Valori irlandeze.

Banca nu face tranzacții cu publicul, dar exercită o influență considerabilă asupra volumului de credite bancare prin „sfaturile” pe care le oferă băncilor de compensare (sau, pentru a folosi termenul irlandez, băncilor asociate). Bursa irlandeză, situată în centrul Dublinului, este una dintre cele mai vechi din lume, desfășurându-și activitatea fără întrerupere din 1793.

Râul Liffey cu Custom House, Dublin, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Râul Liffey cu Custom House, Dublin, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Prăbușirea economiei Irlandei la sfârșitul anului 2008 a creat haos economic în țară. Inițial, guvernul a crezut că băncile în faliment vor atrage investiții după ce s-a angajat să garanteze toate depozitele din aceste bănci. În schimb, promisiunea guvernului a făcut ca poporul irlandez să fie responsabil pentru pierderi de proporții uluitoare pentru o țară atât de mică. Irlanda a luptat pentru a-și gestiona situația până în noiembrie 2010, dar în cele din urmă a acceptat un plan de salvare de peste 100 de miliarde de dolari din partea UE, a FMI și a țărilor care au oferit ajutor bilateral. Termenii planului de salvare stabiliți de UE și FMI au fost foarte stricți.

Comerțul și serviciile din Irlanda

Statele Unite și Regatul Unit sunt principalii parteneri comerciali ai Irlandei. Printre ceilalți parteneri importanți se numără celelalte țări din UE, în special Germania, Franța și Belgia, China și Elveția. Este exportată o gamă largă de produse manufacturate, inclusiv mașini și aparate electrice, alimente prelucrate, produse chimice, îmbrăcăminte și textile și băuturi. Irlanda se numără printre primii exportatori mondiali de software pentru calculatoare. Principalele importuri includ mașini și echipamente de transport, produse chimice, petrol și produse petroliere, produse alimentare și textile.Turismul joacă un rol foarte important în economia irlandeză. Valoarea sa a crescut considerabil începând cu anii 1950, când a fost înființat Consiliul irlandez pentru turism (Bord Fáilte Éireann), care a început să încurajeze construcția de noi hoteluri, dezvoltarea zonelor de stațiune, extinderea facilităților sportive și o creștere a dotărilor turistice.Succesorul organizației, Fáilte Ireland, a dezvoltat, de asemenea, întreprinderi comune cu Consiliul de Turism al Irlandei de Nord. Marea majoritate a turiștilor străini provin din Regatul Unit, Statele Unite și din alte părți ale Europei, dar grupuri din Orientul Mijlociu și China sunt tot mai des întâlnite la principalele atracții turistice din țară.

Centrul internațional de servicii financiare IFSC din Dublin, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Centrul internațional de servicii financiare IFSC din Dublin, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Forța de muncă și fiscalitatea 

Aproape toate sindicatele irlandeze sunt afiliate la Congresul irlandez al sindicatelor (ICTU). Nivelul de sindicalizare în Irlanda este destul de ridicat, cuprinzând aproximativ o treime din totalul forței de muncă. Există, de asemenea, mai multe sindicate patronale (organizații industriale), organizate atât la nivel de meserie, cât și la nivel regional. Organizația centrală de negociere a angajatorilor este Irish Business and Employers Confederation (Confederația irlandeză a întreprinderilor și angajatorilor). Salariile și condițiile de angajare fac în mod normal obiectul negocierii colective libere, deși disputele industriale pot fi înaintate Comisiei pentru relații de muncă (creată în 1990) sau Tribunalului Muncii (înființat în 1946).

La sfârșitul anilor 1980, când economia Irlandei s-a confruntat cu probleme grave, guvernul, patronatele și sindicatele au convenit asupra unui program de redresare. Parteneriate similare au fost adoptate în anii 1990 și au devenit o caracteristică a gestionării economice și sociale a țării. Pactul social dintre sindicate și guvern a supraviețuit prăbușirii economiei irlandeze în 2008 prin intermediul unei negocieri cunoscute sub numele de Acordul de la Croke Park, care a salvat în mare parte locurile de muncă ale sindicatelor în favoarea unor reduceri salariale și de beneficii convenite. Sindicatele din sectorul public din Irlanda sunt puternice, dar, datorită pactului social cu guvernul, au fost evitate demonstrațiile publice majore și întreruperile de activitate, chiar și în fața măsurilor de austeritate tot mai mari.

Tractor, Sursa foto dreamstime.com

Tractor, Sursa foto dreamstime.com

În comparație cu restul lumii industrializate, Irlanda are rate relativ scăzute ale impozitului pe profit și pe venitul persoanelor fizice. În schimb, taxa pe valoarea adăugată (de consum) a țării este destul de ridicată și se percepe pentru majoritatea bunurilor și serviciilor

Printre cea mai dezvoltată infrastructură din Europa

Ca urmare a populației rurale dispersate, Irlanda dispune de un sistem rutier de mari dimensiuni. Cele mai multe drumuri locale sunt bine asfaltate și s-au făcut progrese continue pentru a aduce drumurile arterelor la cele mai bune standarde moderne. Irlanda a beneficiat de fondurile primite de la UE pentru a-și îmbunătăți și dezvolta infrastructura de transport. Cu toate acestea, creșterea generală a marilor zone urbane, cum ar fi Dublin, a depășit o mare parte din infrastructura rutieră, care a fost planificată înainte de o mare parte din expansiunea economică din anii 1990 și începutul anilor 2000. Naveta cu mașina și parcările publice din marile orașe ale Irlandei au devenit din ce în ce mai problematice.

Sistemul irlandez de transport (Córas Iompair Éireann) deține controlul financiar asupra a trei companii autonome de exploatare – Irish Rail (Iarnród Éireann), Dublin Bus (Bus Átha Cliath) și Irish Bus (Bus Éireann). Un sistem feroviar electrificat pentru navetiști, Dublin Area Rapid Transport, a fost inaugurat în Dublin în 1984. Există servicii feroviare între principalele orașe și localități (inclusiv o legătură cu Northern Ireland Railways prin Belfast), dar multe linii secundare au devenit nerentabile și au fost înlocuite de servicii rutiere pentru pasageri și mărfuri. Dublin a introdus, de asemenea, Luas, un sistem de tramvaie cu trenuri ușoare care deservește părți vitale din centrul orașului.

Podul Samuel Beckett Dublin Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Podul Samuel Beckett Dublin Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Nu mai există un trafic comercial semnificativ pe canalele irlandeze. Cele două canale majore din țară: Canalul Regal, care unește râul Shannon cu Marea Irlandei prin Mullingar și Dublin, și Marele Canal, care merge tot de la Shannon la Marea Irlandei, dar cu o ramificație spre râul Barrow, sunt întreținute pentru a fi folosite de ambarcațiunile de agrement. Reabilitarea cu succes, în anii 1990, a căii navigabile Shannon-Erne din nord-vest a dus la reamenajarea altor căi navigabile din republică și din Irlanda de Nord.

Porturile mai mici sunt importante pentru comunitățile locale de afaceri, dar cea mai mare parte a comerțului maritim al țării tinde să se desfășoare prin principalele porturi de pe coasta de est și de sud, în special Dublin, Waterford și Cork. Porturile din Limerick și Galway deservesc vestul Irlandei. Dún Laoghaire, Dublin, Rosslare și Cork sunt deservite de servicii moderne de transport de pasageri, autovehicule și mărfuri pe canale către Marea Britanie și există, de asemenea, câteva servicii de feribot către continent. Tendința de a folosi nave mai mari și de a transporta mărfuri în containere a afectat negativ porturile irlandeze mai mici, precum și companiile de transport maritim private mai mici. Doar o parte din comerțul exterior al țării este transportată de mica flotă comercială irlandeză.

Una dintre țările Europei cu cele mai multe aeroporturi

Aeroporturi internaționale sunt situate la Dublin, Shannon și Cork, și există mai multe aeroporturi regionale. Autoritatea aeroportuară din Dublin, o societate publică cu răspundere limitată, este responsabilă pentru operarea, gestionarea și dezvoltarea celor trei mari aeroporturi internaționale. Shannon a fost primul aeroport duty-free din lume. O companie sponsorizată de stat oferă scutiri de taxe substanțiale și alte avantaje întreprinderilor de producție și depozitare care propun să își stabilească fabrici în întreaga regiune Shannon (Midwest).

Aer Lingus a fost înființată ca linie aeriană națională în 1936 și a fost privatizată în secolul XXI. Irlanda a înregistrat, de asemenea, o creștere a transportului aerian privat, în special a companiei Ryanair, care și-a început activitatea în 1985 și a servit drept model pentru transportul aerian european cu tarife mai mici.

Până la dereglementarea sectorului de telecomunicații din Irlanda în 1998, piața a fost dominată de compania de stat Telecom Éireann (în prezent Éircom), care a format ulterior Telecom Ireland, o filială care și-a concentrat eforturile pe atragerea de investiții străine. De la dereglementare, marile companii de telecomunicații, cum ar fi Telenor din Norvegia, British Telecom și AT&T, au operat pe scară largă în Irlanda.

Aeroportul din Dublin, Sursa foto dreamstime.com

Aeroportul din Dublin, Sursa foto dreamstime.com

În 1997, guvernul irlandez a înființat Biroul directorului de reglementare a telecomunicațiilor, care a fost înlocuit în 2002 de Comisia pentru reglementarea comunicațiilor. Aceasta este responsabilă pentru a se asigura că sectorul liberalizat al telecomunicațiilor funcționează în conformitate cu legislația UE și irlandeză. Utilizarea internetului a crescut rapid la sfârșitul anilor 1990. Dacă în 1997 mai puțin de 5% din populație avea acces la internet, mai puțin de cinci ani mai târziu numărul acestora a crescut la aproximativ o treime din totalul populației. Irlanda a avut o evoluție lentă în ceea ce privește accesul la internetul de mare viteză în localitățile din întreaga țară, dar în prezent a atins standardele general acceptate pentru accesul fără fir în Europa.

Guvernul și societatea din Irlanda

Republica irlandeză este o democrație parlamentară. Constituția sa a fost promulgată în 1937 și poate fi modificată prin referendum. Șeful statului, președintele țării (uachtarán), este ales direct de către populație pentru un mandat de șapte ani și poate fi reales pentru un al doilea mandat. În mod normal, președintele acționează la sfatul guvernului, dar consultă și un Consiliu de Stat consultativ în exercitarea anumitor funcții.

Președintele semnează și promulgă proiectele de lege adoptate de Oireachtas (Parlament) și, atunci când este sfătuit în acest sens de către prim-ministrul (taoiseach), convoacă și dizolvă Oireachtas. Cu toate acestea, președintele poate refuza să dizolve Oireachtas la recomandarea unui prim-ministru care a încetat să mai dețină majoritatea în Dáil Éireann (Camera Reprezentanților). Președintele este gardianul Constituției și, în anumite circumstanțe, poate supune poporului, prin referendum, un proiect de lege adoptat de Oireachtas sau îl poate trimite la Curtea Supremă pentru a decide asupra constituționalității sale.

Există două camere ale Oireachtas: Dáil și Seanad Éireann (Senatul). Puterea legislativă principală este concentrată în Dáil, care are 158 de membri. Seanad poate amâna proiectele de lege adoptate de Dáil sau poate sugera modificări ale acestora, dar nu poate bloca pe termen nelimitat adoptarea lor ca lege.

Custom Houser, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Custom Houser, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Puterea executivă este deținută de prim-ministru, care conduce cabinetul și prezidează ședințele acestuia. Prim-ministrul, viceprim-ministrul (tánaiste) și ministrul de finanțe trebuie să fie membri ai Dáil. Ceilalți miniștri ai guvernului trebuie să fie membri ai oricăreia dintre cele două camere, dar nu mai mult de doi pot fi senatori.

Cum se administrează pe plan local insula

Sistemul administrației locale cuprinde cinci corporații de comitate, cinci corporații de comitate în marile orașe și 29 de consilii de comitat, precum și numeroase consilii districtuale urbane și consilii de comisari orășenești. Fiecare dintre acestea este ales la intervale regulate prin sufragiu universal al adulților. Dintre cele 29 de consilii județene, doar 24 reprezintă județe întregi.

În scopuri administrative, comitatul tradițional Tipperary este împărțit în North Riding și South Riding, fiecare având un consiliu județean, iar Dublin este, de asemenea, împărțit, între trei consilii județene (Dún Laoghaire-Rathdown, Fingal și South Dublin). Consiliile de comitat și corporațiile de comitat sunt responsabile pentru planificarea fizică, drumuri, canalizare și alimentare cu apă, locuințe, biblioteci publice, servicii de pompieri și tribunale. Autoritățile guvernamentale locale din republică nu au funcții în ceea ce privește poliția sau educația.

Castelul Dublin de pe Dame Street, Dublin, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Castelul Dublin de pe Dame Street, Dublin, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Deciziile politice importante, de exemplu, în ceea ce privește impozitele locale, împrumuturile și adoptarea de regulamente, sunt luate de consiliile alese. Administrația, pe de altă parte, este responsabilitatea managerului județului sau al orașului, care, de obicei, se consultă cu membrii consiliului înainte de a îndeplini funcții executive importante. Există un city manager pentru fiecare consiliu districtual, iar pentru fiecare consiliu județean există un manager județean, care acționează, de asemenea, ca manager pentru autoritățile locale mai mici din cadrul județului. Borough-urile din afara comitatului, districtele urbane și orașele au atribuții mai limitate și, în ceea ce privește funcțiile care nu intră în sfera lor de competență, acestea fac parte din comitatele administrative în care sunt situate. Sistemul administrației locale este supravegheat de către Departamentul național de Mediu.

Cum sunt judecate lucrurile în Irlanda

Dreptul irlandez se bazează pe common law, modificat de legislația ulterioară și de constituție. Judecătorii sunt numiți de președinte și, în mod normal, sunt numiți pe viață sau până la pensionare. Aceștia pot fi revocați din funcție doar în caz de incapacitate sau de „comportament inadecvat declarat” și atunci doar prin rezoluție a ambelor camere ale Oireachtas.

Există tribunale districtuale și tribunale de circuit, precum și o Înaltă Curte și o Curte Supremă care acționează ca instanță de apel finală. Curtea Supremă este formată din președintele Curții Supreme și alți șapte judecători. Instanțele de circuit au competența de a judeca toate infracțiunile grave, cu excepția crimelor, a trădării și a pirateriei. Procesele penale, care au loc în fața unui juriu, pot avea loc la o instanță de circuit sau la instanța penală centrală (o divizie a Înaltei Curți). În 1972 a fost înființată o instanță penală specială, care are jurisdicție asupra cazurilor de terorism.

Toți cetățenii în vârstă de 18 ani sau mai mult au drept de vot. Membrii atât ai Seanad-ului, cât și ai Dáil-ului sunt aleși cel puțin o dată la cinci ani. Membrii Dáil sunt aleși în circumscripții electorale de trei până la cinci membri prin vot unic transferabil, o formă de reprezentare proporțională. Dintre cei 60 de membri ai Seanad, 11 sunt numiți de prim-ministru, 6 sunt aleși de universitățile irlandeze, iar 43 sunt aleși pentru a reprezenta diverse interese economice, profesionale și culturale.

Femeile au înregistrat progrese politice semnificative. Deși în anii 1990 femeile au obținut doar aproximativ o optime din locurile din Dáil și au constituit aproximativ o cincime din Seanad, țara a ales de două ori femei președinte, Mary Robinson în 1990 și Mary McAleese în 1997. Cu toate acestea, în condițiile în care proporția femeilor în Oireachtas a rămas aproximativ la aceleași niveluri la începutul secolului XXI, au existat unele apeluri pentru introducerea de cote pentru reprezentarea femeilor.

Cine apără insula?

Irlanda nu are forțe de poliție locale. Gardienii Păcii (An Garda Síochána), înființată în 1922, este o forță națională condusă de un comisar care răspunde în fața ministrului justiției. Câteva sute de membri ai acestei forțe sunt desemnați să îndeplinească sarcini de detectivi; aceștia sunt, de obicei, ofițeri în civil și, atunci când este necesar, sunt înarmați. Restul forțelor de ordine sunt în uniformă și nu poartă arme de foc.

Poliția din centrul orașului Belfast în timpul sărbătorii de Ziua Sfântului Patrick 2018, Sursa foto dreamstime.com

Poliția din centrul orașului Belfast în timpul sărbătorii de Ziua Sfântului Patrick 2018, Sursa foto dreamstime.com

Forțele de apărare ale Irlandei, care includ atât componente active, cât și de rezervă, sunt formate în mare parte din personal militar, deși țara are, de asemenea, mici forțe navale și aeriene. Forțele armate irlandeze sunt organizate în principal în jurul misiunii lor externe; cu toate acestea, ele joacă un rol rezidual în ceea ce ei numesc securitatea „pe insulă”. Conform constituției, președintele este comandantul suprem al forțelor armate; cu toate acestea, prim-ministrul supraveghează efectiv armata prin intermediul ministrului apărării și al unui consiliu de apărare.

Forțele irlandeze, inclusiv corpul aerian și serviciul naval, au jucat un rol activ în operațiunile de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). La sfârșitul secolului al XX-lea, ofițeri sau forțe irlandeze au servit în misiuni ONU în locuri precum Liban și alte zone din Orientul Mijlociu, Afganistan, Congo (Kinshasa), Cipru și Balcani. Nu există conscripție; înrolarea în forțele de apărare și în forța de rezervă este voluntară. Irlanda s-a luptat cu angajamentele sale duble față de tradiția sa istorică de neutralitate și față de obligațiile sale față de Uniunea Europeană, care includ elemente de apărare.

Printre cele mai bune servicii medicale din Europa

Serviciile de sănătate sunt administrate de opt consilii regionale de sănătate sub supravegherea generală a Departamentului de Sănătate și Copii. Examenele de sănătate, clinicile de asistență socială pentru copii și tratamentul tuberculozei și al altor boli infecțioase sunt disponibile pentru toți, fără plată. În rest, costul serviciilor de sănătate publică depinde de mijloacele pacientului. Persoanele care nu își permit să plătească au dreptul la un serviciu de sănătate complet și gratuit.

Un grup cu venituri medii, muncitorii asigurați, micii fermieri și alte persoane cu mijloace limitate, are dreptul la un serviciu gratuit de asistență maternală și de protecție a copilului, precum și la servicii spitalicești și de specialitate gratuite. Cei mai înstăriți își organizează și plătesc în mod normal propriile consultații medicale și servicii spitalicești, dar un program de asigurare voluntară de sănătate a fost instituit prin lege în 1957. Datorită, în mare măsură, faimoasei Loterii irlandeze a spitalelor (1930-87), o loterie de mari dimensiuni promovată la nivel internațional, republica a dezvoltat un sistem excelent de spitale.

Asigurarea socială legată de salarii este plătită de majoritatea angajaților cu vârsta de 16 ani și peste. Prestațiile includ pensii pentru văduve și orfani, indemnizații de șomaj și de invaliditate, alocații pentru soțiile abandonate și pensii pentru limită de vârstă. Persoanele indigente primesc anumite prestații pe bază necontributivă. Printre acestea se numără pensiile pentru văduve și orfani, pensiile de bătrânețe, ajutorul la domiciliu, ajutorul de șomaj și pensiile pentru persoanele cu handicap sau nevăzătoare. Alocațiile pentru copii se plătesc tuturor gospodăriilor pentru fiecare copil cu vârsta sub 16 ani, indiferent de venituri.

Grădinile de la Spitalul Regal Kilmainham. Dublin, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Grădinile de la Spitalul Regal Kilmainham. Dublin, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Irlanda este semnatară a acordurilor internaționale privind drepturile omului, iar pedeapsa capitală a fost interzisă. Din cauza influenței Bisericii Romano-Catolice, Irlanda a avut, din punct de vedere istoric, legi sociale stricte (de exemplu, avortul este ilegal). Cu toate acestea, referendumurile din anii ’80 și ’90 au dus la unele reforme, inclusiv legalizarea divorțului și a contracepției. În 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că politicile irlandeze privind avortul încalcă standardele europene privind drepturile omului.

Irlandezii au propria casă

În comparație cu cea mai mare parte a Europei de Vest, Irlanda are rate foarte ridicate de proprietate a locuințelor. În timp ce mai puțin de o zecime din locuințe erau deținute de ocupanții lor atunci când țara a devenit independentă în 1922, la începutul secolului XXI, aproximativ patru cincimi din locuințe erau ocupate de proprietari. Stocul de locuințe din țară este relativ modern, multe unități fiind construite începând cu anii 1970. Cu toate acestea, au existat penurii de locuințe, iar lista de așteptare pentru locuințele publice aproape s-a dublat în anii 1990. Între timp, prețurile locuințelor au crescut dramatic, proprietatea asupra locuințelor devenind o bulă imobiliară în mare parte nefinanțată, care a jucat un rol important în criza financiară irlandeză din 2008. În urma acestei crize, prețurile locuințelor au scăzut vertiginos.

În sistemul educațional intervine și religia

Învățământul primar este gratuit, obligatoriu și aproape în întregime confesional religios. Există mai multe colegii de profesori subvenționate de stat. Sistemul de învățământ secundar cuprinde școli private, care sunt deținute predominant de comunități religioase, dar care primesc cea mai mare parte a finanțării de la stat; școli generale și comunitare, care sunt în totalitate deținute de stat; și școli profesionale, care oferă cursuri academice și profesionale care conduc la calificări în arhitectură, contabilitate, inginerie, informatică, electronică și profesii similare.

Există, de asemenea, un număr tot mai mare de școli private multiconfesionale în Irlanda, administrate de organizația Educate Together. Sistemul de învățământ profesional include școli de artă, de muzică, de științe casnice și de formare hotelieră. Un număr de colegii tehnice regionale oferă cursuri profesionale avansate. Elevii care absolvă colegiile de profesori subvenționate de stat primesc adesea diplome universitare. Învățământul universitar este asigurat la Universitatea din Dublin (Trinity College), fondată în 1592, și la Universitatea Națională a Irlandei, fondată în 1908. Aceasta din urmă are universități constitutive la Dublin, Cork, Galway și Maynooth, precum și mai multe colegii asociate.

Trinity College, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

Trinity College, Irlanda, Sursa foto dreamstime.com

În 1989, institutele naționale de învățământ superior din Limerick și Dublin, care puneau accentul pe studii aplicate în structuri de cursuri flexibile și variate, au primit statutul de universitate și au fost redenumite Universitatea din Limerick și Universitatea orașului Dublin. Autoritatea pentru Învățământ Superior a fost înființată în 1972 pentru a se ocupa de problemele financiare și organizatorice ale învățământului superior. Educația este foarte apreciată în Irlanda, care este uneori numită „Țara sfinților și a savanților”, iar forța educației irlandeze a fost adesea citată ca fiind un factor important care a contribuit la decolarea economiei Tigrului Celtic la sfârșitul anilor 1980 și în anii 1990.

Cu toate acestea, au apărut îngrijorări cu privire la sistemul educațional irlandez atunci când clasamentul național al Irlandei în materie de alfabetizare a scăzut de pe locul 5 în lume în 2000 pe locul 17 în 2010. Cu toate acestea, Irlanda continuă să considere învățământul superior ca fiind un atu major, iar guvernul a pus accentul pe cercetare și dezvoltare în cadrul încercării sale de a crea o economie durabilă.

Viața pe insulă

Mediul cultural al Irlandei a fost modelat de interacțiunea dinamică dintre vechile tradiții celtice ale poporului și cele impuse din exterior, în special din Marea Britanie. Acest lucru a produs o cultură cu un caracter bogat și distinctiv, în care utilizarea limbii fie ea irlandeză sau engleză a fost întotdeauna elementul central. Nu este surprinzător faptul că cultura irlandeză este cunoscută cel mai bine prin literatura, teatrul și cântecele sale; mai presus de toate, irlandezii sunt renumiți ca maeștri ai artei conversației.

Utilizarea limbii irlandeze a scăzut în mod constant în secolul al XIX-lea și a fost aproape anihilată de Marea Foamete din anii 1840 și de emigrația ulterioară, care a afectat în special populația vorbitoare de irlandeză din partea de vest a țării – zona „beyond the pale” (adică dincolo de zona anglofonă și controlată de englezi din jurul Dublinului). De la jumătatea secolului al XIX-lea, în anii care au urmat foametei, a avut loc o renaștere a limbii irlandeze și a culturii tradiționale.

Ziua Sf. Patrick, Sursa foto dreamstime.com

Ziua Sf. Patrick, Sursa foto dreamstime.com

Această renaștere a limbii galice a dus, la rândul său, la renașterea literară irlandeză de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în care expresia autohtonă a fost explorată și reînnoită de o generație de scriitori și academicieni. De asemenea, a produs o renaștere a formelor tradiționale de muzică și dans. Renașterea culturală a devenit o sursă de inspirație pentru lupta naționalistă irlandeză din primele decenii ale secolului XX. În parte datorită subvențiilor și programelor guvernamentale, activitățile culturale tradiționale, în special utilizarea limbii irlandeze și renașterea artelor și meșteșugurilor, au crescut.

Cum trăiesc irlandezii zi de zi

Irlanda are mai multe culturi regionale distincte, mai degrabă decât o singură cultură națională; în plus, viața de zi cu zi a locuitorilor orașelor este, în unele privințe, mult diferită de cea a celor care trăiesc la țară. De exemplu, în timp ce Dublin este unul dintre cele mai cosmopolite orașe din Europa, Insulele Blasket din Golful Dingle, în largul coastei de sud-vest a Irlandei, par aproape o întoarcere la secolele anterioare. Oriunde ar trăi, irlandezii păstrează o cultură populară vibrantă și plină de viață. Mii de persoane participă la numeroasele evenimente muzicale, de dans și de povestiri ale amatorilor din țară.

De asemenea, foarte mulți se angajează într-o varietate de industrii bazate pe meșteșuguri, producând articole precum sticlă, ceramică, fierărie, strungărie, lenjerie, broderie și tricotaje, deservite de Consiliul Meșteșugarilor din Irlanda (cu sediul în Kilkenny) și de un târg anual la Dublin. Moda irlandeză a avansat dincolo de puloverul Aran, încă popular, diferiți designeri stabilind tendințe de modă care au o largă atracție atât la nivel național, cât și internațional.

Pub-ul irlandez servește drept punct de atracție pentru multe sate mici și cartiere urbane, un loc în care se poate satisface marea pasiune irlandeză pentru conversație, povești și glume. Frecventarea pub-urilor a scăzut oarecum la începutul secolului XXI după impunerea interdicției de a fuma, restricționarea orelor în care familiile puteau duce copiii la masă în pub-uri și adoptarea unor legi mai stricte privind conducerea sub influența alcoolului.

Petrecere uriașă pe plaja Salthill, Galway, Sursa foto dreamstime.com

Petrecere uriașă pe plaja Salthill, Galway, Sursa foto dreamstime.com

Cu toate acestea, Irlanda rămâne casa unora dintre cele mai bune beri, whisky-uri și alte băuturi spirtoase din lume, care însoțesc muzica plină de viață și socializarea care par să vină de la sine pentru irlandezi și pentru cei care îi vizitează. Muzica irlandeză tradițională, care folosește instrumente de producție locală, cum ar fi vioara, fluierul de tinichea și cimpoiul uilleann (cimpoiul irlandez), este interpretată în multe pub-uri, iar cântecele tradiționale sunt adesea cântate acolo în irlandeză, uneori însoțite de harpa celtică (o emblemă a Irlandei).

Céilí, o adunare muzicală tradițională, este o expresie durabilă a vieții sociale irlandeze, care are corespondenți în alte culturi celtice. Astfel de adunări, precum și târgurile de angajare, expozițiile de vite și alte festivaluri, oferă de obicei bere și whisky de producție locală și mâncăruri tradiționale, cum ar fi pâinea cu sifon, carnea de vită în conservă și colcannon (o tocană de cartofi și varză).

Festivalul de operă din Wexford, care are loc anual în toamnă, atrage un public internațional numeros. De o importanță deosebită este Ziua Sfântului Patrick (17 martie), care îl onorează pe sfântul patron al țării. În timp ce în străinătate sărbătoarea a devenit o celebrare zgomotoasă, în mare parte laică, a tot ceea ce înseamnă irlandez, în Irlanda este o ocazie religioasă, adesea observată prin rostirea de rugăciuni pentru pace, în special în Irlanda de Nord, țara vecină. Cu toate acestea, unele dintre practicile celebrate în străinătate au fost adoptate la nivel local în interesul turismului.

Cultură, sport și media 

Majoritatea muzeelor, bibliotecilor și societăților științifice importante ale țării se află în Dublin, inclusiv Muzeul Național al Irlandei, Galeria Națională a Irlandei, Muzeul Irlandez de Artă Modernă (IMMA) și Biblioteca Națională a Irlandei. În timpul dominației britanice, au fost înființate aici o serie de instituții culturale anglo-irlandeze, care au fost adaptate cu succes pentru a se adapta la un sentiment naționalist mai puternic în secolul XX. Printre acestea se numără Academia Regală Irlandeză (1785) și Societatea Regală din Dublin (1731).

De asemenea, sunt importante Academia Regală Hiberniană (1823) și Academia Regală Irlandeză de Muzică (1856). Consiliul cvasi-guvernamental al Artelor (An Chomhairle Ealaíon; 1951) distribuie subvenții anuale de stat pentru a ajuta artele și artiștii. Scriitorii, artiștii și compozitorii individuali sunt, de asemenea, ajutați prin facilități fiscale și prin sprijin financiar suplimentar din partea organizației Aosdána. Înființarea unei loterii naționale în 1986 a crescut substanțial finanțarea pentru arte și pentru sport.

Ziua Sf. Patrick, Sursa foto dreamstime.com

Ziua Sf. Patrick, Sursa foto dreamstime.com

Irlandezii sunt pasionați de sport, în special de fotbalul gaelic – o încrucișare între fotbal (soccer) și rugby – și de hurling, care seamănă cu o versiune mai dură a hocheiului pe iarbă. Ambele sunt promovate de Asociația atletică gaelică (GAA; Cumann Lúthchleas), fondată în 1884 pentru a reînvia sporturile irlandeze autohtone. În prezent, există câteva sute de mii de membri ai GAA care practică aceste jocuri ca amatori, iar echipele profesioniste concurează în meciurile All-Ireland, care atrag mulțimi uriașe la Croke Park din Dublin. Handbalul este, de asemenea, un sport tradițional irlandez.

În Irlanda sunt publicate mai multe cotidiene, inclusiv unele cu circulație națională. Printre cele mai importante cotidiene se numără Irish Independent și The Irish Times din Dublin și Irish Examiner din Cork. Există, de asemenea, un număr mare de ziare săptămânale regionale. Dublinul este centrul industriei editoriale, iar aproape toate publicațiile periodice din republică își au sediul acolo.