Infofinanciar > Info > Nicolae Ciucă: Aderarea României la Schengen, „un test pe care nu România, ci Europa l-a picat”!
Info

Nicolae Ciucă: Aderarea României la Schengen, „un test pe care nu România, ci Europa l-a picat”!

Nicolae Ciucă, Sursă foto: ziare.com
Sursă foto: ziare.com

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni seara că nereușita aderării României la Spațiul Schengen a reprezentat un test pe care l-a picat Europa, nu țara noastră. 

Cu ocazia vizitei președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, la Palatul Parlamentului, premierul României a ținut un discurs despre încercările țării noastre de a ne integra pe plan democratic în Europa. „Românii au plătit cu propriul sânge dorința de a se alătura democrațiilor europene și de a se bucura de respectarea drepturilor fundamentale. În decembrie 1989, înlăturarea regimului comunist ne-a deschis perspectiva integrării noastre europene și euro-atlantice.  

Aderarea noastră la NATO și Uniunea Europeană a așezat România în rândul națiunilor care respectă valorile unei societăți libere și democratice, statul de drept și dreptul internațional”, a declarat premierul Ciucă. 

Mulțumiri pentru Parlamentul European 

Nicolae Ciucă a ținut să menționeze aprecierea sa pentru implicarea și susținerea din partea Parlamentului European, însă a precizat că UE trebuie să fie unită în aceste momente, clipe în care o astfel de frăție între statele membre ar trebui să fie mai mare ca oricând, cu un război la granițele noastre. 

„Mă bucur că am astăzi o nouă ocazie de a-i transmite doamnei preşedinte Metsola întreaga noastră apreciere pentru rolul cheie în adoptarea unui răspuns rapid și puternic al Uniunii Europene la provocările cu care s-a confruntat în acest an, în primul rând în ceea ce privește gestionarea consecințelor dramatice ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Ciucă, cu privire la gestionarea invaziei Rusiei. 

După un an deosebit de greu, spune premierul, „răspunsul nostru comun a fost solid. Am demonstrat că împreună putem face față acestor încercări. Am reușit, în fața provocărilor, să ne consolidăm unitatea și solidaritatea. În actualul context geopolitic, în care valorile de bază ale Europei și spațiului euro-atlantic, libertatea, democrația, supremația legii și apărarea drepturilor fundamentale, sunt puse la încercare de războiul brutal pornit de către Rusia împotriva Ucrainei, Uniunea a reușit să reafirme validitatea modelului european, precum şi soliditatea valorilor și principiilor pe care este fundamentată”, vorbind despre unitatea UE cu privire la războiul din Ucraina. 

Eforturile făcute de România în cadrul războiului 

Războiul din Ucraina a fost o adevărată greutate pentru noi, însă ne-am făcut treaba, conform premierului. Acesta a lăudat eforturile țării: „România a fost în prima linie de acțiune de la începutul acestui război. Autoritățile române au acționat unitar, coordonat, în deplină solidaritate cu poporul ucrainean. Hub-ul internațional umanitar operaționalizat la Suceava, sprijinul oferit celor peste trei milioane de refugiați din Ucraina, dintre care peste 100.000 au ales să rămână la noi, reprezintă dovada empatiei și dorinței noastre de a fi alături de acest greu încercat popor”. 

Aderarea la Schengen a fost un test picat de Europa 

Nicolae Ciucă a furat un moment din discursul său pentru a-și oferi opinia despre rezultatul blocării României din Schengen: „Aș vrea să spun în acest context că votul din Consiliul de Justiție și Afaceri Interne privind extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria a generat revoltă, frustrare și dezamăgire la nivelul întregii societăți românești, cu atât mai mult cu cât România a parcurs o serie de pași importanți în acest an, pentru a ne apropia de momentul aderării depline.  

Acest vot s-a întâmplat, deși ne-am bucurat de o susținere europeană largă din partea statelor membre şi a instituțiilor europene, inclusiv a dumneavoastră doamnă președinte, susținere pentru care vă mulțumim. Regretăm că o opoziție singulară a dus la acest rezultat care neagă un drept legitim al României”, a declarat premierul. 

Acesta a susținut ferm poziția României de reiterare a dreptului de a fi în Schengen, menționând că țara noastră nu a greșit cu nimic: „Dacă în planul agendei europene decizia din Consiliul JAI a părut o chestiune secundară, pentru o națiune constitutivă a Europei acest vot a ridicat un serios semn de întrebare, la care Europa trebuie să mediteze”.

”Pentru că a fost un test pe care nu România, ci Europa l-a picat”, a declarat premierul Nicolae Ciucă. Acesta a avertizat multe alte teste care urmează să apară: „Perioada următoare va fi marcată de numeroase asemenea teste fie că e vorba de criza energetică, de migrație, de extinderea Uniunii Europene sau de relațiile ei externe. Dacă vom lăsa interesele naționale să prevaleze, dacă vom urma exclusiv calculele electorale, majoritățile politice, simpatiile sau antipatiile naționale, ne putem pregăti pentru un eșec.(..) În același timp, suntem pe deplin încredințați că spaţiul Schengen va deveni mai puternic, mai sigur şi mai prosper prin integrarea României în interiorul său. Ca urmare, vă asigur că rămânem angajați și vom avea o atitudine constructivă pentru realizarea cât mai rapidă a acestui obiectiv. Am convingerea că, la fel ca și până acum, vom beneficia de susținerea fermă a Parlamentului European”, a susținut Ciucă, citat de Jurnalul. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.