Infofinanciar > Info > Tot mai mulți români renunță la ROBOR! Cât au economisit cei care au trecut la IRCC
Info

Tot mai mulți români renunță la ROBOR! Cât au economisit cei care au trecut la IRCC

IRCC Sursa foto B1TV
Sursa foto: B1TV

Cetățenii români care au creditele la băncile din țara noastră și au fost inspirați să lase baltă din timp indicele ROBOR pentru IRCC au reușit să economisească până în acest moment mii de lei. 

În ciuda faptului că indicele ROBOR este unul descendent, varianta de credite bazate pe indicele IRCC sunt încă mult mai avantajoase, IRCC situându-se sub pragul de 6 procente în acest moment. 

Rate cu mii de lei mai mici 

Cetățenii care au optat să treacă din timp la indicele IRCC au reușit să economisească mii de lei la plata ratelor.  

Potrivit unor date furnizate de către experți, românii cu credite care au trecut la IRCC acum doi ani ar fi economisit până în acest moment 8.800 de lei în cazul în care au un credit ipotecar, luat pe o perioadă de creditare de 30 de ani. 

Ratele creditelor ipotecare ROBOR au început însă să scadă ușor în ultimele luni, ratele cetățenilor cu astfel de credite ajungând să fie chiar și cu 300 de lei mai mici, ținând cont că indicele și-a menținut o traiectorie descendentă, stagnând la 6,78 de procente. 

Românii care au ales să treacă la indicele IRCC deoarece acesta se situează la mai puțin de 6 procente. Pentru ratele creditelor bazate pe IRCC, românii au plătit mult mai puțin, iar din acest motiv românii spun că este mult mai convenabil.  

Este posibil ca valoarea IRCC să ajungă ROBOR din urmă 

Deși nu se poate estima concret în acest moment, specialiștii spun că riscul ca indicele IRCC să ajungă din urmă sau chiar să depășească indicele ROBOR.  

Însă analistii financiari considera faptul ca unul dintre cele mai mari dezavantaje pe care le are IRCC-ul pentru calcularea creditelor este faptul ca lasa loc de interpretari, lucru care reiese tocmai din modul interpretabil de redactare a OUG nr. 19/2019 care face referire la implementarea acestui indice. Potrivit acesteia, calculul noilor dobanzi la creditele in lei se face prin insumarea unei marje fixe stabilita de banca, fara a se preciza insa nimic cu privire la limitarea acestei marje. Lucru care se poate dovedi adesea un dezvantaj major, intrucat poate exista riscul ca partea fixa sa fie marita fara niciun impediment. 

Indicele ROBOR este indicatorul pieței mondiale, iar în anul 2010 acesta a fost stabilit de către Guvern drept referință în funcție de care să fie stabilite ratele creditelor, potrivit RomâniaTV.

După luna mai a anului 2019, indicele ROBOR a fost înlocuit de către indicele IRCC, acesta având ca baza de calcul o formulă aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ale tranzacțiilor interbancare trimestriale.  

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală. 

Analiştii au explicat că motivul principal al scăderii dobânzilor ROBOR din piaţa interbancară în primele luni din 2023 a fost, fără îndoială, surplusul masiv de lichiditate care a atins niveluri record. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.