Infofinanciar > Lumea la zi > Topul celor mai scumpe artere comerciale din lume. Pe ce loc se află Bucureștiul?
Lumea la zi

Topul celor mai scumpe artere comerciale din lume. Pe ce loc se află Bucureștiul?

Topul celor mai scumpe artere comerciale din lume. Pe ce loc se află Bucureștiul?
sursa foto - KAYAK

Capitala României este pe locul 37 într-un top al celor mai scumpe artere comerciale din întreaga lume, conturat de un raport al Cushman & Wakefield Echinox. O medie a chiriei pe Calea Victoriei ajunge undeva la 53 euro/mp/lună, imediat în urma Varșoviei și sub Budapesta, Belgrad sau Zagreb.

București depășește capitala Bulgariei, Sofia, unde chiria pe cea mai importantă stradă comercială este de 50 de euro. București se află și pe poziția 46 din 52 în clasamentul EMEA (Europe, the Middle East and Africa).

La ora actuală, chiriile în EMEA se poziționează la 8% sub nivelurile înregistrate înainte de pandemie. Mai mult decât atât, la începutul lui 2022, volumul vânzărilor de retail din Uniunea Europeană a fost cu 4,1% mai mare în comparație cu nivelurile din momentul începutului crizei sanitare. Totuși, redresarea a fost și continuă să fie dificilă din cauza inflației, care a avut impact atât asupra cererii de consum cât și asupra retailerilor.

Raportul Cushman & Wakefield Echinox

Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox, precizează faptul că raportul a avut în vedere spațiile stradale unde există în mare parte branduri de lux, zonă ce a reușit rapid să recupereze deficiențele din perioada crizei sanitare.

”Raportul Cushman & Wakefield analizează spaţiile stradale ocupate preponderent de branduri de lux, segment de retail care a reuşit să recupereze rapid scăderile din perioada crizei sanitare. Acest lucru se poate observa şi în rezultatele foarte bune raportate de retailerii de lux prezenţi şi în România, precum Louis Vuitton sau Rolex, branduri care însă nu se regăsesc în comerţul stradal. Din păcate, Calea Victoriei, singura arteră comercială inclusă în raport are poate cea mai mică componentă de fashion în mixul de chiriaşi comparativ cu celelalte locaţii europene analizate. Credem însă că în condiţiile în care Calea Victoriei a devenit o destinaţie din ce în ce mai apreciată, mai ales pentru varietatea de restaurante, cafenele, baruri, există şanse ca în perioada următoare să vedem şi o dezvoltare a segmentului de fashion.”, precizează Dana Radoveneanu, conform mediafax.ro.

La nivelul întregului glob, Fifth Avenue din New York are poziția de lider în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume. O chirie referențiată a magazinelor stradale ajunge la 1756 euro/mp/lună. Cele mai mari chirii din Europa s-au sesizat, în premieră, pe Via Montenapoleone din Milano, peste New Bond Street din Londra și Avenue des Champs-Élysées din Paris.

Pe Via Montenapoleone din Milano, aflată pe locul trei la nivel mondial, chiria ajunge la 1212 euro/mp/lună, devenind pentru prima dată cea mai scumpă stradă comercială din Europa. Între timp, pe Avenue des Champs-Élysées, o chirie este la 922 euro/mp/lună.

Raportul a fost lansat în 1998 și urmărește cele mai importante artere comerciale din 92 de orașe. Acesta are în vedere valoarea chiriilor pentru spații cu o suprafață medie de 150-200 metri pătrați, folosindu-se date ale companiei.

„În ultimii ani, sectorul de retail a trecut printr-unul dintre cele mai intense teste de stres, dar cele mai bune proprietăţi de retail l-au depăşit cu bine. Pe fondul unor noi provocări economice cu care ne confruntăm în această perioadă, discuţiile au evoluat de la pesimism la evoluţia retailului omnichannel.”, a comentat Robert Travers, director al departamentului Europa Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) Retail la Cushman & Wakefield, autorul raportului.

Cum au evoluat prețurile chiriilor?

Chiriile în destinațiile cheie de retail la nivel mondial au înregistrat scăderi în medie cu 13% în perioada de vârf a pandemiei de Covid-19, dar ulterior au revenit la doar 6% sub nivelurile anterioare crizei sanitare. Creșterea globală a chiriilor în ultimul an a fost în medie de 2%, dar a avut diverse variații de la o regiune la alta.

Zona Asia-Pacific a avut cel mai mult de suferit din cauza pandemiei, având în vedere mai multe restricții de circulație, scăzând în medie cu 17%.

În Europa Orientului Mijlociu și Africa (EMEA), costul de închiriere a spațiilor stradale a scăzut cu 11%, impact puternic resimțit cu preponderență în Irlanda, Regatul Unit, Spania și Franța. Aici, chiriile au scăzut cu până la 28%, în medie. În Europa de Est, Slovacia și Slovenia au avut un impact al comprimărilor chiriilor mai mic.

La nivel global, chiriile au recuperat în jur de 50% din deficitul înregistrat la momentul de vârf al pandemiei. O bună parte din acest proces s-a desfășurat în anul 2021, urmat de 2022, înainte ca evenimentele economice globale din ultimele șase luni să aibă un impact negativ asupra piețelor.